Apple Garage Band - problemy z latencją

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Gyngen
Re: Apple Garage Band - problemy z latencją

Post autor: Gyngen » piątek 28 mar 2008, 21:42

...Po prostu pomyślałem sobie, że może komputery wreszcie stały się na tyle wydajne, aby gra z softwerem była równie skuteczna, jak z hardwarem. A 10 ms to zdecydowanie za dużo. Mój stary hardwarowy Roland VG-8 ma opóźnienie nawet trochę mniejsze niż 10ms i to wystarczy, aby odczuwać pewien dyskomfort.

No to masz problem
Albo sie przyzwyczaisz, albo sprobujesz (bez kupowania na razie interfejsu) w porzadnym programie z porzadnym interfejsem z wyzsza niz 44k czestotliwoscia probkowania. Przy szybkim komputerze mozna bedzie zejsc z buforem bardzo nisko i zobaczysz, czy to wystarcza. Jezeli nie, a znam takich, ktorzy bez pudla odrozniaja DirectMonitor od bufora 128 w Cubase, tak wiec jezeli nadal bedziesz slyszal, ze cos jest nie tak, to... musisz poczekac na szybsze komputery ...
Większośc gitarzystów usłyszy różnicę, choć nie wszyscy będą potrafili nazwać rzecz po imieniu. Posłużę się prostą analogią. Większość gitarzystów słyszy różnicę pomiędzy wzmacniaczem tranzystorowym, a lampowym. Po pierwsze ze względu na barwę, lecz przede wszystkim ze względu na bardzo szybki atak, błyskawiczny czas reakcji na uderzenie w struny. Coś, co gitarzyści wprost ko chają. To są właśnie te milisekundy, o których rozmawiamy. Oczywiście rozumiem, że trudno będzie się softwarowo zbliżyć do takiego ideału, ale byłoby dobrze, żeby chociaż zredukować do minimum to przykre opóźnienie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 28 mar 2008, 22:25

Większość gitarzystów słyszy różnicę pomiędzy wzmacniaczem tranzystorowym, a lampowym. Po pierwsze ze względu na barwę, lecz przede wszystkim ze względu na bardzo szybki atak, błyskawiczny czas reakcji na uderzenie w struny. Coś, co gitarzyści wprost ko chają. To są właśnie te milisekundy, o których rozmawiamy.

No, tu troche przesadziles z opoznieniem we wmacniaczu tranzystorowym

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » piątek 28 mar 2008, 22:29

......
Powtarzam, kup sobie przyzwoitą kartę dźwiękową np. tone port gx za 280zł. Możesz korzystać z gear boxa (czyli osiągnąć brzmienie z PODa XT) a możesz korzystać z innych wtyczek.
Wbudowane karty dźwiękowe nie są przystosowane do ciężkiej pracy z wtyczkami. Moektóre sobie radzą, ale nie zmienia to faktu, że lepiej zachowają się dostosowane.

Na o wiele słabszych komputerach da grać się na wtyczkach.
Ot kwestia karty i tyle.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 28 mar 2008, 22:31

...Większość gitarzystów słyszy różnicę pomiędzy wzmacniaczem tranzystorowym, a lampowym. Po pierwsze ze względu na barwę, lecz przede wszystkim ze względu na bardzo szybki atak, błyskawiczny czas reakcji na uderzenie w struny. Coś, co gitarzyści wprost ko chają. To są właśnie te milisekundy, o których rozmawiamy.

No, tu troche przesadziles z opoznieniem we wmacniaczu tranzystorowym ...

wzmacnacz o slew rate rzedu milisekund :D musi miec baaardzo silna petle sprzezenia zwrotnego zeby wyeliminowac znieksztalcenia TIM :D
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Gyngen

Post autor: Gyngen » piątek 28 mar 2008, 23:03

.........
Powtarzam, kup sobie przyzwoitą kartę dźwiękową np. tone port gx za 280zł. Możesz korzystać z gear boxa (czyli osiągnąć brzmienie z PODa XT) a możesz korzystać z innych wtyczek.
Wbudowane karty dźwiękowe nie są przystosowane do ciężkiej pracy z wtyczkami. Moektóre sobie radzą, ale nie zmienia to faktu, że lepiej zachowają się dostosowane.

Na o wiele słabszych komputerach da grać się na wtyczkach.
Ot kwestia karty i tyle....

Bardzo dziękuję za tę radę. Spróbuje użyć zewnętrznej karty dżwiękowej.

