Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
-
matiz
-
Kontakt:
Re: Dlaczego Mac jest droższy od PC
autor: matiz » czwartek 27 mar 2008, 20:54
...Zapomnij, ze taki sprzęcior poleci w tej cenie - no chyba że "z wętki " to mają chłopcy ... na ebay idą po większej cenie takie pakiety...
...
Za 8 tys jest kup teraz, z faktura, wiec chyba nie z jumy.
Niezla cena....
W sumie szkoda, ze przeszedlem na PC. Nie to, zebym zalowal, ale osmiordzeniowiec by sie przydal

-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » czwartek 27 mar 2008, 22:09
dzieki hammond wielkie za checi!!
niestety po przewaleniu stron zabaw z kextami itp zwyczajnie nie odpalilem - coz nie wszystko jest obslugiwane ale dzialal calkiem przyzwoicie - ale to tak dla zabawy odpalilem dzis musial wrocic xp
moze kiedy pobawie sie na stacjonarnym ale poki co tez brak lanu dzwieku i problem z chipsetem
co do uruchamiania osx to nie ma szans by system zaladowal sie momentalnie chyba ze ktos trzyma w stanie uspienia(genialnie szybko to dziala na osx) albo ma raida ktory 4 krotnie przyspiesza odczyt z dysku
jednak system (leopard) tez potrzebuje duzo ramu - nawet wiecej niz vista ale inaczej nim zarzadza
co do safari to na miejscu kolegi tak bym sie nie cieszyl(o ile nie ma wersji 3) bo wlasnie odkryli 2 bardzo powazne luki - owszem architektura unixa zabezpiecza przed niektorymi rzeczami ale przed phishingiem nie zabezpiecza nic procz przegladarki.....
zreszta ja na xp mam tez tylko antywirus i czasem spybota (raz na pol roku) - firewall i tak nic nie daje bo najpierw polaczy sie program a potem sie pyta czy mu na to pozwolic(dno maksymalne) - zreszta mam router i jest to duzo lepsza opcja(sprzetowy firewall z logiem odrzucaniem pinga ukrywaniem adresu a kupic juz mozna za 80 pln - nie lepiej?)
co do maka pro na 2 xeonach to ten akurat jest naprawde tani - bardzo drogie sa te niskie modele - odpowiednik makbooka to wydatek 2 000 pln makbooka pro raptem niecale 4....za to odpowiednik maka pro na 2 xeonach kosztuje pewnie z 15 tysi o ile uda sie komus zakupic w naszym kraju plyte glowna na dwa xeony :) - bo xeona jeszcze mozna trafic
no i te genialne chlodzenie - swiat pecetow o chlodzeniu to ma zadne pojecie - wprowadzili heatpipe a wciaz nie potrafia pojac prostej rzeczy ze cieple leci z dolu do gory i ma nie dmuchac na plyte glowna tylko na radiatory i wynosic sie z obudowy......
ale sprawa krotka - laptopy dla prestizu i ladnego wygladu,imaki dla wygladu a maki pro dla wygodnej i wydajnej pracy za bardzo przystepna cene....
-
j.bravo - Posty:386
autor: j.bravo » piątek 28 mar 2008, 03:36
O kurna, niezły rozrzut cenowy. Szkoda, że nie wiedziałem o tak niskich cenach w Czechach - bo najbliżej i pewnie z klawiaturą QWERTY. A klawiatura w laptopach ważna rzecz, bo nie wymienisz. Najgorsze są kraje francuskojęzyczne - na AZERTY nawet kropkę się z shiftem stawia.
Jestem przystojny i młody
-
Pan_Jabu
autor: Pan_Jabu » piątek 28 mar 2008, 06:55
Szkoda, że nie wiedziałem o tak niskich cenach w Czechach - bo najbliżej i pewnie z klawiaturą QWERTY
Tutaj w komentarzach jest sugestia że z Czechami to jest akurat pomyłka, bo porównany został inny model, który u nas kosztuje akurat mniej.
A klawiatura w laptopach ważna rzecz, bo nie wymienisz.
W Dellu się da wymienić
Inna sprawa czy da się łatwo kupić klawiaturę na wymianę.
-
Marceli - Posty:163
autor: Marceli » piątek 28 mar 2008, 10:36
(..) A klawiatura w laptopach ważna rzecz, bo nie wymienisz.
eeee ?
M.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » piątek 28 mar 2008, 14:59
o ile do pc to maly problem bo masa jest klawiatur na rynku o tyle do maka to juz konkretny wydatek - chyba ze ktos ma rozwalonego lapka ale i tak za klawke konkretnie sobie policzy
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » piątek 28 mar 2008, 15:07
W sumie szkoda, ze przeszedlem na PC. Nie to, zebym zalowal, ale osmiordzeniowiec by sie przydal

...
plyty dwuprocesorowe dla quadow sa na rynku ;)
ponadto pare dni temu ujrzaly swiatlo dzienne szczescirdzeniowe intele (w formacie 6x1cor, nie 3x 2core jak w w przypadku quad - 2x2)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
heathenichaer
autor: heathenichaer » piątek 28 mar 2008, 15:41
co do maka pro na 2 xeonach to ten akurat jest naprawde tani - bardzo drogie sa te niskie modele - odpowiednik makbooka to wydatek 2 000 pln makbooka pro raptem niecale 4....
Zbynia a gdzietakie ceny znalazłeś?
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
-
heathenichaer
autor: heathenichaer » piątek 28 mar 2008, 15:59
ja najtaniej znalazłem makbooka za 2999, a makbooka pro za 5600
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
-
Gyngen
autor: Gyngen » piątek 28 mar 2008, 17:47
...
... Ale to tylko dlatego, że jest to platforma stosunkowo mało popularna, podobnie jak Linux. Im będą bardziej popularne, tym będzie więcej śmiecia......
Dokładnie. I nie jest to wina systemu. ...
Racja. Ale jest coś jeszcze .Ale Mac OS X powstał na bazie systemu Unix, który jest znacznie bardziej "szczelny" niż Windows. Kiedyś dla zabawy uruchomiłem program antywirusowy na Macu i nawet znalazłem kilka wirusów. Oczywisci wszystkie były PC-towe i wszystkie były dla Maca niegroźna. Ale firewall jest oczywiście niezbedny - na szczęście jest wbudowany do systemu operacyjnego. Znawcy mówią, ze jest niezły