Dudniący bas

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
Kubańczyk
Re: Dudniący bas

Post autor: Kubańczyk » środa 05 mar 2008, 14:52

...A z drugiej strony to jest dziwne bo: podcinamy bas żeby nie dudnił tym samym pozbawiając go niskich częstotliwość. W dobrych produkcjach jednak wydaje się ze ten bas schodzi bardzo nisko. Jednak nie dudni ...
tak, tak - sprawa wydaje się byc bez sensu, ale bas to nie tylko dół, ale i środek i góra. Chodzi o to by zachowując odpowiedni balans między tymi trzema pasmami - zmniejszyć ilość najniższych częstotliwości.
Parametryki działają w pewnym zakresie określonym przez Q i gain, a filtr podcinający rąbie od dołu - aż do częstotliwości którą ustawisz.
Dlatego filtr nie zmienia słyszalnie barwy - o ile nie zabierzesz zbyt dużo pasma. Jeśli uznasz że bas ma schodzić nisko to obetnij słuchając na solo. (po prostu tnij w górę, a jak już jest źle to wróć i tę częstotliwość zostaw)
Poza tym po to jest automatyka (np. częstotliwości odcięcia), byś mógł w każdym momencie (np gdzie stopka nie wali) eksponować to na czym Ci zależy najbardziej.

Nie umiem tego lepiej opisać - po prostu spróbuj.
Ja kiedyś wku..wiałem się, jak ktoś mi sugerował zmniejszenie ilości basów.
Teraz sam obcinam muła, by nie dochodzić do czerwonego pola na wskaźniku mając w sumie muzę cicho ustawioną. Filtr + regulacja głośności (a nawet lekki overdrive) działają cuda.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 05 mar 2008, 15:01

Filtr + regulacja głośności (a nawet lekki overdrive) działają cuda....
Wszystko się zgadza. Ważne jeszcze jest, żeby powycinać z instrumentu te pasma, które nie są nam potrzebne. Tu już jednak trzeba pokombinować mocno regulacją koroktora. Np. jak wytniesz pasmo od góry do powiedzmy 3-4 KHz i nie słyszysz różnicy w barwie (3-4 KHz to tutaj tylko przykład)) to tak też zostaw ustawienie. Ja np. często używam basów (znaczy się wykręcam takie basy), które grają do 500 Hz tylko, więc reszte wywalam (to też tylko przykład).

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 05 mar 2008, 15:18

niebezpieczny - informacja muzyczna basu to ok. 800-1000 hz - inaczej to tylko barwa , bez znaczenia harmonicznego

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 05 mar 2008, 15:30

...niebezpieczny - informacja muzyczna basu to ok. 800-1000 hz - inaczej to tylko barwa , bez znaczenia harmonicznego...
Prawda. Dlatego też wymieniłem jako przykład bas syntetyczny i głęboki przy którym nie chcę, żeby grał wyżej. Tutaj nie ma zbyt dużych regół. I właśnie na taki bas nakładam potem layera, który gra od 200-300 Hz i "piłuje", a jak chce żeby bardziej "piłowało", to podbijam (nieraz extremalnie) 1.8-2.2 KHz.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 05 mar 2008, 17:14

...A z drugiej strony to jest dziwne bo: podcinamy bas żeby nie dudnił tym samym pozbawiając go niskich częstotliwość. W dobrych produkcjach jednak wydaje się ze ten bas schodzi bardzo nisko. Jednak nie dudni ...
dobre warunki odsluchowe odgrywaja tutaj kluczowa role
dobre produkcje sa robione w dobrych warunkach odsluchowych, gdzie czas wybrzmiewania niskich czestotliwosci jest dosc dobrze wyrownany
[addsig]

Awatar użytkownika
endrio

Post autor: endrio » środa 05 mar 2008, 19:43

Dziękuję wszystkim za wskazówki.
Mam jeszcze dwa pytania:
Jak się steruje kompresją sidechain. Z tego co juz wiem, jest to oddziaływanie wzajemne na siebie sciezek (bas - stopa) za pomocą odpowiedniej wtyczki. Pytanie brzmi: jak zapiąć tę wtyczkę, na bus, czy na insert jednego ze sladów?
I druga sprawa: therdroid radzi aby wygenerować sobie próbkę no 80hz i na tej podstawie przeprowadzić pewne eksperymenty. Sorry (dopiero poznaję temat), ale jak mam to zrobić, czym to zmierzyć, ze dana probka ma 80hz anie 90hz?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 05 mar 2008, 21:20

sa w necie gotowe probki

w Cubase jest test tone generator, pewnie i sa inne wtyczki ktore cos takiego generuja

ODPOWIEDZ