Awatar użytkownika
Gyngen

Post autor: Gyngen » piątek 28 mar 2008, 23:08

......Większość gitarzystów słyszy różnicę pomiędzy wzmacniaczem tranzystorowym, a lampowym. Po pierwsze ze względu na barwę, lecz przede wszystkim ze względu na bardzo szybki atak, błyskawiczny czas reakcji na uderzenie w struny. Coś, co gitarzyści wprost ko chają. To są właśnie te milisekundy, o których rozmawiamy.

No, tu troche przesadziles z opoznieniem we wmacniaczu tranzystorowym ...

wzmacnacz o slew rate rzedu milisekund :D musi miec baaardzo silna petle sprzezenia zwrotnego zeby wyeliminowac znieksztalcenia TIM :D...
Nie zrozumieliśmy się Nie chodziło mi o to, że wzmacniacz tranzystorowy ma opóżnienie rzędu milisekund, tylko o to, że ludzki słuch potrafi zarejestrować tak subtelne różnice w szybości ataku, jakie niewątpliwie występują pomiędzy sprzętem lampowym, a tranzystorowym. Chodziło mi to, że przy takich - dla wszystkich słyszalnych różnicach coś takiego, jak latencja rzędu 10 ms będzie ewidentnie odczuwalna.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 28 mar 2008, 23:19

Nie zrozumieliśmy się Nie chodziło mi o to, że wzmacniacz tranzystorowy ma opóżnienie rzędu milisekund, tylko o to, że ludzki słuch potrafi zarejestrować tak subtelne różnice w szybości ataku, jakie niewątpliwie występują pomiędzy sprzętem lampowym, a tranzystorowym.

Nie chce wywolywac kolejnego flejma, ale dzisiejszy sprzet oparty na krzemie (wszystko jedno czy to scalaki czy wykonany dyskretnie) naprawde nie ma problemu z atakiem. Podloze tego, o czym wspominasz jest zupelnie innej natury i calkiem skomplikowane. Czasy, kiedy wzmacniacz tranzystorowy byl za wolny*** minely juz dawno.

*** przy czym za wolny - nie oznaczalo absolutnie opoznienia tylko bylo poczatkiem lancucha zrodla prowadzacego do powstania znieksztalcen, czego z kolei lampy nie mialy dlatego, ze sa lampami, tylko zasada pracy lamp narzucala inne rozwiazania konstrukcyjne, niezbyt akceptowane dla technik tranzystorowych

(zeby bylo jasne - sam wole gitarowe wzmacniacze lampowe od tranzystrorowych i jestem swiadom odczuc, o ktorych wspomniales)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 28 mar 2008, 23:19

Nie zrozumieliśmy się Nie chodziło mi o to, że wzmacniacz tranzystorowy ma opóżnienie rzędu milisekund, tylko o to, że ludzki słuch potrafi zarejestrować tak subtelne różnice w szybości ataku, jakie niewątpliwie występują pomiędzy sprzętem lampowym, a tranzystorowym. Chodziło mi to, że przy takich - dla wszystkich słyszalnych różnicach coś takiego, jak latencja rzędu 10 ms będzie ewidentnie odczuwalna...

Nie zgodze sie podwojnie.
Po pierwsze nie uwazam, zeby wzmacniacz lampowy byl lepszy od tranzystorowego z powodu szybkosci ataku, nie sadze, zeby bylo to w ogole mozliwe do zaobserwowania, wiec slowo niewatpliwie jest raczej naduzyte
Oczywiscie wzmacniacz tranzystorowy brzmi inaczej niz lampowy, zebysmy nie wchodzili w tego typu dywagacje
Po drugie z ta latencja to nie tak. Stoisz 3 metry od wzmacniacza i masz latencje wlasnie 10ms. Z moich doswiadczen wynika, ze latencja tego rzedu jest slyszalna i przeszkadza najprawdopodobnej wtedy, gdy slyszymy jednoczesnie dzwiek bezposredni i opozniony. W przypadku stuwatowego pieca nie uslyszymy gitary z deski, ale grajac cichutko w domu mozemy stwierdzic, ze cos jest nie tak, chocby "czujac" drgania gitary, ktorych nie zaglusza wzmacniacz. Najlatwiej z wokalem - kazdy slyszy sie przez kosci i to calkiem niezle, tak wiec nawet w zamknietych sluchawkach mieszaja sie dwa sygnaly i klopoty gotowe

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » piątek 28 mar 2008, 23:59

traci dla grającego tzw. feeling.
A sprawa jest dla mnie ważna o tyle, że zastanawiam się nad kupnem pluginów (Line6 GerBox). A jeżeli nie da się zredukowac latencji do pomijalnie niskiej - nie ma to sensu....

