Yamaha MO-6 vs Roland Juno-G
A czy ktoś może mi napisać jak brzmią gitary elektryczne, takie mocne z kopem? ;) w Rolandzie Juno G?
Re: Yamaha MO-6 vs Roland Juno-G
No gitary w instrumentach klawiszowych to nigdy nigdy nie była dobra para ale już od pewnego czasu jest spory ruch do przodu w tym kierunku. Zwłaszcza jak polepszyła się jakość procesorów efektowych na pokładzie.
Z drugiej strony producenci nie mają wyjścia i chcąc konkurować z software muszą dodawać naturalne sample a przestać w końcu oszukiwać ludzi "plastikami". Do pewnego czasu yamaha tutaj przodowała ale widać po kolejnych modelach motif i tyros, że poszli po rozum do głowy w końcu.
Z drugiej strony producenci nie mają wyjścia i chcąc konkurować z software muszą dodawać naturalne sample a przestać w końcu oszukiwać ludzi "plastikami". Do pewnego czasu yamaha tutaj przodowała ale widać po kolejnych modelach motif i tyros, że poszli po rozum do głowy w końcu.
...No gitary w instrumentach klawiszowych to nigdy nigdy nie była dobra para ale już od pewnego czasu jest spory ruch do przodu w tym kierunku. Zwłaszcza jak polepszyła się jakość procesorów efektowych na pokładzie.
Z drugiej strony producenci nie mają wyjścia i chcąc konkurować z software muszą dodawać naturalne sample a przestać w końcu oszukiwać ludzi "plastikami". Do pewnego czasu yamaha tutaj przodowała ale widać po kolejnych modelach motif i tyros, że poszli po rozum do głowy w końcu....
Drogi kolego posłuchaj tego małego postępu:
http://www.korg.com/downloads/mp3/M3/hi/K7_PianoMeetGuitar.mp3
Pozdrawiam!
Z drugiej strony producenci nie mają wyjścia i chcąc konkurować z software muszą dodawać naturalne sample a przestać w końcu oszukiwać ludzi "plastikami". Do pewnego czasu yamaha tutaj przodowała ale widać po kolejnych modelach motif i tyros, że poszli po rozum do głowy w końcu....
http://www.korg.com/downloads/mp3/M3/hi/K7_PianoMeetGuitar.mp3
Pozdrawiam!
Ha, akurat wiem jak brzmi Korg, przedstawiać mi nie trzeba :)
Ha i jedno się już nigdy nie zmieni "na kilometr czuć" zawsze Korga
Nie wiem czy takie gitarki były serwowane już w PA1x Pro, chyba tak.
Ciekaw jestem co Yamaha przygotuje po Motif XS o ile przygotuje :)
Dręczą mnie próbki basu trochę. Jeżeli w M3 byłby taki basik jak może szukam to może koniec poszukiwań
Virusa TI jeszcze nie próbowałem, nie miałem czasu, a to główny kandydat gdzie taki basiki mogą siedzieć :) za daleko do W-wy nie chce mi się tyłka trochę ruszyć.
Na syntki vsti chyba nie ma co liczyć, nie można wogóle utrafić tych basików jakoś. Myślałem, że może Arturia (ostatnio sprawdzałem) ale demo tak wychudzone z patchy, że nie da się po tym nic ocenić
Ha, akurat wiem jak brzmi Korg, przedstawiać mi nie trzeba :)
Ha i jedno się już nigdy nie zmieni "na kilometr czuć" zawsze Korga

Nie wiem czy takie gitarki były serwowane już w PA1x Pro, chyba tak.
Ciekaw jestem co Yamaha przygotuje po Motif XS o ile przygotuje :)
Dręczą mnie próbki basu trochę. Jeżeli w M3 byłby taki basik jak może szukam to może koniec poszukiwań

Virusa TI jeszcze nie próbowałem, nie miałem czasu, a to główny kandydat gdzie taki basiki mogą siedzieć :) za daleko do W-wy nie chce mi się tyłka trochę ruszyć.
Na syntki vsti chyba nie ma co liczyć, nie można wogóle utrafić tych basików jakoś. Myślałem, że może Arturia (ostatnio sprawdzałem) ale demo tak wychudzone z patchy, że nie da się po tym nic ocenić

Ja pewnie jestem laikiem, ale jeżeli chodzi o gitary, przynajmniej akustyczne, to mnie zawsze najbardziej podobały się rolandowe. Piana zresztą też.
No właśnie, jedni wolą ogórki a drudzy ogrodnika córki ;)
W najbliższym czasie idę potestować Rolanda Juno G i Korga TR co mi zasmakuje to łyknę, właściwie to zależy mi na fajnych pianach i smyczkach ale mam dość barw analogowych typu juno 6 czy 7 które zamieszkują juno G (w jakiejś tam części), sam mam jeszcze rolanda D-20 stary analog, procesor intela z 1982 inside ;) chciałbym nowocześniejsze brzmienia.
I tak gdyby mi podeszły piana i smyczki w Korgu, to jeszcze bedą fajne leady i mocne gitary :)
W najbliższym czasie idę potestować Rolanda Juno G i Korga TR co mi zasmakuje to łyknę, właściwie to zależy mi na fajnych pianach i smyczkach ale mam dość barw analogowych typu juno 6 czy 7 które zamieszkują juno G (w jakiejś tam części), sam mam jeszcze rolanda D-20 stary analog, procesor intela z 1982 inside ;) chciałbym nowocześniejsze brzmienia.
I tak gdyby mi podeszły piana i smyczki w Korgu, to jeszcze bedą fajne leady i mocne gitary :)
A wie ktoś może czy w necie jest gdzieś artykuł z EIS o teście Rolanda JUNO G?
...A wie ktoś może czy w necie jest gdzieś artykuł z EIS o teście Rolanda JUNO G?...
www.avt.pl/pobierz.php?id=4414 (sms)
[addsig]
www.avt.pl/pobierz.php?id=4414 (sms)
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
...ale mam dość barw analogowych typu juno 6 czy 7 które zamieszkują juno G (w jakiejś tam części), sam mam jeszcze rolanda D-20 stary analog, procesor intela z 1982 inside ;) chciałbym nowocześniejsze brzmienia.
...
Kolega coś słabo przygotowany (rozeznany) w syntezatorach ;) Jeżeli Roland D-20 jest analogiem albo brzmi jak analog no to ja jestem biskup... Pozdrawiam
...
Kolega coś słabo przygotowany (rozeznany) w syntezatorach ;) Jeżeli Roland D-20 jest analogiem albo brzmi jak analog no to ja jestem biskup... Pozdrawiam

muzyk, informatyk
Przyznaję się bez bicia że syntezatory nie są moją mocną stroną ale do tej pory żyłem w przekonaniu że moja wysłużona D-20tka to połączenie raczkującego w latach 80 samplingu z syntezą FM - która raczej kojarzy mi się z syntezą analogową do której obsługi użyto interfejsu cyfrowego :)