Harmonizacja

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Redakcja
Re: Harmonizacja

Post autor: Redakcja » środa 08 wrz 2004, 18:24

...Powinno chyba byc "prowokacyjnie"...

Rozumię aluzję, jednak mimo wszystko "powakacyjnie" bardziej odpowiada sytuacji faktycznej.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
hudy

Post autor: hudy » czwartek 09 wrz 2004, 14:35

...czesc I Wesolowskiego zaczyna od podstawowych polaczen T-D T-S i S-D. moim skromnym zdaniem wystarczy wiedziec co to jest trojdzwiek durowy i molowy, a na jakich stopniach sa dane funkcje i co z nimi robic etc to Wesolowski pisze w I czesci. Poza tym jest to najprzystepniejsza pozycja tego typu na rynku. ...

ja w tym roku skonczylem liceum muzyczne...

mialem harmonie przyz 4 lata i do teraz sa rzeczy w Wesolowskim ktorych nie potrafie zrobic(oczywiascie w zadaniach...). harmonia to nie jest jezyk obcy, ktory mozna poznac w podstawach i sie "dogadac"...to jest raczej skomplikowana fizyka-brak jakis informacji i stoisz w miejscu...

ale zachecam do probowania...w koncu moze papier nutowy, olowek i umysl pokaze wyzszosc nad tym technowo-klubowo-hip-hopopwo-trance'owo-dance'owym belkotem...

pozdr.d
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...

Awatar użytkownika
kmagdon

Post autor: kmagdon » poniedziałek 27 gru 2004, 02:49

......Powinno chyba byc "prowokacyjnie"...

Rozumię aluzję, jednak mimo wszystko "powakacyjnie" bardziej odpowiada sytuacji faktycznej.

...

Ominelam niestety kurs harmonizacji, a kupujac listopadowy i grudniowy nr Estrady zalapalam sie na 6 i 7 czesc. Czy moge kupic stare numery pisma online? Tylko prosze nie mowcie ze mam sobie kupic ksiazke Wesolowskiego , chodzi mi o kurs EiS.

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » poniedziałek 27 gru 2004, 17:58

O, to może ja z okazji wskrzeszenia tematu podziekuję Estradce za dokończenie kursu,

Awatar użytkownika
kmagdon

Post autor: kmagdon » sobota 08 sty 2005, 01:08

Juz zdobylam kurs, i tez dziekuje bardzo za umieszczenie go w EiS.

Awatar użytkownika
nietaki

Post autor: nietaki » wtorek 11 mar 2008, 11:26

{ciach}
jesli znasz chociaz nuty i relacje interwalowe (zakres muzyki w szkole podstawowej) to polecam ksiazke pana Wesołowskiego pt. "Harmonia" (taka fioletowa okladka format a4). Duzo wiecej Ci da niz kurs harmonizacji w EiS (z calym szacunkiem dla redakcji) jesli naprawde chcesz sie harmonii nauczyc...
Wybaczcie, że podbijam trzyletni chyba temat, ale czy mógłby ktoś sprecyzować o jaką książkę konkretnie chodzi? Znalazłem w necie parę książek pana Wesołowskiego, ale żadna nie odpowiada w pełni rysopisowi Bardzo doceniłbym jakiegoś konkretnego linka
pozdrawiam

cinek

Post autor: cinek » wtorek 11 mar 2008, 14:27

...{ciach}

jesli znasz chociaz nuty i relacje interwalowe (zakres muzyki w szkole podstawowej) to polecam ksiazke pana Wesołowskiego pt. "Harmonia" (taka fioletowa okladka format a4). Duzo wiecej Ci da niz kurs harmonizacji w EiS (z calym szacunkiem dla redakcji) jesli naprawde chcesz sie harmonii nauczyc...

Wybaczcie, że podbijam trzyletni chyba temat, ale czy mógłby ktoś sprecyzować o jaką książkę konkretnie chodzi? Znalazłem w necie parę książek pana Wesołowskiego, ale żadna nie odpowiada w pełni rysopisowi Bardzo doceniłbym jakiegoś konkretnego linka

pozdrawiam...

Co do książki pana Wesołowskiego to wygląda, że cały nakład został już wyczerpany i nawet PWM nie umieszcza jej na swojej stronie (pozostaje allegro).

Natomiast osobiście sądzę, że dla osób bez formalnego przygotowania muzycznego (czytaj szkoła lepsza będzie książka Jacka Targosza:

http://www.pwm.com.pl/Podstawy_harmonii

Przynajmniej ja od niej zaczynałem i wydawała mi się bardzo zrozumiała.

Jest jeszcze oczywiście nieśmiertelna 2 tomowa Harmonia Sikorskiego,

http://www.pwm.com.pl/Harmonia

ale to jest już trochę grubszy kaliber i nie polecam samoukom.

Pozdrawiam

Marcin

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » wtorek 11 mar 2008, 15:44

Hmm, Sikorski nie jest aż taki straszny, myślę, że można go zrozumieć, jeśli zna się już nuty i widziało kiedyś jakiś akord. Problemem jest raczej to, że podaje bardzo dużo informacji, z których nie wszystkie są przydatne - zwłaszcza szczegółowe zasady prowadzenia czterogłosu wydają się nie działać w niczym, co nie jest ścisłą klasyką
[Post edytowany przez Admina w dniu 11/03/2008]

Trytonos

Post autor: Trytonos » wtorek 11 mar 2008, 17:14

Harmonia w szkole to jedna wielka pomylka. Przeszedlem przez wszystkie szczeble edukacji muzycznej i doszedlem do wniosku, ze dobry smak to podstawa. Zasadny harmonii.... Nie istnieja :) Wystarczy posluchac jak K.Sikorski rozpisal Hymn Polski :)

Masteroff

Post autor: Masteroff » wtorek 11 mar 2008, 21:55

...Harmonia w szkole to jedna wielka pomylka. Przeszedlem przez wszystkie szczeble edukacji muzycznej i doszedlem do wniosku, ze dobry smak to podstawa. Zasadny harmonii.... Nie istnieja :) Wystarczy posluchac jak K.Sikorski rozpisal Hymn Polski :)...
Z całą swą świadomością; zgadzam się. Dobry smak warunkuje o dobrej muzyce.
zapraszam do odwiedzin mojej strony:
www.michalgomulka.com

ODPOWIEDZ