Sonar 7 - problem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
undereason
Re: Sonar 7 - problem

Post autor: undereason » poniedziałek 07 kwie 2008, 23:11

...Witam.
Sory że odbiegnę od tematu.
Używam w S6 wtyczki Revalver nadaje gitarom fajne brzmienie ,słyszałem że w S 7 tego nie ma,czy to prawda? I czy rzeczywiście S7 jest mniej stabilny od S6
Tak się przymierzam do zmiany i nie wiem czy warto.

Pozdro....
Z tego co rozumiem, z revalver sprawa jest o tyle ciekawa, że niektóre s7 (mowa oczywiście o wersji producer) ją mają, a niektóre nie. coś tam z licencjami, ktoś wykupił revalvera, wiec nie dotrzymali umów, ale część była już w tłoczni i takie tam. na forum był wątek i tłumaczyli.na mojej instalce jest. skoro jednak masz w s6, to zainstalujesz z tamtej płyty.
s7 jest tak samo humorzasty jak s6, czasem strzeli focha, ale po patchu daje radę.
może warto poczekać na s8?

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » wtorek 08 kwie 2008, 10:52

Mi S6 po zainstalowaniu na nowym kompie robil taki syf ze musialem z niego zrezygnowac (roboty duzo, termin goni, wiec nie mam mozliwosci przyjzec sie dluzej co i dlaczego ).
Mialem non stop trzaski. Nawet przy latencji 300ms i przy odpalonym jednym sessiondrummer z jednym samplem. Sesje demo wylaczaly sie po kilku sekundach, obciaenie dysku: 100%). Masakra.
Na starym kompie ktory byl 4 razy gorszy wszystko chodzilo cacy. Teraz porażka.
Zainstalowalem Cubase SX i chodzi jak żyleta.
Jestem w szoku, nigdy bym sie nie spodzieal po programie tej klasy takiego czegos

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 08 kwie 2008, 13:35

dziwne...macie kompy robione pod tylko muzyke ??moze tu jest problem?

nie mialem takich klopotow z zadna wersja sonara - instalacja ustawienie takie samo w kazdym i zero dropow itp...wszystkie wersje dzialaja podobnie wydajnie - nie zauwazylem roznic - projekty tez i sie nie kaszanily chyba ze mialy wtyczki waves(bo te wtyczki sie strasznie kaszania w sonarze nawet po poprawce z kropka)

undereason

Post autor: undereason » wtorek 08 kwie 2008, 14:05

nie mialem takich klopotow z zadna wersja sonara
cały czas na tym samym kompie, czy zmieniałeś?
rozumiem, że teraz też masz sonara i wszystko chodzi jak powinno?
zawsze sie zastanawiałem widząc takie wpisy, cóż takiego musi być w kompie, żeby sonar łaskawie nie grymasił.
jeśli możesz, napisz jaki masz sprzęt.
dużo pracujesz w sonarze?nagrywasz, miksujesz duże sesje?
pytam, bo oczywiście na lekkich sesjach bez użycia dodatkowych pluginów nawet mnie śmiga normalnie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 08 kwie 2008, 14:34

wczesniej zmienilem a mialem na nim 4 5 i 6 teraz na obecnym mialem 6 i 7

obecny amd x2 4200+ ,2gb ramu (2x512 cl4 ddr2 800),geforce 7600gt(duzo gram) emu 1212m (zero problemow :) ) plyta gigabyte ga-m56s-s3 nagrywarka liteona, hdd samsung 750giga(F1),tuner tv compro E500F

w sumie nic specjalnego

przymierzam sie do intela powoli bo wpadlo troszke salaty - obecnie niewiele robie czasem jakis miks sladow z fruta(kolo 30-40) ale jeszcze z dobre pol roku temu siekalem sesyjki
wiekszosc pluginow to sonarowe ewentualnie blue tubes

ale to juz tylko zabawa ostatnio,malo czasu na muzyke.....

system do wszystkiego (win xp pro) w pelni aktualny,masa zbednych programow i gier - zero poradnika optymalizacji do muzyki(bo to pic na wode - wiekszosc funkcji to standard ustawien windowsa do optymalnej pracy a nie do muzyki)

oczywiscie wszystko z jednego dysku wiec wieksza ilosc sladow czasem daje o sobie znac - szczegolnie przy nagrywaniu z loopback przez adat i spdif ale to tylko gdy odtwarzane jest ponad 40 sciezek w danym momencie

visty nie tykam i nikomu nie radze.....

sprawdzalem ostatnio kilka sesji z samplitude (po 60-80 sladow) i tez zadnych klopotow

latencja kolo 10 ms wiekszosc projektow w 96kHz - jak za duzo wtyczek i muli to daje 15 ms

undereason

Post autor: undereason » wtorek 08 kwie 2008, 14:53

dzięki za odpowiedź.
jeszcze jedno pytanie. spotkałeś się może z czymś takim?

