Zapomnij. Myślałem że sugerujesz możliwość pojawienia się kłopotów z odsłuchem po ustawianiu monitorów LCD. Pewnie zmieni to trochę sytuację w dolnych częstotliwościach ale poradzę sobie z tym.
2 monitory LCD - wide czy standard?
Re: 2 monitory LCD - wide czy standard?
Monitory LCD pominny byc dosc nisko, by gorna krawedz monitora nie znajdowala sie nad linia oczu.
Przepraszam, na podstawie jakich przepisów BHP opierasz ową "powinność" ?
[addsig]
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
...Monitory LCD pominny byc dosc nisko, by gorna krawedz monitora nie znajdowala sie nad linia oczu.
...
nie mowie o zaleceniach BHP ;) gdyby sie ich trzymac to bysmy musieli tu troszke wiecej sie rozpisac i utrudnic ;)
chodzi mi o w miare uproszczona sytuacje ustawienia tam, gdzie nie ma zbyt sporo miejsca, rownoczesnie na monitor i glosniki. Glosniki umieszczone wyzej na wysokosci glowy to raczej koniecznosc, a wtedy moze sie zdarzyc ze monitor musi zostac imieszczony nizej. To ergonomii pracy na pewno nie przeszkodzi. Moze byc i duzo nizej. Gorzej, jesli bedzie sporo wyzej - szyja o oczy ucierpia.
...
nie mowie o zaleceniach BHP ;) gdyby sie ich trzymac to bysmy musieli tu troszke wiecej sie rozpisac i utrudnic ;)
chodzi mi o w miare uproszczona sytuacje ustawienia tam, gdzie nie ma zbyt sporo miejsca, rownoczesnie na monitor i glosniki. Glosniki umieszczone wyzej na wysokosci glowy to raczej koniecznosc, a wtedy moze sie zdarzyc ze monitor musi zostac imieszczony nizej. To ergonomii pracy na pewno nie przeszkodzi. Moze byc i duzo nizej. Gorzej, jesli bedzie sporo wyzej - szyja o oczy ucierpia.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
A 24" calowy 1920x1200 można dostać za 1375 zł i ..
a nawet za 965 zł !!! (wszystkie z plamką 0,27 mm)
-----------------------------------------
Gdzie są takie monitory? Używane czy jak?
Gdzie są takie monitory? Używane czy jak?
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.
- Soundscape
- Kontakt:
... A 24" calowy 1920x1200 można dostać za 1375 zł i ..
Gdzie są takie monitory? Używane czy jak?...
Właśnie gdzie? Tanio coś...W każdy bądź razie czy kupisz 19 czy 22 lub 24 cale, to plecam firme Samsung i serie BW. Moim zdanie świetny obraz.
Właśnie gdzie? Tanio coś...W każdy bądź razie czy kupisz 19 czy 22 lub 24 cale, to plecam firme Samsung i serie BW. Moim zdanie świetny obraz.
Nowe oczywiście ! Nawet z 3 letnią gwarancją na Agito.pl
Na te tanie monitory LCD lepiej uważać i dokładnie je obadać. Matryce TN są różne - lepsze i gorsze oczywiście, ja mam TN 3 generacji w Samsungu 226BW (cokolwiek to znaczy...) i widzę wyraźną różnicę w porównaniu z tańszymi modelami różnych firm. Co do kątów widzenie w poziomie to nawet pod dużym kątem widać wszystko wyraźnie - zmianie ulega kolor - wchodzi w czerwień, ale nie jest to tragedia. TN ma problem z obrazem oglądanym od dołu - obraz się ściemnia.
- Soundscape
- Kontakt:
Na te tanie monitory LCD lepiej uważać i dokładnie je obadać. Matryce TN są różne - lepsze i gorsze oczywiście, ja mam TN 3 generacji w Samsungu 226BW (cokolwiek to znaczy...) i widzę wyraźną różnicę w porównaniu z tańszymi modelami różnych firm. Co do kątów widzenie w poziomie to nawet pod dużym kątem widać wszystko wyraźnie - zmianie ulega kolor - wchodzi w czerwień, ale nie jest to tragedia. TN ma problem z obrazem oglądanym od dołu - obraz się ściemnia.
...
Właśnie. Też mam Syncmastera 226BW i uważam, że jest wart tego tysiaka
Pamiętajmy, że w kupiony monitor będziemy się wpatrywać przez długie godziny, więc akurat na tym nie powinniśmy oszczędzać.
...
Właśnie. Też mam Syncmastera 226BW i uważam, że jest wart tego tysiaka