Hej, dostałem do testów Grand Piano steinberga - wtyczka VST.
Wszystko jest OK, tylko te pianino jest jakies rozstrojone :)
Jak podkładam pod jedną sciezke GP - to mi cały aranz rozwala bo niestroi, jak w to samo miejsce wsadze jakies inne pianinko - np. z Sample Tanka, to wszystko gra pienknie.
Czy ktos we co moze byc ?
Grand Piano - rozstrojone
Mayewsky
(GG - 4039365)
(GG - 4039365)
-
Re: Grand Piano - rozstrojone
moze projekt masz w 48 khz a pianino gra w 44?
...moze projekt masz w 48 khz a pianino gra w 44?
...
ale to midi, co to ma za znaczenie ?
...
Mayewsky
(GG - 4039365)
(GG - 4039365)
- macandroll
......
Nie wiem jak w tym programie, ale w prawdziwych fortepianach strój się "temperuje". Są różne metody temperowania stroju i nie do wszystkiego to pasuje. Tam co prawda najbardziej zależy od samej barwy konkretnego instrumentu.
Poszukaj w ustawieniach jeśli chodzi o temperowanie- może to to.
Nie wiem jak w tym programie, ale w prawdziwych fortepianach strój się "temperuje". Są różne metody temperowania stroju i nie do wszystkiego to pasuje. Tam co prawda najbardziej zależy od samej barwy konkretnego instrumentu.
Poszukaj w ustawieniach jeśli chodzi o temperowanie- może to to.
Muzyk, gitarzysta
powinno byc chyba Equal i 440 hz :) mozliwosc odstrajania pian VST jest doskonala - latwiej sie gra muzykom klasycznym
-
......moze projekt masz w 48 khz a pianino gra w 44?
...
...
mimo ze to instrument midi to sample ma audio. jesli jest jakis blad w "synchronizacji" sesji i trubu pracy pianina to moze wystapic jakas roznica w stroju. moje motu raz zeswirowalo i mimo ze pokazywalo 44 khz to nagrywalo w 48. po zresetowaniu kompa wszystko sie rozjechalo i tempem i strojem.
...
...
mimo ze to instrument midi to sample ma audio. jesli jest jakis blad w "synchronizacji" sesji i trubu pracy pianina to moze wystapic jakas roznica w stroju. moje motu raz zeswirowalo i mimo ze pokazywalo 44 khz to nagrywalo w 48. po zresetowaniu kompa wszystko sie rozjechalo i tempem i strojem.
Pozwole sobie przypomnieć wątek - może ktoś kto doszedł wie o co może biegać :)
Mayewsky
(GG - 4039365)
(GG - 4039365)
W The Grand jest opcja wyboru stroju. Jest do wyboru skala koncertowa, lub równomiernie temperowana. Jeśli zależy Ci na idealnej wysokości tych dźwięków, wybierz opcję tego drugiego :) Tak jak ktoś napisał wyżej, czasem klasycznym pianistom lepiej gra się na nieco innym stroju :)