A fatal error has occurred.
Exception code: C0000005
Address: 00CAF304:053AF9A4:053AF9DC

Tak mi czasem wywala Sonara. Najczęściej, gdy mam coś zapętlone i tak leci w kółko i w trakcie tego odtwarzania wyłączam zapętlenie.
Cakewalk chętnie sugeruje, że to problem windowsa (xp). Microsoft przyznaje się do podobnych rzeczy, ale dla mnie póki co i z tych sugestii, i przyznawania się żadna korzyść.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 08 kwie 2008, 18:10

a chce wyszukac rozwiazanie w microsofcie?jak tak to skorzystaj - czasem jest opis bledu moze to na cos naprowadzi....

jesli sie juz z jakimis spotykalem to byl to bluescreen spowodowany sprzetem ale nie sonarem
za to kilka razy sonar mi zwyczajnie znikl(znow przez system)
czasem sie zawiesil ale to dzieki tym badziewnym waves'om

undereason

Post autor: undereason » wtorek 08 kwie 2008, 19:26

...a chce wyszukac rozwiazanie w microsofcie?jak tak to skorzystaj - czasem jest opis bledu moze to na cos naprowadzi....

jeśli chodzi Ci o raportowanie błędów, to nic nie daje.
chciałem przedstawić problem we wniosku na stronie microsoft, ale napisali, ze skoro windows oem, to za darmo nie pomogą

dereq

Post autor: dereq » wtorek 08 kwie 2008, 19:48

...wczesniej zmienilem a mialem na nim 4 5 i 6 teraz na obecnym mialem 6 i 7

obecny amd x2 4200+ ,2gb ramu (2x512 cl4 ddr2 800),geforce 7600gt(duzo gram) emu 1212m (zero problemow :) ) plyta gigabyte ga-m56s-s3 nagrywarka liteona, hdd samsung 750giga(F1),tuner tv compro E500F

w sumie nic specjalnego

przymierzam sie do intela powoli bo wpadlo troszke salaty - obecnie niewiele robie czasem jakis miks sladow z fruta(kolo 30-40) ale jeszcze z dobre pol roku temu siekalem sesyjki
wiekszosc pluginow to sonarowe ewentualnie blue tubes

ale to juz tylko zabawa ostatnio,malo czasu na muzyke.....

system do wszystkiego (win xp pro) w pelni aktualny,masa zbednych programow i gier - zero poradnika optymalizacji do muzyki(bo to pic na wode - wiekszosc funkcji to standard ustawien windowsa do optymalnej pracy a nie do muzyki)

oczywiscie wszystko z jednego dysku wiec wieksza ilosc sladow czasem daje o sobie znac - szczegolnie przy nagrywaniu z loopback przez adat i spdif ale to tylko gdy odtwarzane jest ponad 40 sciezek w danym momencie

visty nie tykam i nikomu nie radze.....

sprawdzalem ostatnio kilka sesji z samplitude (po 60-80 sladow) i tez zadnych klopotow

latencja kolo 10 ms wiekszosc projektow w 96kHz - jak za duzo wtyczek i muli to daje 15 ms...
tak mnie tknął twój post i sprawdziłem parę rzeczy, które powinny cię zastanowić:
- zainstalowałem sonara 7 na starym kompie: athlon 1,7+, 1 gb ram, jakaś byle jaka karta graficzna, karta SB live, i ... chodzi bez zarzutu trochę się wolno odpala ale dropów nie ma, latencja tak jak się ustawiła przy instalce i bufory też. chodzi dobrze na sterownikach WDM i MME, nie mam jak sprawdzić Asio
- instalka na nowym kompie Emu 1212m, intel core duo 2,2 wypas karta graficzna, 4 gb ram, chodzi bez problemu tylko na ASIO, na WDM przerywa a na MME są dropy.
- instalka na laptopie intel core duo 1,7 karta realtek, na WDM nie chodzi wcale tzn. przerywa a na MME dropy.
Morze jest jakiś konflikt z core duo. Piszę to bo coś wspominasz o wymianie kompa.
Pozdro

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 08 kwie 2008, 20:25

asio do sb live przez asio4all albo kx drivers....

sprawdzmy opcje oszczedzania energii(choc na amd64 mam c'n'q caly czas wlaczone)

jak mozecie wylaczyc w tych intelach oszczedzanie energii to zrobcie i sprawdzcie(nie mam pojecia jak to sie robi bo intel skonczyl mi sie na p150 :) ).

a kurde mam laptopa na pentium dual core - sprawdze moze nawet jutro rano jak dam rade na jakims realteku (zapodam asio 4 all)

jakby w biosie nie dalo sie wylaczyc oszczedzania energii to zrobcie to w systemie(zarzadzanie energia przestawic na maksymalna wydajnosc - powinno zadzialac)

pokombinujecie tez z usyawieniem bufora odczytu i zapisu w sonarze(nie asio tylko to drugie ustawienie chyba w kolejnej zakladce)

sprobujcie tez z funkcja share drivers for other programs czy jakos tak(w sumie nie powinno miec to wplywu ale kto wie jak sie zachowuje program gdy ma asio na wylacznosc

to narazie tyle co mi do glowy przychodzi a nie mam jak podlubac na ta chwile - posprawdzam jutro jak bede mial chwilke

ODPOWIEDZ