Czy dysk USB 2.0 uniesie transfer dla piana IVORY?
Kolega-pianista zakochal sie w brzmieniu Ivory - ma swietny - krzepki laptop - ale dla samplera rownie wazny dysk.
W laps ma 1 gb ram (pewnie dokupi do 2 Gb), dysk 5.400 Sata (czyli na system znosnie).
Ma tez dobry - nowoczesny dysk 320 Gb na USB 2.0.
Nie wiem, czy po zakupie Ivory - nie urwie mi łba - a ja nie jestem mu w stanie powiedziec.
Czy powinien wtedy - sesje miec na Usb 2.0 a bibliteke Ivory na dysku sata w kompie? Jak inaczej mozna podejsc do tematu?
W laps ma 1 gb ram (pewnie dokupi do 2 Gb), dysk 5.400 Sata (czyli na system znosnie).
Ma tez dobry - nowoczesny dysk 320 Gb na USB 2.0.
Nie wiem, czy po zakupie Ivory - nie urwie mi łba - a ja nie jestem mu w stanie powiedziec.
Czy powinien wtedy - sesje miec na Usb 2.0 a bibliteke Ivory na dysku sata w kompie? Jak inaczej mozna podejsc do tematu?
Re: Czy dysk USB 2.0 uniesie transfer dla piana IVORY?
zawsze jeszcze jest opcja: kontroler SATA na PCMCIA
Generalnie na sample streaming, dyski USB się za bardzo nie nadają i każdy producent softu muzycznego będzie takie rozwiązanie zdecydowanie odradzał, a polecał na przykład dyski 7200rpm na FireWire 800, lub eSata. Najchętniej oczywiście wewnętrzne SATA II, ale wiadomo, że lapki zawsze mają z tym problem.
Nie wiem jak rozwiązać problem, ale dysk USB może sobie nie poradzić z tak obszerną biblioteką.
- Piotr
Nie wiem jak rozwiązać problem, ale dysk USB może sobie nie poradzić z tak obszerną biblioteką.
- Piotr
- Tasiorowski
Ja mam dysk zewnętrzny na FIREWIRE 400, firma to Western Digital. I powiem, że trzymam na nim całą sesję, czyli powiedzmy 50 śladów. Generalnie wszystkie projekty na nim trzymam, i wszystko śmiga. Czasem tylko jak jest projekt odpalony, po dłuższym czasie bezczynności, jak się włączy PLAY, to zamula zanim się dysk rozkręci. Nie wiem ile ta biblioteka IVORY zajmuje, Ale jeśli mój projekt średnio zajmuje 6 GB, to myślę że powinno to z zewnętrznym dyskiem działać. Ja bym się tutaj nie martwił dyskiem, jeno procesorem. Bo nawet te same parametry w lapie i stacjonarnym, różnie wychodzą w rzeczywistej wydajności. Pozdrawiam
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
"Hard drive speed of at least 7200 RPM recommended for all systems"
Czyli szybki dysk wymagany (i mówimy tu o 7200rpm ale wewnętrzych). Przy dużych bibliotekach (podstawowe Ivory to ok. 20GB), USB nie sprawdzi się.
- Piotr
Czyli szybki dysk wymagany (i mówimy tu o 7200rpm ale wewnętrzych). Przy dużych bibliotekach (podstawowe Ivory to ok. 20GB), USB nie sprawdzi się.
- Piotr
no to amen :(
dzieki MB - podsunales rozwiazanie o ktorym zapomnialem!!! Oczywiscie zakladam ze PCMCIA czy PCI-E producent puszczac na IRQ ktore nie jest wspoldzielone - bo kolega wyda kase na Ivory, kontroler i dysk na prozno :(
dzieki MB - podsunales rozwiazanie o ktorym zapomnialem!!! Oczywiscie zakladam ze PCMCIA czy PCI-E producent puszczac na IRQ ktore nie jest wspoldzielone - bo kolega wyda kase na Ivory, kontroler i dysk na prozno :(
niestety Tasiorowski :( obawiam sie ze jestes w bledzie
CPU to pewnie 2 GHZ pociagnie Ivory, przy tego rodzaju VSTi jak fortpeiany/orkiestry czy inne mocno polifoniczne brzmienia - to RAM, dysk, i rozne cache maja wplyw. Bo to jakby komp musial czytac bez wtyczkowa prawie zupelnie sesje - w ktorej jest np. 128 sladow (a 1 klawisz piana to nie zawsze jeden strumien wave - stereo), Ivory ma np. Softpedal - czyli tez "probkowa" premia.
Kolega jest muzykiem - tylko i wylacznie - wiec cos sie stanie, nie bedzie widzial zeby zmniejszac ilosc glosow, zwiekszac bufor czy obnizac liczbe layerów.
