Witam.
Jestem multi-instrumentalista (pianino/gitara/saksofon). Do tej pory bylem nagrywany w studio na potrzeby plyt czy tasm demo, ale teraz chcialbym zajac sie nagrywaniem sam. Zamierzam w przyszlosci zainwestowac (mam nadzieje, ze srodki na to pozwola) w profesjonalne studio nagraniowe. Chcialbym rowniez wyjechac i uczyc sie rezyserii dzwieku w SAE. Przedstawiam sytuacje po to, zeby jak najlepiej przyblizyc Wam moje zainteresowania i zapotrzebowania.
Przechodze teraz do meritum: chce zainwestowac w porzadnego Maca z programem Logic i znalazlem taka oto propozycje:
http://www.proaudiosolutions.com/product-p/macpro-2q2.8ghz-apogee-logic.htm
Zalezy mi na komputerze, ktory bedzie sluzyl mi dluzej i nie bede musial go zaraz zmieniac. Czy ten sprzet bedzie odpowiedni? Bardzo prosilbym o wszelkie "za" i "przeciw".
Druga sprawa to klawisze. Nie znam sie niestety na klawiaturach midi ani syntezatorach, bo cale zycie gralem na fortepianie/pianinie. Zalezy mi na klawiaturze, ktora bedzie jak najbardziej podobna (jesli chodzi o wywazenie) do zwyklej fortepianowej. Dobrze by bylo, gdyby miala tez funkcje aftertouch, ale niekoniecznie musi posiadac mase efektow brzmieniowych. Bardzo prosilbym Was o jakies propozycje.
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Mateusz
Pytanie o komputer do studia + klawisze
Re: Pytanie o komputer do studia + klawisze
Mogę wypowiedzec się do tematu klawiatury.
Jeśli szukasz modułu/"generatora" MIDI i potrzebujesz tylko sterującej, to:
Kolega ma Rolanda A-80, zawodowy (i teraz już rzadko dostępny sprzęt:))
Dobry (BARDZO) jest Studiologic SL-880 )sam grałem trochę czasu do jazzu, sprawdza się;-))
Jeśli idzie o syntezatory to wybór jest duuuuży... Nie określiłeś jakie brzmienia byś oczekiwał od niego/czy przypadkiem nie będziesz bazował na VST i hardware'owy moduł Ci niepotrzebny.
Ale skoro grałeś duużo na klasyku to polecam Ci Kurzweil MicroPiano (moduł) albo Kurzweil'a PC88MX jeśli chodzi o "używki", a jak ma to byc nowy sprzęt i cena nie jest taka ważna, to po prostu jakieś stage piano... Albo zsamplowane piano z komputera (masa tego jest).
Podaj wymagania to się doradzil;-)
A co do komputera - możesz miec maszynę sprzed 10 lat a pracowac na niej spokojnie bez potrzeby wymiany.
Hardware szybko się starzeje ale jeśli chodzi o karty graficzne;-))).
Na PC jak kupisz raz a porządnie profesjonalną kartę muzyczną, a komputer będzie miał odpowiednie zasoby, to zakup MACa nie jest już taki niezbędny.
Zapytaj tych, co jeszcze używają Win98/Me, mają na nich karty sprzed dekady i robią na tym hity;).
A jeśli chodzi o konkretną konfigurację, to wiadomo, procesor jak najszybszy i jak najlepiej dostosowany do obliczeń na jakie go narazisz;).
Pamięci nigdy za mało, a w zasadzie jak najwięcej jak najszybszej - mniej stresu;).
Duży dysk, karta muzyczna/interfejs to też nie problem.
Dawno skończyły się czasy że Mac oznaczał nieznaną reszcie świata jakosc i niezawodnosc. Obecnie Win XP, jeśli jest odpowiedni skonfigurowany, jest stabilny jak diabli.
A i są systemy unixowe...:)
Nie bez znaczenia są ceny i dostępnosc softu.
A jak nie potrzebujesz sprzętu na teraz, jedynie na bliżej nieokreśloną przyszłosc, poczekaj, sytuacja na rynku zmienia się co chwila, sprzęt aktualnie dosępny tanieje... Wniosek prosty:)
Jeśli szukasz modułu/"generatora" MIDI i potrzebujesz tylko sterującej, to:
Kolega ma Rolanda A-80, zawodowy (i teraz już rzadko dostępny sprzęt:))
Dobry (BARDZO) jest Studiologic SL-880 )sam grałem trochę czasu do jazzu, sprawdza się;-))
Jeśli idzie o syntezatory to wybór jest duuuuży... Nie określiłeś jakie brzmienia byś oczekiwał od niego/czy przypadkiem nie będziesz bazował na VST i hardware'owy moduł Ci niepotrzebny.
Ale skoro grałeś duużo na klasyku to polecam Ci Kurzweil MicroPiano (moduł) albo Kurzweil'a PC88MX jeśli chodzi o "używki", a jak ma to byc nowy sprzęt i cena nie jest taka ważna, to po prostu jakieś stage piano... Albo zsamplowane piano z komputera (masa tego jest).
Podaj wymagania to się doradzil;-)
A co do komputera - możesz miec maszynę sprzed 10 lat a pracowac na niej spokojnie bez potrzeby wymiany.
Hardware szybko się starzeje ale jeśli chodzi o karty graficzne;-))).
Na PC jak kupisz raz a porządnie profesjonalną kartę muzyczną, a komputer będzie miał odpowiednie zasoby, to zakup MACa nie jest już taki niezbędny.
Zapytaj tych, co jeszcze używają Win98/Me, mają na nich karty sprzed dekady i robią na tym hity;).
