Ja bardzo sobie życzę...

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
wishmaster
Ja bardzo sobie życzę...

Post autor: wishmaster » sobota 15 mar 2008, 16:28

Wpisujcie co :)
Bo ja ostatnio, w swietle ostatnich rewelacji ze stajni Celemony doznalem calkowicie bezkrytycznego objawienia, zrobilem sie bezwstydnie rozwartomordy na wszelkie czary-mary i mowie tak:
- zycze sobie...
...oprogramowania, ktore mi przeanalizuje wszystkie sciezki (w zakresie korekcji czestotliwosci) i zaproponuje opcje (miks do wyboru) sensownego zbilansowania tych sciezek.
Wtedy u mnie 80 procent calej "muzycznej" roboty, panie, odchodzi jak reka odjal :)
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Mr.Lee

Re: Ja bardzo sobie życzę...

Post autor: Mr.Lee » sobota 15 mar 2008, 20:19

...Wpisujcie co :)
Bo ja ostatnio, w swietle ostatnich rewelacji ze stajni Celemony doznalem calkowicie bezkrytycznego objawienia, zrobilem sie bezwstydnie rozwartomordy na wszelkie czary-mary i mowie tak:
- zycze sobie...
...oprogramowania, ktore mi przeanalizuje wszystkie sciezki (w zakresie korekcji czestotliwosci) i zaproponuje opcje (miks do wyboru) sensownego zbilansowania tych sciezek.
Wtedy u mnie 80 procent calej "muzycznej" roboty, panie, odchodzi jak reka odjal :)...

A gdzie w tym wszystkim wewnętrzna radośc i zadowolenie z świetnie dopracowanego miksu? Gdzie szum w uszach po wielu godzinach słuchania tego samego?
I ostatnie pytanie! Skąd komputer będzie wiedział że w tym miejscu nagrania Ty Chcesz by gitara zapłakała i odeszła daleko do tyłu za scenę
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 15 mar 2008, 20:26

I ostatnie pytanie! Skąd komputer będzie wiedział że w tym miejscu nagrania Ty Chcesz by gitara zapłakała i odeszła daleko do tyłu za scenę
Pozdrawiam!...
nie no, podepnie sie do mózgu receptory przesyłające wszelkie nasze sugestie do owego cudownego softu
ehh

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » sobota 15 mar 2008, 20:33

nie no, podepnie sie do mózgu receptory przesyłające wszelkie nasze sugestie do owego cudownego softu
ehh
...
A widzisz Tadeo. Masz rację. Zapomniałem o jednej sprawie. A mianowicie w tak skomplikowanym programie nie zabraknie napewno VST dla naszego mózgu. Nie daj Boże żeby się komp wtedy zawiesił.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 15 mar 2008, 21:11

A widzisz Tadeo. Masz rację. Zapomniałem o jednej sprawie. A mianowicie w tak skomplikowanym programie nie zabraknie napewno VST dla naszego mózgu. Nie daj Boże żeby się komp wtedy zawiesił.
Pozdrawiam!...

Chłopaki co bierzecie ? Ja też tak chce

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » sobota 15 mar 2008, 21:22

eee tam, marudzicie... :) W zasadzie mozna sobie juz wyobrazic program, ktoremu ladujesz jakies referencyjne wartosci brzmieniowe i on ci pod to (nie droga bezkrytycznego nasladownictwa ale improwizacji) inteligentnie sklei calosc do kupy. Zapewne nie bedzie to arcydzielo, ale jesli pierwsze prawo
tego typu robotyki bedzie brzmialo : przede wszystkim nie szkodzic, to juz bedzie cos. Ostatecznie - nie oszukujmy sie w departamencie miksu nie ma znowoz tak wiele artyzmu, wszystko podlega dosyc sztywnym prawom,
i uznawani sa zazwyczaj nie ci, ktorzy "inspiruja", ale ci ktorzy po prostu nie popelniaja bledu. :)

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » sobota 15 mar 2008, 21:35

...eee tam, marudzicie... :) W zasadzie mozna sobie juz wyobrazic program, ktoremu ladujesz jakies referencyjne wartosci brzmieniowe i on ci pod to (nie droga bezkrytycznego nasladownictwa ale improwizacji) inteligentnie sklei calosc do kupy. Zapewne nie bedzie to arcydzielo, ale jesli pierwsze prawo
tego typu robotyki bedzie brzmialo : przede wszystkim nie szkodzic, to juz bedzie cos. Ostatecznie - nie oszukujmy sie w departamencie miksu nie ma znowoz tak wiele artyzmu, wszystko podlega dosyc sztywnym prawom,
i uznawani sa zazwyczaj nie ci, ktorzy "inspiruja", ale ci ktorzy po prostu nie popelniaja bledu. :) ...
A tu narodził sie kolejny pomysł.:roll:
Sam oceń czy dobry.
Skoro prgramy naśladują analogi (np. pro52) za pomocą algorytmów, to gdzie tkwi problem by nie naśladowały znanych i cenionych realizatorów dzwięku?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » sobota 15 mar 2008, 21:50

Nie wiem w czym problem, nie tworze takich programow. :) O ile jednak
juz na samym poczatku dajesz maszynie jakies wskazowki (typu np. ta oddalajaca sie gitarka), sesja jest juz jako tako poszatkowana liniami envelopes (vol, pan, fx) - a maszyna ma za zadanie wylacznie "wlasciwe"
(w kilkunastu proponowanych opcjach) zbilansowanie korekcji poszczegolnych sciezek, to w zasadzie latwo moge sobie taka automatyke wyobrazic.
Ale oczywiscie co innego bujna wyobraznia, co innego rzeczywistosc :)

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » sobota 15 mar 2008, 22:03

Chociaz... wiecie, tak sobie teraz mysle...Cos takiego chyba juz istnieje :) Wezcie pierwszy z brzegu obciachowy keyboard, eksperymentalnie zmontujcie na nim jakiegos songa, zrobcie aranz - bez wzgledu na ustawienia -pan., vol, jakies poglosy itd. - finalnie WSZYSTKO sie klei Czy nie? :)

Awatar użytkownika
Q-GEN

Post autor: Q-GEN » niedziela 16 mar 2008, 05:56

Wishmaster: szacun!
Skoro to koncert życzeń: oby mi się nigdy NIC w życiu nie kleiło tak, jak miksy w samograjach!
Nawet te wypaśne, są jakby przaśne! ;D
Pozdrawiam!
"Rozmowy o muzyce, to jak tańczenie o architekturze". "Nadmiar wiedzy zabija ducha". "SZTUKA poszukiwana! Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał?..." "Nie myl kamienia węgielnego z węglem kamiennym!"

ODPOWIEDZ