Dlaczego Mac jest droższy od PC

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
szkudlik
Dlaczego Mac jest droższy od PC

Post autor: szkudlik » czwartek 27 mar 2008, 09:37

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Dlaczego Mac jest droższy od PC

Post autor: mr-hammond » czwartek 27 mar 2008, 09:51

...hacking.pl

...
Od początku mówie że te komputery są za drogie w Polsce, a porównując nasze zarobki do zarobków pana z USA to juz wogóle paranoja.

abproject

Post autor: abproject » czwartek 27 mar 2008, 10:56

...
Maci zawsze były drogie ...

Mnie osobiście bardziej martwi podejście polskiego dystrybutora ( SAD) do tematu ewentualnej współpracy. Tak sie składa, że znajomy chciał zrobić przedstawicielstwo w swoim mieście, ale szybko sie zreflektował po tym jak poznał warunki współpracy oraz cennik ...

Fakt, ze np. za sprzęt do ekspozycji trzeba sobie zapłacić jakoś mnie szczególnie nie zdziwił... ale ... sytuacja kiedy firma np. ma klienta na komputer i konieczne jest uiszczenie pełnej ceny za towar na ich konto - po czym dopiero następuje zwolnienie z magazynu - jest już zupełnie niezrozumiała... Ile taka operacja z księgowaniem przelewów itp. może trwać... kilka dni ?

Dzisiaj klient płaci wiec wymaga, a towar w zasadzie powinien być na dzień następny jeżeli nie ma go na magazynie...

Moim zdaniem na takich zadach współpraca z tą firmą to totalna kompromitacja ...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Marceli

Post autor: Marceli » czwartek 27 mar 2008, 11:11

...Apple MacBook Pro najdroższy w Polsce...

...
Jezeli dobrze widze (prosze mnie poprawic jesli nie) to autor porownania posluguje sie cenami BRUTTO. Roznica w stawkach VAT pomiedzy krajami a takze BRAK tego podatku w USA czyni to porownanie niewiarygodnym. Porownujmy ceny NETTO.

M.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 27 mar 2008, 12:22

vatu nie maja ale maja inny podatek przeciez
sad to badziew - nigdy nie potrafili u nas maka spopularyzowac

ale siedza glowy i jeszcze toszke a polowa z nas odpali osx na pececie i w sumie na jedno wyjdzie :)
wczoraj juz mnie sie udalo(nie dzialal tylko lan ale wifi bylo i czytnik kart pamieci..)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 27 mar 2008, 12:52

..ale siedza glowy i jeszcze toszke a polowa z nas odpali osx na pececie i w sumie na jedno wyjdzie :)
wczoraj juz mnie sie udalo(nie dzialal tylko lan ale wifi bylo i czytnik kart pamieci..)...
Moge dać ci namiar na człowieka w katowicach który już to zrobił, więc może Ci pomoże jeśli masz kłopot.

Awatar użytkownika
Freemind

Post autor: Freemind » czwartek 27 mar 2008, 15:20

.....ale siedza glowy i jeszcze toszke a polowa z nas odpali osx na pececie i w sumie na jedno wyjdzie :)
wczoraj juz mnie sie udalo(nie dzialal tylko lan ale wifi bylo i czytnik kart pamieci..)...
Mnie się udało odpalić OSX 10.4.10 (oczywiście cel edukacyjny). Cały hardware w tym M-Audio Firewire 1814 pracują bez zarzutu. Problemem jest wydajność mojego stacjonarnego (konfig w sygnaturce), która jest minimalnie niższa niż Macbook Pro 2,4 GHz (test wykonany za pomocą Geekbench oraz na podstawie sesji Cubase i Protools'owych).
Wiadomo jednak, że praca na OSX zainstalowanym na zwykłym PC jest nieetyczna, a co najważniejsze nielegalna.W przypadku zakupu komputera z logiem jabłuszka za mniej więcej 10k otrzymujemy 8 rdzeniowy Mac Pro z procesorem 2,8 GHz i 2 GB RAM, w dodatku cichy, zbudowany na lepszych jakościowo podzespołach niż przecietny PC, do tego system operacyjny oparty na silnej podstawie Unix'a. Cena za wysoka ? Zależy dla kogo.Dla zwykłego użyszkodnika to cena z kosmosu, dla firmy, której działalność wymaga wydajnych i (prawie) niezawodnych stacji roboczych to nie jest tak wiele. Znam kilka osób, które po zakupie Mac Pro / Macbook Pro stwiedziły, że ich problemy z komputerem się zakończyły. Jest w tym sporo racji. Sam planuję lada moment przesiadkę na Mac Pro pomimo, że cena jest powiedzmy sobie jak dla mnie wysoka. Byłoby jednak miło gdyby ceny Maców były o te 20-25% niższe
[addsig]
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 27 mar 2008, 15:27

... Znam kilka osób, które po zakupie Mac Pro / Macbook Pro stwiedziły, że ich problemy z komputerem się zakończyły. Jest w tym sporo racji.
...
Sam to wczoraj tłumaczyłem kumplowi i doszedłem do wniosku że maca traktuje jak urządzenie domowe, włączam i działa, nie bawie sie w żadne adware spayware itd. Dużo przyjemniej i wygodniej... oby to trwało jak najdłużej. To wdzięczne komputery lecz pamiętajmy.... to tylko komputer :)

Marceli

Post autor: Marceli » czwartek 27 mar 2008, 16:13

...od niedawna jestem po przesiadce z pc na mac'a
i chociaż poczatki były ciężkie to stwierdzam że mac jest lepszy od pc szczególnie do realizacji dźwiekowych ale gdybym miał go kupić w polsce to bym se odpuścił, aż takiej różnicy nie ma .mialem szczescie że mi go przywieziono ze stanow bez cła...
Cla na komputery nie ma od lat.... jest VAT.

M.

Marceli

Post autor: Marceli » czwartek 27 mar 2008, 16:15

...vatu nie maja ale maja inny podatek przeciez

Proponuje poczytac na ten temat, tj. na temat podatku stanowego - okolicznosci jego wystepowania a takze wysokosci.
:)

M.

ODPOWIEDZ