Roland RD-700 GX

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Redakcja
Re: Roland RD-700 GX

Post autor: Redakcja » czwartek 20 mar 2008, 13:45

...ale upierał się będę przy nie-drewnie w klawiaturce...

Powtórzę jeszcze raz, klawiatura nie jest drewniana. Chyba, że producent nie zauważył, iż ktoś mu ją na Targach podmienił .
Zastosowano w niej dwa rodzaje tworzywa, inne dla czarnych i inne dla białych klawiszy. Dla tych drugich postarano się o możliwie wierne oddanie właściwości kości słoniowej (w sensie reakcji na ew. poślizg spoconych palców).
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 20 mar 2008, 17:48

P.S

Do znacznej różnicy w wadze instrumentów (300/700) przyłożył się "prosty" fakt, iż model 700 ma tzw. wychwyt (tu pianiści pewnie będą zacierali ręce). W jego przypadku inaczej trzeba było dociążyć klawiaturę (czyt. mocniej, biorąc pod uwagę dodatkowe dźwignie).
[addsig]

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 20 mar 2008, 17:58

......ale upierał się będę przy nie-drewnie w klawiaturce...

Powtórzę jeszcze raz, klawiatura nie jest drewniana. Chyba, że producent nie zauważył, iż ktoś mu ją na Targach podmienił .
...

kurde... W takim razie kolor z boku klawiszy i faktura jest tak myląco podobna do drewna, że aż nie do wiary...

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 20 mar 2008, 18:02

...aż nie do wiary...

Skoro tak sądzisz, to znaczy, że Roland w tym przypadku odwalił kawał dobrej roboty
[addsig]

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » piątek 21 mar 2008, 09:41

......aż nie do wiary...

Skoro tak sądzisz, to znaczy, że Roland w tym przypadku odwalił kawał dobrej roboty
...
Czy wiadomo, kiedy będzie dostępny w sklepach RD700GX?
Jestem nauczycielem muzyki

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 21 mar 2008, 11:03

...Czy wiadomo, kiedy będzie dostępny w sklepach RD700GX?...

W Polsce teoretycznie od dziś
[addsig]

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » piątek 21 mar 2008, 13:02

......Czy wiadomo, kiedy będzie dostępny w sklepach RD700GX?...

...
A praktysznie..?
Jestem nauczycielem muzyki

maranjul

Post autor: maranjul » niedziela 06 kwie 2008, 01:15

.........Czy wiadomo, kiedy będzie dostępny w sklepach RD700GX?...

...
A praktysznie..? ...
witam
ten Rolek jest już dostępny w sprzedaży ... właściwie to jestem od kilku dni szczęśliwym posiadaczem RD 700 GX (podobno pierwszy w RP). Pozwolę sobie załączyć kilka moich pierwszych wniosków i wrażeń z używania tegoż niesamowitego instrumentu.
Klawiatura rzeczywiście nie jest drewniana. Wykończenie klawiszy, rewelacja, chociaż jest to materiał syntetyczny to jak dla mnie nie da się odróżnić od dotyku klawiatury tradycyjnego fortepianu lub jest to bardzo trudne. Klawiatura jest dość "łatwa", napewno łatwiejsza od np. Yamahy CP33. W rolku są nieco niższe i szersze czarne klawisze co dla mnie akurat wpływa na dużo doskonalsze opanowanie klawiatury. Trochę trudno uzyskać pianissimo, być może da się wyregulować dynamikę klawiatury, ale tego jeszcze nie odkryłem w ustawieniach... i tu proszę o ewentualną podpowiedź jak można tego dokonać. Klawisze, dla pianisty, będą raczej miękkie, wręcz "wpadające" i tu Yamaha wypadnie lepiej od Rolka. Natomiast brzmienie - to już poezja - kto nagrał się już w życiu na wszelkiej maści pianinach i fortepianach i wystarczy mu już używania tradycyjnej drewnianej klawiatury - z brzmienia 700-ki GX bez wątpienia będzie zadowolony. W zasadzie to na początek mogę się delikatnie przyczepić tylko do nieco za miękkiej mechaniki klawiszy, ale to akurat kwestia przyzwyczajenia - grałem już na wielu fortepianach koncertowych o znacznie bardziej miękkiej i wpadającej klawiaturze i jak brzmienie jest porządne to łapa bardzo szybko przyzwyczai się do klawiszy, na odwrót raczej nie - dlatego między innymi wybrałem tego Rolanda a nie Yamahę, chociaż miała lepszą (czytaj bardziej przypominającą tradycyjną) mechanikę klawiatury.
pozdrawiam
Marcin

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 06 kwie 2008, 11:20

...Trochę trudno uzyskać pianissimo, być może da się wyregulować dynamikę klawiatury, ale tego jeszcze nie odkryłem w ustawieniach... i tu proszę o ewentualną podpowiedź jak można tego dokonać...

Roland RD-700GX posiada tyle możliwości w zakresie akcji klawiatury, że może wręcz rozboleć głowa. Oprócz ustawień ogólnych mamy ustawienia dla barw indywidualnych.

Ustawiając klawiaturę dla siebie warto rozpocząć od Edit Menu -> Key Touch Edit (ustawienia ogólne):

- Key Touch: SPR (super) LIGHT, LIGHT, MEDIUM - ustawienie standardowe, HEAVY, SPR (super) HEAVY Key touch Offset

- Key Touch Offset (-10 - +10): tutaj precyzuje się zachowanie się klawiatury dla trybu Key Touch

- Velocity (REAL, 1-127): ustawia tryb standardowy lub stałą (dowolną) wartość dynamiki

- Velocity Delay Sensitivity (-63 - +63): bardzo interesujący parametr symulujący inercję (opóźnienie) dźwięku po uderzeniu w klawisz

- Velocity Keyfollow Sensitivity (-63 – +63): ustawia czułość dynamiki w zależności od położenia klawisza

- Key Touch Mode - można ustawić jak będzie się zmieniało brzmienie w odpowiedzi na dynamikę (MODE 1,2), dla MODE 2 zmiany będą odbywać się łagodniej.

Oprócz tego, jak już wspomniałem, mamy także indywidualne ustawienia dynamiki, choćby w grupie Tone:

- VRL (Velocity Range Lower), VRU (Velocity Range Upper) - najniższa i najwyższa wartości velocity (0 -127) odpowiedzialna za zmianę tonu w zależności od szybkości/siły uderzenia

- Sns (Velocity Sensitivity) - ten parametr odpowiada za odpowiedź klawisza na szybkość/siłę uderzenia (-63 – +63), jeśli ustawisz wartość "0" to wyłączysz dynamikę

- Max (Velocity Max) - maksymalna wartość velocity (1 – 127) jaką bedzie w stanie wysłać klawiatura

Do wyboru, do koloru .

Warto tu jednak pamiętać o pewnych zależnościach, jak choćby o tym, że ustawiając tryb Light (np. dla dziecka) ciężko będzie zagrać coś cicho samemu (ciężką ręką). Sytuacja jeszcze bardziej się komplikuje gdy podłączamy się z pianem jako klawiaturą sterującą do zewnętrznego instrumentu (programu) z własnymi ustawieniami dla velocity. Czasem robi się wtedy takie zamieszanie, że głowa mała. Niestety wciąż sporo instrumentalistów się na to nabiera, w tym sprzedawcy również .
[addsig]

mjuzik

Post autor: mjuzik » niedziela 18 maja 2008, 01:16

mam takie banalne pytanie: czym różni się GX od SX?
Kompozytor, aranżer, pianista.

ODPOWIEDZ