2 monitory LCD - wide czy standard?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
KAFEL
Re: 2 monitory LCD - wide czy standard?

Post autor: KAFEL » czwartek 20 mar 2008, 22:02

o przepraszam 30" chyba nikt nie proponował
A 24" calowy 1920x1200 można dostać za 1375 zł i tu jest już dylemat

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 20 mar 2008, 22:10

Na pewno są wśród Was tacy którzy przeszli na szerokie monitory. Czy wzrok męczy się na nich rzeczywiście mniej podczas wielogodzinnej pracy ? ...

W domu mam 24". To nie jest duzo do pracy w audio ale spokojnie sie na tym da pracowac. Problem jest inny - rozmiar piksela w matrycy 24" jest niewielki, przez co odczuwam roznice wzgledem 19". Tragedii nie ma, ale na 30" czyli przy rozdzielczosci 2560 byloby mi juz bardzo ciezko, zalezy zreszta do czego - obsluga aplikacji OK, ale czytanie chocby menu aplikacji czy szukanie ustawien aplikacji - juz nie bardzo (zaraz pewnie ktos napisze ze mozna fonty w systemie pozmieniac wiec od razu dodam ze to nie jest rozwiazanie).

Studio: na dwoch stanowiskach mam po 2x19" i to niekiedy jest malo przy duzych projektach przekraczajacych 100 sladow. U kolegi 3x19" w studio - fajnie sie na tym pracuje (prawie 100 sladow miksera Cubase w trybie szerokim).

To wszystko oczywiscie kwestia przyzwyczajenia, wielu moich znajomych woli miec slady na jednym monitorze, mikser na drugim, ja jestem przyzwyczajony do jak najwiekszej liczby albo sladow albo miksera.

Problem 19" cali - mala natywna rozdzielczosc w pionie - niewiele sladow sie miesci, zwlaszcza w aplikacjach o rozwiazaniach jak ze stajni Steinberg, gdzie automatyka to kolejny slad (tu zdecydowanie wole protoolsowy styl).

Inne moje wymagania to takie matryca nie moze byc TN przy i musi byc w miare szybka. Sa osoby, ktore do stacji DAW ignoruja szybkosc monitora, mi to jednak przeszkadza. Co do TN - nawet nie chodzi o to ze gorzej wyswietla (zwazywszy ze duzy monitor to wieksze katy), ale chodzi o to, ze czesto obok siedzi druga osoba - i to ze wzgledu na nia.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 20 mar 2008, 22:11

...o przepraszam 30" chyba nikt nie proponował
A 24" calowy 1920x1200 można dostać za 1375 zł i tu jest już dylemat...

Ja właśnie taki kupiłem i jest super. A co do dylematu to wg mnie wszystko zależy od 2 rzeczy:
- ile masz miejsca
- czy naprawdę musisz widzieć wszystko na raz

U mnie odpowiedzi brzmiały "mało" i "nie"

Jeszcze jedna kwestia: przy 2 monitorach warto mieć kartę graficzną z dwoma wyjściami DVI. Połączenia analogowe często dają kiepską jakość obrazu, zwłaszcza w dużych rozdzielczościach.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 20 mar 2008, 22:12

A 24" calowy 1920x1200 można dostać za 1375 zł i ..
a nawet za 965 zł !!! (wszystkie z plamką 0,27 mm)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 20 mar 2008, 22:20

...przy dwóch panoramach będzie Cię kark boleć od kręcenia szyją Ja się zdecydowałem na 2 x 19" 1280 x 1024 i jest oki. Poza tym przy dwóch panoramach 22" będzie ciężko uzyskać prawidłową pozycję dla monitorów studyjnych... Policz sobie
Tak, to prawda liczyłem sobie że potrzebuję metr i kilka cm wolnej przestrzeni między monitorami na 2xWide 22 cale
...

No..., jesli monitory audio maja byc na tym samym poziomie co monitory LCD (w dodatku duze LCD) to problem bedziesz mial jeszcze wiekszy nie z odsluchem ale z karkiem, i to bynajmniej nie od krecenia glowa na lewo i prawo...

Tak wiec bez przesady z tymi problemami przy dwoch panoramach.

(A jesli dodatkowo monitory audio beda stac na koncu blatu stolu, to sam prosisz sie o klopoty z brzmieniem)

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 20 mar 2008, 22:41

(A jesli dodatkowo monitory audio beda stac na koncu blatu stolu, to sam prosisz sie o klopoty z brzmieniem)...
Monitory stoją 20 cm wyżej, nad blatem stołu na szerokiej półce w tej chwili razem z LCD 17" którego planuję właśnie wymienić. Co proponujesz ?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 20 mar 2008, 22:48

...(A jesli dodatkowo monitory audio beda stac na koncu blatu stolu, to sam prosisz sie o klopoty z brzmieniem)...
Monitory stoją 20 cm wyżej, nad blatem stołu na szerokiej półce w tej chwili razem z LCD 17" którego planuję właśnie wymienić. Co proponujesz ?...

To mi niewiele mowi ;)

Monitory audio maja byc na wysokosciu uszu (glosnik srednio-wysokotonowy) i maja byc oddalone od plaskich powierzchni jak np. stol.
Monitory LCD pominny byc dosc nisko, by gorna krawedz monitora nie znajdowala sie nad linia oczu. Chyba, ze sa one daleko (sporo dalej niz normalnie sie ustawia), wtedy nie powinno byc az tak zle. Mimo wszystko podnoszenie oczu lub glowy w gore zle sie skonczy juz po kilkunastu minutach i raczej z biegiem czasu nie da sie do tego przywyknac.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 20 mar 2008, 23:00

Monitory audio maja byc na wysokosciu uszu (glosnik srednio-wysokotonowy) i maja byc oddalone od plaskich powierzchni jak np. stol.
Monitory LCD pominny byc dosc nisko, by gorna krawedz monitora nie znajdowala sie nad linia oczu. Chyba, ze sa one daleko (sporo dalej niz normalnie sie ustawia), wtedy nie powinno byc az tak zle. Mimo wszystko podnoszenie oczu lub glowy w gore zle sie skonczy juz po kilkunastu minutach i raczej z biegiem czasu nie da sie do tego przywyknac....
Jest tak jak piszesz, znam zasady i zachowuję odpowiednie wysokości dla oczu i uszu. Pytanie tylko czy LCD popsują odsłuch.
Monitory odsłuchowe są takie

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 20 mar 2008, 23:20

Pytanie tylko czy LCD popsują odsłuch.

Nie wiem, o co pytasz i czemu mialyby popsuc. Nie znam tych Samsonow

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 20 mar 2008, 23:37

...Pytanie tylko czy LCD popsują odsłuch.

Nie wiem, o co pytasz i czemu mialyby popsuc. Nie znam tych Samsonow
...

Jesli Chodzi o szerokosc rozstawienia glosnikow, nie wiem, bo nie znam odleglosci w jakiej bedziesz od nich.

ODPOWIEDZ