SSL Duende PCIe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: SSL Duende PCIe

Post autor: grembo » czwartek 06 mar 2008, 14:20

a ja dodam, ze nawet nizisza niiz polowa roznicy miedzy 50 000 a kwota podana przez Joachima :)

A nazywac sie bedzie prawdopodobnie jak tytul trylogii braci Wachowskich...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 06 mar 2008, 14:30

...a ja dodam, ze nawet nizisza niiz polowa roznicy miedzy 50 000 a kwota podana przez Joachima :)

No to powiedzmy juz, ze ebałt 60k ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 06 mar 2008, 14:45

.........No nie ma buss comp, jest tylko channel strip, reszta do dokupienia ...
E tam, to slabo. Za 200 funtow to ja mam przeciez "prawdziwego" SSLa ...
rzeczywiscie , dopiero teraz sie tego doczytałem .. to chyba jakies nieporouzmienie .. w takim razie nie opłaca sie kupowac Mini ...PCIe - na pewno wygodniejszy ...

no wlasnie o tym pisalem w watku o duende mini - ze to bardziej marketing niz okazja cenowa z prawdziwego zdarzenia ;)
mniejsza cena, mniejsze mozliwosci - a jak ktos chce miec moc duzego duende to taniej wyjdzie kupno tegoz

ale mnie rowniez jakos slabo grzeja te kolejne nowosci w ofercie SSL - bo pomimo, ze to swietne emulacje, to jednak w obliczu Neve na UAD i paru innych swietnych wtyczek (Waves API na przyklad) jest juz duzy wybor wsrod "swiatowych"marek dla domowego budzetu. a nie tylko twardy, popowy (co oczywiscie, w zaleznosci od sytuacji, jest i zaleta) SSL

PS. oczywscie kwestia studiow za 15zl/h pracujacych na crackach jest tez istotna ;) ostatnio tez ktos tu na forum polecal Waves SSL jako... swietny filtr HP do basu... :O

PPS. polowa roznicy pomiedzy 100000 i 50000 to 25tys - czyli mniej niz tyle?

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 06 mar 2008, 15:09

czy jest tu ktos, kto pracuje regularnie na ssl'u i docenia walory brzmieniowe tego miksera?
[addsig]

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 06 mar 2008, 15:26

pare lat temu pare moich produkcji (strasznie dumnie to brzmi - po prostu rzeczy, ktore nagrywalem) byly miksowane (czasami z moim udzialem) na SSL 9000, i zgodnie z tym, co napisalem - bylem dosyc zaskoczony rezultatem. Wyobrazalem sobie "analogowa miekkosc i cieplo", a dostalem twardy, sztywny, bardzo zdecydowany sound.
od czasu wejscia na rynek Duende i Waves SSL, oraz XLogic, ktore to wszystkie skrzetnie obmacalem jako 'gear-slut' ;), moje wnioski sie potwierdzily.

Duende mialo kiedys mocniejsza pozycje, bo bylo jedynym atrakcyjnym cenowo odpowiednikiem tej magicznej 'najwyzszej polki'. potem weszlo pare innych zabawek i juz jest wybor.
gdyby go nie bylo, Duende bralbym pod uwage. ale teraz duzo bardziej wole 88RS na przyklad - swietny, a przy dwoch UAD1 tyle samo kanalow co na duende chyba wyjdzie.
chociaz bus kompresor SSL lepszy z kolei od tego neve-owego (tutaj porownywalem tylko wtyczki bezposrednio). i chetnie kupilbym np sama wtyczke SSL bez wsparcia sprzetowego. a takiej opcji nie ma - duende mini + buscomp to juz sie w ogole nie oplaca. wole dolozyc pare gr i od igs lyknac.
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » czwartek 06 mar 2008, 15:29

............No nie ma buss comp, jest tylko channel strip, reszta do dokupienia ...
E tam, to slabo. Za 200 funtow to ja mam przeciez "prawdziwego" SSLa ...
rzeczywiscie , dopiero teraz sie tego doczytałem .. to chyba jakies nieporouzmienie .. w takim razie nie opłaca sie kupowac Mini ...PCIe - na pewno wygodniejszy ...

no wlasnie o tym pisalem w watku o duende mini - ze to bardziej marketing niz okazja cenowa z prawdziwego zdarzenia ;)
mniejsza cena, mniejsze mozliwosci - a jak ktos chce miec moc duzego duende to taniej wyjdzie kupno tegoz

ale mnie rowniez jakos slabo grzeja te kolejne nowosci w ofercie SSL - bo pomimo, ze to swietne emulacje, to jednak w obliczu Neve na UAD i paru innych swietnych wtyczek (Waves API na przyklad) jest juz duzy wybor wsrod "swiatowych"marek dla domowego budzetu. a nie tylko twardy, popowy (co oczywiscie, w zaleznosci od sytuacji, jest i zaleta) SSL

PS. oczywscie kwestia studiow za 15zl/h pracujacych na crackach jest tez istotna ;) ostatnio tez ktos tu na forum polecal Waves SSL jako... swietny filtr HP do basu... :O

PPS. polowa roznicy pomiedzy 100000 i 50000 to 25tys - czyli mniej niz tyle?

...
Pytanie było: czego używacie, i to ja napisałem,że waves'a SSL.
Coś w tym śmiesznego??? Nie mam za wiele innych pluginów więc używam tego i nieźle mi się sprawdza...

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » czwartek 06 mar 2008, 15:34

Ten od IGS jest dużo gorszy niż Buss Comp SSL.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 06 mar 2008, 20:57

...Ten od IGS jest dużo gorszy niż Buss Comp SSL....
Ale jaki Buss Comp SSL? Sprzet czy wtyczka?

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » czwartek 06 mar 2008, 22:05

......Ten od IGS jest dużo gorszy niż Buss Comp SSL....
Ale jaki Buss Comp SSL? Sprzet czy wtyczka?...
Sprzęt...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 07 mar 2008, 00:12

...Ten od IGS jest dużo gorszy niż Buss Comp SSL....
Oczywiście ze jest o niebo gorszy , chociaż wykonanie nie jest złe .
w grudniu miałem w studio XLogic G kolega przyniósł Buss comresor od IGS ..
nie chce robić mu złej renomy ... bo człowiek jest OK ..
ale panowie to sa dwa różne światy , i żaden dosłownie żaden klon nie będzie działał jak SSL XLogic G ,

Buss compresor który składa IGS, to prosta konstrukcja, cała dokumentacja jest w Internecie , procesory można zamówić w USA, płytki trawione w Anglii . na Ebay widziałem całość bez obudowy 100 $ , tylko dorabiasz obudowę i jazda,

XLogic G to dosyc skomplikowana konstrukcja, układy sa montowane na siedmio warstwowej płycie głównej , dosłownie zakochałem sie w tym urządzeniu , mnożna palować maksymalnie wyobraźcie sobie ze można go tak ustawić ze poziomy RMS będą stały w miejscu , miernik stoi jak zaczarowały ,spróbujcie to zrobić z jakimkolwiek kompresorem... raczej niemożliwe,

Alan Smart C1, C2 to drugie urzadzenie ktore potrafi podoba sztuczke

ODPOWIEDZ