Jeżeli wybrałeś Gearbox Plugin to nie przejmuj się latencjami. We wszystkich wersjach Toneporta jest coś takiego jak tonedirect monitoring, co w praktyce pozwala uniknąć opóźnienia niezależnie od tego czy w GB (lub innym programie do rejestracji audio) masz latencję 5 ms, 10, czy 50ms.
Oczywiście musi być spełniony podstawowy warunek, tonedirect monitoring działa tylko w gearboxie uruchomionym jako samodzielna aplikacja, ale nie przeszkadza to w nagraniu gitary nieobrobionej, bo mimo że słyszysz sygnał z nałożonymi efektami i symulacjami, jest możliwość nagrania surowej ścieżki i później obrabiać gearboxem już wersji pluginowej a wtedy latencja nie ma żadnego znaczenia.
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
Gyngen

Post autor: Gyngen » sobota 29 mar 2008, 00:05

...Nie zrozumieliśmy się Nie chodziło mi o to, że wzmacniacz tranzystorowy ma opóżnienie rzędu milisekund, tylko o to, że ludzki słuch potrafi zarejestrować tak subtelne różnice w szybości ataku, jakie niewątpliwie występują pomiędzy sprzętem lampowym, a tranzystorowym. Chodziło mi to, że przy takich - dla wszystkich słyszalnych różnicach coś takiego, jak latencja rzędu 10 ms będzie ewidentnie odczuwalna...

Nie zgodze sie podwojnie.
Po pierwsze nie uwazam, zeby wzmacniacz lampowy byl lepszy od tranzystorowego z powodu szybkosci ataku, nie sadze, zeby bylo to w ogole mozliwe do zaobserwowania, wiec slowo niewatpliwie jest raczej naduzyte
Oczywiscie wzmacniacz tranzystorowy brzmi inaczej niz lampowy, zebysmy nie wchodzili w tego typu dywagacje
Po drugie z ta latencja to nie tak. Stoisz 3 metry od wzmacniacza i masz latencje wlasnie 10ms. Z moich doswiadczen wynika, ze latencja tego rzedu jest slyszalna i przeszkadza najprawdopodobnej wtedy, gdy slyszymy jednoczesnie dzwiek bezposredni i opozniony. W przypadku stuwatowego pieca nie uslyszymy gitary z deski, ale grajac cichutko w domu mozemy stwierdzic, ze cos jest nie tak, chocby "czujac" drgania gitary, ktorych nie zaglusza wzmacniacz. Najlatwiej z wokalem - kazdy slyszy sie przez kosci i to calkiem niezle, tak wiec nawet w zamknietych sluchawkach mieszaja sie dwa sygnaly i klopoty gotowe ...
Od wielu lat grałem i gram na syntezatorach gitarowych (gdzie opóżnienie rzędu 20 ms bardzo przeszkadza w graniu). Grałem sporo na Rolandzie VG-8, gdzie opóźnienie jest poniżej 10 ms. Grałem też na PODzie Line6, gdzie jest ono poniżej 5 ms. I tylko POD zapewnie opóźnienie na poziomie możliwym do zaakceptowania. A przykład z czuciem dźwięku z deski jest bardzo trafny. Pluginów używa się głownie do nagrań. A więc siedzimy sobie ze słuchawkami na uszach i czujemy na brzuchu wibracje "deski". I odczuwamy dyskomfort z powodu latencji, którego nie ma, gdy skorzystamy np. z analogowego SansAmpa. Różnice są zauważalne.
Ale świat idzie do przodu, a ja próbuje razem z nim i myślałem, że wreszcie komputer stanie się przyjazny gitarze.

Co do szybkości - nie jestem elektronikiem i nie chcę wchodzić w szczególowe polemiki, ale gdy zajrzymy do techniczno - gitarowej literatury w języku angielskim i znajdziemy wyjaśnienie różnic pomiędzy wzmacniaczem tranzystorowym, a lampowym (lub wykorzystującym tranzystory FET), głównym przymiotnikiem opisującym tę różnicę jest słowo "faster" - czyli szybciej o w odniesieniu do wzmacniaczy lampowych. Załóżmy nawet, że chodzi o subiektywne odczucia - istota rzeczy pozostaje. A polskojęzyczni audiofile także mówiąc o wzmacniaczach lampowych często mówią, że "są szybkie". Oczywiście w dobie tranzystorów polowych te różnice są coraz mniejsze, porównanie dotyczy raczej starszych (i tańszych konstrukcji tranzystorowych). Ale oczywiście poruszamy się w kręgu subiektywnych odczuć, więc szanuję zdanie mojego przedmówcy

ODPOWIEDZ