A jeśli chodzi o konkretną konfigurację, to wiadomo, procesor jak najszybszy i jak najlepiej dostosowany do obliczeń na jakie go narazisz;).
Pamięci nigdy za mało, a w zasadzie jak najwięcej jak najszybszej - mniej stresu;).
Duży dysk, karta muzyczna/interfejs to też nie problem.
Dawno skończyły się czasy że Mac oznaczał nieznaną reszcie świata jakosc i niezawodnosc. Obecnie Win XP, jeśli jest odpowiedni skonfigurowany, jest stabilny jak diabli.
A i są systemy unixowe...:)
Nie bez znaczenia są ceny i dostępnosc softu.
A jak nie potrzebujesz sprzętu na teraz, jedynie na bliżej nieokreśloną przyszłosc, poczekaj, sytuacja na rynku zmienia się co chwila, sprzęt aktualnie dosępny tanieje... Wniosek prosty:)
Dzieki za odpowiedz!
Jesli chodzi o brzmienie, to bede raczej bazowal na VST, ale chcialbym, zeby sam syntezator brzmial dobrze. Jak juz pisalem, najbardziej zalezaloby mi na wazonych klawiszach (jak najbardziej podobnych do pianina), funkcji aftertouch, dobrej jakosci brzmienia oraz dostepnosci na rynku. Sprawdze modele, ktore mi poleciles i dam jeszcze znac, w ktora strone bym poszedl :)
Pozdrawiam
Mateusz
Jesli chodzi o brzmienie, to bede raczej bazowal na VST, ale chcialbym, zeby sam syntezator brzmial dobrze. Jak juz pisalem, najbardziej zalezaloby mi na wazonych klawiszach (jak najbardziej podobnych do pianina), funkcji aftertouch, dobrej jakosci brzmienia oraz dostepnosci na rynku. Sprawdze modele, ktore mi poleciles i dam jeszcze znac, w ktora strone bym poszedl :)
Pozdrawiam
Mateusz
Ech, odbija sie moja niewiedza o syntezatorach. Zalezy mi chyba raczej tylko na kontrolerze midi. Sprawdzalem firme Studiologic i zainteresowal mnie model VMK-188. Jeszcze jedno glupie pytanie - podstawowa roznica miedzy zwyklym syntezatorem a kontrolerem midi polega po prostu na tym, ze syntezator ma swoje brzmienia, a kontroler nie, tak? Czy jest mozliwosc np. wgrania w kontroler jakichs brzmien, zeby korzystac z niego podczas koncertu, czy koniecznie musi byc podlaczony do komputera?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
...Ech, odbija sie moja niewiedza o syntezatorach. Zalezy mi chyba raczej tylko na kontrolerze midi. Sprawdzalem firme Studiologic i zainteresowal mnie model VMK-188. Jeszcze jedno glupie pytanie - podstawowa roznica miedzy zwyklym syntezatorem a kontrolerem midi polega po prostu na tym, ze syntezator ma swoje brzmienia, a kontroler nie, tak? Czy jest mozliwosc np. wgrania w kontroler jakichs brzmien, zeby korzystac z niego podczas koncertu, czy koniecznie musi byc podlaczony do komputera?
Pozdrawiam
...
Konstrukcja instrumentu klawiszowego polega na tym że jest klawiatura oraz kontrolery (jak gałki, suwaki itp) które wysyłają komunikaty. Sterują one modułem brzmieniowym - keyboard ma gotowe presety, syntezator cały tor, do tego procesory itp. W każdym razie sama klawiatura sterująca wyzwala tylko informacje, nie wydaje z siebie dźwięku. Wyjątkiem są klawiatury z możliwością podpięcia modułu dźwiękowego (np. produkty firmy CMF - niczego sobie:-)).
Patrz, nawet nie wiedziałem że jest taki model:))). Bardzo fajnie się prezentuje! Klawiatury Fatarowskie są bardzo dobre, nie jeden profesjonalista na nich gra, "feeling" jest świetny.
Za to suwaczki/pokrętła/triggery(jak będziesz się bawił samplami docenisz) będą nieocenione przy pracy z VST.
Co do koncertów, to w.g mnie najlepiej tylko hardware, także może pomyśl nad dobrą sterującą skoro i tak będziesz siedział w studiu, natomiast jak będziesz grał live, to dokup sobie jakiś moduł dźwiękowy i hej;).
Zawsze można grac z laptopa...
Pozdrawiam
...
Konstrukcja instrumentu klawiszowego polega na tym że jest klawiatura oraz kontrolery (jak gałki, suwaki itp) które wysyłają komunikaty. Sterują one modułem brzmieniowym - keyboard ma gotowe presety, syntezator cały tor, do tego procesory itp. W każdym razie sama klawiatura sterująca wyzwala tylko informacje, nie wydaje z siebie dźwięku. Wyjątkiem są klawiatury z możliwością podpięcia modułu dźwiękowego (np. produkty firmy CMF - niczego sobie:-)).
Patrz, nawet nie wiedziałem że jest taki model:))). Bardzo fajnie się prezentuje! Klawiatury Fatarowskie są bardzo dobre, nie jeden profesjonalista na nich gra, "feeling" jest świetny.
Za to suwaczki/pokrętła/triggery(jak będziesz się bawił samplami docenisz) będą nieocenione przy pracy z VST.
Co do koncertów, to w.g mnie najlepiej tylko hardware, także może pomyśl nad dobrą sterującą skoro i tak będziesz siedział w studiu, natomiast jak będziesz grał live, to dokup sobie jakiś moduł dźwiękowy i hej;).
Zawsze można grac z laptopa...