.........
Nie mam pewności, że latencja to dokładnie 10 ms, może jest troche większa. Nie powoduje opóźnienia skutkującego nierównym graniem, lecz utratę dynamiki, a raczej subiektywne wrażenie utraty dynamiki grania. W dużym uproszczeniu - jest to zachowanie podobne do tego, jakie cechuje syntezatory gitarowe korzystające z MIDI. Oczywiście opóźnienie jest mniejsze, ale nadal psuje radość z gry
Wiadomo, jak jest, dlatego pisalem, ze to raczej nie jest 10ms. W ogole 10ms od wejscia do wyjscia to bardzo dobry wynik, osiagniesz go z dobra karta i nie wiadomo, czy w tym garazbandzie. W sumie mozesz przegrac cos z wyjscia na wejscie i zmierzyc latencje......
Aż tak dociekliwy nie jestem... Po prostu pomyślałem sobie, że może komputery wreszcie stały się na tyle wydajne, aby gra z softwerem była równie skuteczna, jak z hardwarem. A 10 ms to zdecydowanie za dużo. Mój stary hardwarowy Roland VG-8 ma opóźnienie nawet trochę mniejsze niż 10ms i to wystarczy, aby odczuwać pewien dyskomfort.
...
To nie jest 10ms.
Oczywiście że da się grać na gitarze przez wtyczki bez odczuwalnych opóźnień, ale musisz mieć dobrą kartę dźwiękową.
Grywam przez syntezatory rolanda i nie ma porównania.
Kup sobie tone porta i będziesz mógł korzystać z gearboxa, albo kup sobie PODa czy m-audio BLACK BOXA.
A z tym garageband to uważaj, bo jeszcze przypadkiem stworzysz jakiś hit. :)...
Na PODzie gram już od 8 lat , a teraz szukam czegoś nowego. Ale chyba nie zaryzykuje z pluginami bez gwarancji, że będzie bardzo dobrze.
A co do pogardy dla Garage Bandu - byłbym ostrożny. Poza zabawą używam go od czasu do czasu do robienia niedużych muzycznych produkcji dla bardzo dużego radia (oprawa dźwiękowa audycji). Sprawdza się w tej roli znakomicie. A paru znajomym zawodowcom z branży radiowej poopadały szczęki, gdy zobaczyli, jak łatwo i szybko można osiągnąć świetne rezultaty. Polecam zresztą test GB w styczniowym numerze Estrady i Studia