On ma trio jazzowe - wiec wyobraz sobie sytuacje, nagranie:
- perkusja - 4 slady
- kontrabas - 2 slady
- chodzi system z uslugami w tle
- chodzi DAW
- pianista gra na pianie Ivory - czyli minimalna latencja (to nie rhodes, tu attack musi byc w punkt)
I co na to dysk z jedna glowica? :) qpa i dropy, utrata synchronizacji...
stad moje pytanie z nadzieja w glosie - ale w tej sytuacji taki dysk odciazyc moze jedynie jako dysk do zapisywania sladów, w tym przypadku perka-kontrabas (zalozmy juz ze piano to tylko midi)
CPU to pewnie 2 GHZ pociagnie Ivory, przy tego rodzaju VSTi jak fortpeiany/orkiestry czy inne mocno polifoniczne brzmienia - to RAM, dysk, i rozne cache maja wplyw. Bo to jakby komp musial czytac bez wtyczkowa prawie zupelnie sesje - w ktorej jest np. 128 sladow (a 1 klawisz piana to nie zawsze jeden strumien wave - stereo), Ivory ma np. Softpedal - czyli tez "probkowa" premia.
Kolega jest muzykiem - tylko i wylacznie - wiec cos sie stanie, nie bedzie widzial zeby zmniejszac ilosc glosow, zwiekszac bufor czy obnizac liczbe layerów.
- perkusja - 4 slady
- kontrabas - 2 slady
- chodzi DAW
- pianista gra na pianie Ivory - czyli minimalna latencja (to nie rhodes, tu attack musi byc w punkt)
stad moje pytanie z nadzieja w glosie - ale w tej sytuacji taki dysk odciazyc moze jedynie jako dysk do zapisywania sladów, w tym przypadku perka-kontrabas (zalozmy juz ze piano to tylko midi)
VSTi musi buforowac w odpowiedni sposob probki i problem jest z samym czasem dostepu. Natomiast poza VSTi, nie ma najmniejszego problemu, by grac ladne kilkadziesiat sladow z dysku USB (mam to sprawdzone w wielodniowej praktyce, a nie w krotkich testach na kilku roznych dyskach USB2.0)
P.S. Ivory znam tylko z dzialania na komputerze stacjonarnym.
VSTi musi buforowac w odpowiedni sposob probki i problem jest z samym czasem dostepu. Natomiast poza VSTi, nie ma najmniejszego problemu, by grac ladne kilkadziesiat sladow z dysku USB (mam to sprawdzone w wielodniowej praktyce, a nie w krotkich testach na kilku roznych dyskach USB2.0)
P.S. Ivory znam tylko z dzialania na komputerze stacjonarnym.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...stad moje pytanie z nadzieja w glosie - ale w tej sytuacji taki dysk odciazyc moze jedynie jako dysk do zapisywania sladów, w tym przypadku perka-kontrabas (zalozmy juz ze piano to tylko midi)
P.S. Ivory znam tylko z dzialania na komputerze stacjonarnym....
ale mówisz o dyskach 7200 jak rozumiem?
P.S. Ivory znam tylko z dzialania na komputerze stacjonarnym....
ale mówisz o dyskach 7200 jak rozumiem?
Pracuję w studiu postprodukcji filmowej...
- Tasiorowski
...niestety Tasiorowski :( obawiam sie ze jestes w bledzie
- perkusja - 4 slady
- kontrabas - 2 slady
- chodzi DAW
...
Zgadzam się, że różne rzeczy wpływają na "szybkość" działania. Chcę tylko powiedzieć, że mając 2 dyski, jeden wewnętrzny na SATA i zewnętrzny na FIREWIRE, nie odczuwam jakiejś wielkiej różnicy. Ja osobiście bym bardziej szukał w temacie przepustowość płyty głównej, bo to też ważne. W lapkach zawsze jest trochę słabiej, pomimo teoretycznie tych samych parametrów. Przy ilości śladów, które wymieniłeś, wydaje mi się że dysk który by chodził na FIREWIRE 800 ( lapek jeszcze musi to obsługiwać, a to inna bajka
)powinno to wszystko chodzić. Przy 40 ścieżkach + IVORY można by się bać. U mnie na przykład było odpalone 60 śladów + BFD DRUMS i procek lekko zaczał umierać. Ale dysk ani razu nie dał znać o sobie,że nie daje rady. Poza tym piszesz, że wtyczka ma 20 GB. Nie znam jej, od razu się przyznaję, ale chyba nie korzysta z wszystkich sampli jednocześnie ? BFD z dodatkami też tyle zajmuje, i przy mniejeszej ilości śladów nie powinno się zatykać, działłąona moim lapie a gigantem to on nie jest i to z wewnętrznego dysku
- perkusja - 4 slady
- kontrabas - 2 slady
- chodzi DAW
...
Zgadzam się, że różne rzeczy wpływają na "szybkość" działania. Chcę tylko powiedzieć, że mając 2 dyski, jeden wewnętrzny na SATA i zewnętrzny na FIREWIRE, nie odczuwam jakiejś wielkiej różnicy. Ja osobiście bym bardziej szukał w temacie przepustowość płyty głównej, bo to też ważne. W lapkach zawsze jest trochę słabiej, pomimo teoretycznie tych samych parametrów. Przy ilości śladów, które wymieniłeś, wydaje mi się że dysk który by chodził na FIREWIRE 800 ( lapek jeszcze musi to obsługiwać, a to inna bajka

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141