ESI Juli@ i Mbox2 Micro

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
tajfun2002
ESI Juli@ i Mbox2 Micro

Post autor: tajfun2002 » czwartek 13 mar 2008, 08:53

Hej,

Obecnie posiadam inteface juli@. Czy kupując Mbox 2 mini, który nie posiada audio input będę mógł nagrywać bezpośrednio z karty juli@ do Pro Toolsa LE? Wyobrażam sobie to tak, ze za pomocą DirectWIRE z wejścia karty juli@ kieruję sygnał na driver Pro Toolsa.

Pozdrawiam
Tajfun

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: ESI Juli@ i Mbox2 Micro

Post autor: Soundscape » czwartek 13 mar 2008, 09:05

Witam!

Z tego co wiem (a jest to informacja od dystrybutora), to wszystkie Mboxy gryzą się z innymi kartami lub interfejsami w następujący sposób - dwóch kart naraz nie uruchomisz. Pro-Toolsa nie uruchomisz na Julii. Natomiast - możesz mieć zainstalowane obie karty. Ustawiasz domyślnie Julie i nagrywasz co chcesz, po czym przerzucasz się na Mboxa (Julia nieaktywna), otwierasz Pro-Tools, importujesz ślady i robisz mix w owym Pro-Toolsie. Tylko odsłuchy musisz przerzucić na Micro.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 13 mar 2008, 09:07

Zapomniałem dodać, że nie wiem czy z DirectWire będą chodziły obie czy nie. Tu bym kierował pytanie do dystrybutora.

tajfun2002

Post autor: tajfun2002 » czwartek 13 mar 2008, 09:26

...Witam!

Z tego co wiem (a jest to informacja od dystrybutora), to wszystkie Mboxy gryzą się z innymi kartami lub interfejsami w następujący sposób - dwóch kart naraz nie uruchomisz. Pro-Toolsa nie uruchomisz na Julii. Natomiast - możesz mieć zainstalowane obie karty. Ustawiasz domyślnie Julie i nagrywasz co chcesz, po czym przerzucasz się na Mboxa (Julia nieaktywna), otwierasz Pro-Tools, importujesz ślady i robisz mix w owym Pro-Toolsie. Tylko odsłuchy musisz przerzucić na Micro....

Czyli muszę mieć dodatkową aplikację do nagrywania z juli? Najlepiej jakiś sekwencer z metronomem aby potem te pliki jakoś w pro toolsie zsynchronizować. Tego chciałem uniknąć bo to kolejny wydatek.

tajfun2002

Post autor: tajfun2002 » czwartek 13 mar 2008, 09:51

...Zapomniałem dodać, że nie wiem czy z DirectWire będą chodziły obie czy nie. Tu bym kierował pytanie do dystrybutora....

A czy Pro Tools działa na ASIO? (PT jeszcze nie znam, pracuje na Cubase).
Bo jeśli tak to DirecWire zadziała.

paul

Post autor: paul » czwartek 13 mar 2008, 10:15

A czy Pro Tools działa na ASIO? (PT jeszcze nie znam, pracuje na Cubase).
Bo jeśli tak to DirecWire zadziała....

ProTools nie dziala na ASIO. Nie warto kupowac M-boxa bez audio input - i kombinowac potem na okraglo. Lepiej kupic w podobnej cenie M-box mini z audio input (w podobnej cenie, zreszta).

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 13 mar 2008, 10:21

ProTools nie dziala na ASIO. Nie warto kupowac M-boxa bez audio input - i kombinowac potem na okraglo. Lepiej kupic w podobnej cenie M-box mini z audio input (w podobnej cenie, zreszta).
...
Na stronie producenta można jednak wyczytać, że istnieje coś o nazwie Digidesign Asio Driver, który (według podanych tam informacji) obsługuje też inne programy audio.Link.

paul

Post autor: paul » czwartek 13 mar 2008, 10:32

Na stronie producenta można jednak wyczytać, że istnieje coś o nazwie Digidesign Asio Driver, który (według podanych tam informacji) obsługuje też inne programy audio.Link....
Owszem, owszem - istnieje cos takiego, ale sluzy to tylko do uzywania hardware-u Digidesign z innymi programami niz ProTools.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 13 mar 2008, 10:36

Owszem, owszem - istnieje cos takiego, ale sluzy to tylko do uzywania hardware-u Digidesign z innymi programami niz ProTools....
W ten sposób już jasne. W takim razie jak kolega by nabył Micro, to pozostaje przełączanie między kartami. Nagrywanie w Cubase i potem import wave-ów do Pro-Tools.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » czwartek 13 mar 2008, 16:42

......
Przecież m-boxa mini można kupić na allegro za 750zł.
Dwa wejścia, dwa wyjścia.
Micro jest tylko dla tych co lubią sobie popracować na laptopie w podróży i nie chce im sie ciągnąć więcej gratów. Wiadomo, że nagrywa się na innym np.mboxie mini czy 2 czy...
Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