Apple Power Mac G4
- przemol1975
Witam, mam pytanie. Odziedziczyłem ostatnio Power Maca G4 400Mhz. Wiem, że ma toto juz swoje latka, jednak chciałbym spróbować swoich sił w tym środowisku. Zajmuje się elmuzą i jestem klawiszowcem w kapeli rockowej. Maca chciałbym wstawić do próbiarni i używać w charakterze rejestratora audio (kilka scieżek stereo jako podgląd próby= MIDI) i i przy okazji hosta dla niezbyt wymagających VSTi. Co mogę na tym posadzić, miło by było gdyby nie kosztowało to za dużo a jescze milej gdyby nie kosztowało to zupełnie nic.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
- Miłaszewski
Re: Apple Power Mac G4
OSX Tiger + Logic 6 jest dobrym rozwiazaniem dla twoich potrzeb. Nowsze wersje Logica dzialaja bardzo wolno na komputerach G4.
[addsig]
[addsig]
...Witam, mam pytanie. Odziedziczyłem ostatnio Power Maca G4 400Mhz. Wiem, że ma toto juz swoje latka, jednak chciałbym spróbować swoich sił w tym środowisku. Zajmuje się elmuzą i jestem klawiszowcem w kapeli rockowej. Maca chciałbym wstawić do próbiarni i używać w charakterze rejestratora audio (kilka scieżek stereo jako podgląd próby= MIDI) i i przy okazji hosta dla niezbyt wymagających VSTi. Co mogę na tym posadzić, miło by było gdyby nie kosztowało to za dużo a jescze milej gdyby nie kosztowało to zupełnie nic.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc! ...
Mialem G4 400 mhz (model AGP). Musze Cie rozczarowac: wiele na tym nie zrobisz, a z tych rzeczy ktore wymieniles, to rejestracja kilku sciezek na raz? Hmm... Moze karta na firewire plus szybki dysk 7200 cos da.
Ale podchodzilbym sceptycznie. Na pewno zapomnij o Tigerze i Logicu. G4 400 to slabiutki sprzet. U mnie Reason 3 z trzema sekwencerami plus efektory juz powodowal chwilowe wieszanie dzwieku i komunikat "This computer is to slow".
Pozdrawiam i dzięki za pomoc! ...
Mialem G4 400 mhz (model AGP). Musze Cie rozczarowac: wiele na tym nie zrobisz, a z tych rzeczy ktore wymieniles, to rejestracja kilku sciezek na raz? Hmm... Moze karta na firewire plus szybki dysk 7200 cos da.
Ale podchodzilbym sceptycznie. Na pewno zapomnij o Tigerze i Logicu. G4 400 to slabiutki sprzet. U mnie Reason 3 z trzema sekwencerami plus efektory juz powodowal chwilowe wieszanie dzwieku i komunikat "This computer is to slow".
Male studio
Ale podchodzilbym sceptycznie. Na pewno zapomnij o Tigerze i Logicu. G4 400 to slabiutki sprzet. U mnie Reason 3 z trzema sekwencerami plus efektory juz powodowal chwilowe wieszanie dzwieku i komunikat "This computer is to slow"....
Kolega sugeruje, że nagrania wielościeżkowe zaczęły się dopiero z nastaniem komputerów G5 i szybszych? Proszę nie wprowadzaj w błąd - takie żeczy były możliwe jeszcze przed G3, mało tego, jeszcze w czasach przed PPC. Co innego wirtualne instrumenty i wtyczki efektowe - to prawda, im szybszy sprzęt tym lepiej, wiadomo.
Ale podchodzilbym sceptycznie. Na pewno zapomnij o Tigerze i Logicu. G4 400 to slabiutki sprzet. U mnie Reason 3 z trzema sekwencerami plus efektory juz powodowal chwilowe wieszanie dzwieku i komunikat "This computer is to slow"....
Kolega sugeruje, że nagrania wielościeżkowe zaczęły się dopiero z nastaniem komputerów G5 i szybszych? Proszę nie wprowadzaj w błąd - takie żeczy były możliwe jeszcze przed G3, mało tego, jeszcze w czasach przed PPC. Co innego wirtualne instrumenty i wtyczki efektowe - to prawda, im szybszy sprzęt tym lepiej, wiadomo.
Kolega sugeruje, że nagrania wielościeżkowe zaczęły się dopiero z nastaniem komputerów G5 i szybszych? Proszę nie wprowadzaj w błąd - takie żeczy były możliwe jeszcze przed G3, mało tego, jeszcze w czasach przed PPC. Co innego wirtualne instrumenty i wtyczki efektowe - to prawda, im szybszy sprzęt tym lepiej, wiadomo. ...
Nic takiego nie sugeruje, nie takie "żeczy" ;)
Ale kolega tymG4 dzisiaj bedzie sie mogl czuc rozczarowany. Powiem tak: sprobuj, moze sie uda. Nic nie ryzykujesz, kompa juz masz, najwyzej do nowej karty dokupisz lepszy.
Wczesniejsza porada z systemem Tiger tez jest nie na miejscu.
Jesli chcesz sie bawic na tym G4 w wieloslady, to musisz miec system rowiesnik tego kompa, czyli Os 9. Mac Os 9 chodzi na tym G4 szybko, bez zwisow itd. Ale jesli Os 9, to z kolei zapomnij o nowszych wersjach softu.
Male studio
Nic takiego nie sugeruje, nie takie "żeczy" ;)
...
ups. psazszam....
...
ups. psazszam....

- przemol1975
Uściślam. G4 na AGP 512 MB Ram. Sesje nie będą wielościeżkowe tylko suma stereo, nic więcej, ew. równolegle ślad (ślady MIDI). Toto ma wgrane OS 9 i nie mam zamiaru wbijac nic więcej. Logic 6? OK ale nie ma niczego równie wiekowego w postaci darmowej? VSti - góra kilka instrumentów o niewygórowanych wymaganiach. Nie będę na tym ciągnął kilkudziesięciościeżkowych sesji ani kupy wirtuali. Reason raczej odpada...choć kto wie
- stevelukather
Postaw sobie OSX Tiger(jest super stabilny) jak radzi Jacek,z Tigerem dostaniesz Garage Band,prosty nieskomplikowany soft do nagrywania,czyta wszystkie wtyczki AU,ma w sobie duzo wlasnych loopow na ktorych mozna zrobic zarys projektu,a jak kiedys bedziesz chcial cos wiecej to sesje z GB Logic czyta i otwiera bez problemu.Polecam.Poczytaj sobie na temat Garage band na stronie apple.Chyba nawet na polskiej stronie jest
[addsig]
[addsig]
- przemol1975
To jeszcze pytanie o kartę dodam. Jak wspomniałem w grę wchodzi rejestracja pojedyńczych tracków stereo i późniejsza obróbka w jakimś multitracku, z dodatkiem paru VST. Interesuje mnie coś na łączu PCI lub zewnętrzne FireWire, z podstawową ilością par We/wy, 16 lub 24 bit/ 44.1kHz, z miarę sympatycznymi przetwornikami AD/DA i wejściem na mikrofon. Sprzęt generalnie nie ma zabić mnie ceną a preferuję coś z drugiej ręki i okresu świetności owego "TOTO"

nie ma zabić mnie ceną a preferuję coś z drugiej ręki i okresu świetności owego "TOTO"
Digi001?

Digi001?