Digitech GNX 3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
zawi69
Digitech GNX 3

Post autor: zawi69 » środa 19 mar 2008, 00:08

Witam

Ze wzgledu na wbudowany rejestrator oraz dosc atrakcyjna cene, zwrocilem ostatnio uwage na Digitech'a GNX 3. Gram na gitarze od ponad 9 lat, jednak produktow tej firmy jakos nie mialem jeszcze okazji uslyszec, wiec nie wiem jak wypadaja one na tle konkurencji. Prawde mowiac, gdyby chodzilo o zakup urzadzenia, ktore ma byc tylko multiefektem gitarowym, to bez zastanowienia inwestowal bym w Line 6 Floor POD Plus (cena prawie ta sama, jednak po Line 6 wiem, ze moge sie spodziewac perfekcyjnego brzmienia).

W Digitech'u kusi mnie jednak owy rejestrator 8 sciezkowy, a konkretniej wizja latwej i szybkiej rejestracji nagran ‘na brudno’ podczas prob. Bo chyba mozliwe jest, by jednoczesnie grac na gitarze, zmieniac programy brzmieniowe za pomoca przelacznikow noznych i nagrywac (np. za pomoca ustawionego na salce mikrofonu podlaczonego do GNX 3) gre calego zespolu naraz, do jednej sciezki audio ?
Rozumiem tez, ze nie ma problemu, by przygotowac na komputerze np. partie klawiszy, zgrac na karte pamieci w formacie wav i ‘odpalic’ (jednorazowo lub jako loop’a) ja podczas grania na probie ?

Kolejna sprawa - jako, ze mam nieszczescie byc jednoczesnie gitarzysta i wokalista, interesuje mnie fakt czy mozna wykorzystac to urzadzenie rowniez jako multiefekt wokalny, pracujacy rownolegle z efektem gitarowym ? Slyszalem, ze takie rozwiazanie zastosowano bodajze w nowej serii POD'ow X3 i jestem bardzo ciekawy czy Digitech tez to potrafi. Jako, ze w najblizszej przyszlosci czeka mnie takze zakup jakiegos procesora efektow do wokalu, moglbym 'upiec dwie pieczenie na jednym ogniu' :)

Ostatnia sprawa jest wbudowany "automat perkusyjny" (slyszalem, ze w porownaniu z GNX 4 jest on wrecz zalosny, zarowno, gdy chodzi o brzmienie jak i mozliwosci, ciekawi mnie czy naprawde jest az tak zle ?).
Chodzi o to, ze w zespole korzystamy z elektronicznej perkusji, a GNX 3 jest wyposazony w wejscie MIDI, wiec od razu naradza sie pytanie - Czy istnieje mozliwosc podlaczenia owej perkusji pod multiefekt i nagrac za jej pomoca sciezke MIDI (uwzgledniajaca np. sile uderzen w pady - velocity) do calego utworu (korzystajac z brzmienia perkusji Digitech'a)?
Rozwiazanie bylo by idealne podczas bardziej 'dokladnej' sesji nagraniowej, pozwalajace na wykorzystanie lepszych brzmien instrumentow vst przy koncowym mixie na komputerze.

To w sumie wszystko o co chcialem zapytac. Jednak jesli ktos posiada ten sprzet i chcial by podzielic sie swoja opinia na jego temat to bylbym bardzo wdzieczny.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi (nawet jesli zadnej nie bedzie :))

ODPOWIEDZ