Zyskowny hit, ale trochę wstyd?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
heathenichaer
Zyskowny hit, ale trochę wstyd?

Post autor: heathenichaer » sobota 22 mar 2008, 23:24

ciekaw jestem co na ten temat sądzicie

prawie każdy chcąc nie chcąc zna piosnkę Rihanny - Umbrella. Ale raczej mało osób wie, że ten popowy hit został zrobiony... przy wykorzystaniu drum loopu z Garageband.

Trochę ciężko przyjąć do wiadomości, że tej klasy gwiazda (no a jakby nie było za taką obecnie jest uważana) czy też jej ekipa muzyczna, poszli na taką łatwiznę!!

Loop to 'Vintage Funk Kit 03' zwolniony do ok. 88bpm
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

paul

Re: Zyskowny hit, ale trochę wstyd?

Post autor: paul » niedziela 23 mar 2008, 00:01

Loop to 'Vintage Funk Kit 03' zwolniony do ok. 88bpm...

A co to ma za znaczenie skad jest loop?
Zaden wstyd - jak dla mnie.

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » niedziela 23 mar 2008, 01:49

proste. Po to jest ten loop. do autora.

Skoro wstyd ... pochwal sie swoimi ORYGINALNYMI.
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » niedziela 23 mar 2008, 11:24

jak dobry loop to jedziesz z nim!

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » niedziela 23 mar 2008, 11:44

...jak dobry loop to jedziesz z nim!...
jasne, po to są loopy żeby z nich korzystać, tylko wiecie to tak jak sprawa z tą KARMĄ, dla niektórych, to żaden artyzm żeby wcinąć klawisz a karma zrobi swoje, tylko, że tu akurat można to po swojemu okiełznać i to już będzie "wartosć dodana"

wg mnie skoro już robią takie hity, wydają mnóstwo kasy, na teledyski, cały marketing, żeby pokazać ich twórczość szerokiej publice to brak chęci do stworzenia jakiegoś tam własnego podkładu trochę jedzie wiochą...

Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

paul

Post autor: paul » niedziela 23 mar 2008, 12:00

jasne, po to są loopy żeby z nich korzystać, tylko wiecie to tak jak sprawa z tą KARMĄ, dla niektórych, to żaden artyzm żeby wcinąć klawisz a karma zrobi swoje, tylko, że tu akurat można to po swojemu okiełznać i to już będzie "wartosć dodana"
...

Artyzm i wartosc dodana nie zalezy od tego czy jakis tam loop sie wykorzystalo czy nie.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » niedziela 23 mar 2008, 12:33

ja mam nieco odmienne zdanie na ten temat. Nigdy nie korzystałem z loopow gdyz uwazalem to za malo kreatywne. Wiadomo mozna osłuchac sie loopa wziac klawisz zagrac go po swojemu rozwinac tematy zmienic tonacje to co innego, ale układanie klocków to cos co moze zrobic kazdy (po ta sa loopy), a od jak to sie mówi celebrytow wymaga sie chyba wiecej, chodz juz dawno wiadomo ze to wszystko go**em smierdzi. Nie rozumiem tez komentarzy w stylu to pokaz cos swojego oryginalnego, ludzie człowiek ma prawo do swojej opini i ma prawo go to bulwersowac. Ja nie uwazam sie za kogos lepszego ale fakt taki jest dla mnei nie smaczny (skoro faktycznie wszystko pojechane jest na loopie), aczkolwiek z drugiej strony nei słucham r i wszystkich tych gwiazdeczek, mam pojechane na to, robie swoje najlepiej jak potrafie. Pozdro i Wesołych swiat:>
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 23 mar 2008, 13:31

...ciekaw jestem co na ten temat sądzicie
prawie każdy chcąc nie chcąc zna piosnkę Rihanny - Umbrella. Ale raczej mało osób wie, że ten popowy hit został zrobiony... przy wykorzystaniu drum loopu z Garageband.
Trochę ciężko przyjąć do wiadomości, że tej klasy gwiazda (no a jakby nie było za taką obecnie jest uważana) czy też jej ekipa muzyczna, poszli na taką łatwiznę!!
Loop to 'Vintage Funk Kit 03' zwolniony do ok. 88bpm...

jest roznica pomiedzy pojsciem na latwizne, a zrobieniu tego, co sie dokladnie chce

w kazdym razie nikt tutaj nie poszedl na latwizne
[addsig]

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 23 mar 2008, 14:22

heh... to co powiesz na to że sampel z "Justin Timberlake -What Goes Around"
który jest na wstępie piosenki jest na płytach z samplami pewnej firmy która zajmuje się wydawaniem sampli na CD (nie chce robić reklamy) Osobiście mam tą płytę i producent za dużo nie męczył się z tym samplem.

Ważne że dobrze brzmi

pozdro

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » niedziela 23 mar 2008, 14:24

Jeżeli skrytykuję jakąś polską "celebrity" za na przykład granie z playbacku, i usłyszę "to sam zrób coś lepszego" no to nie wiem, to tak jak pójść do dentysty, dostać plombe która nazajutrz wypada z zęba i boli niemiłosiernie, usłyszeć od dentysty - "se pan sam zrób, jak umiesz lepiej", albo - "ile pan zębów wyleczył, że mnie pan krytykujesz ". Sorki, ale jak dla mnie to błędne koło. Z drugiej strony, skoro babka któa zarabia miiiiiiillllioooonnnyy wykorzystuje bardzo.... proste rozwiązania, powinno nam to panowie dać do myślenia....
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

ODPOWIEDZ