Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
-
dereq - Posty:32
Dudniący bas
Witam!
Mam pytanie czy ktoś może mi poradzić jak pozbyć się dudniącego basu a jednocześnie nie pozbawiając tej ścieżki niskich częstotliwości. Dodam, ze jako pojedyńcza ścieżka bas brzmi dobrze a w miksie już dudni.
Z góry dzięki
-
Soundscape
-
Kontakt:
autor: Soundscape » wtorek 04 mar 2008, 14:12
...Witam!
Mam pytanie czy ktoś może mi poradzić jak pozbyć się dudniącego basu a jednocześnie nie pozbawiając tej ścieżki niskich częstotliwości. Dodam, ze jako pojedyńcza ścieżka bas brzmi dobrze a w miksie już dudni.
Z góry dzięki

...
Może koliduje ze stopą? Sprawdź to. Jak tak to pokombinuj z wycięciem okolicy 150-250 Hz z jednego, czy drugiego. Zależy też jaki to bas. Ja mówię tu o syntetycznym, ale w innych przypadkach powyższa metoda też się sprawdza. Ewentualnie jeszcze odpowiednie ustawienie kompresji, ale tu już trzeba poeksperymentować.
-
Tb_Studio
-
Kontakt:
autor: Tb_Studio » wtorek 04 mar 2008, 14:49
bierzesz korektor i wahlujesz. podbij na 18db i przesuwaj podbity punkt od dajmy na to 60hz do 500hz (przykładowo) . powinienes usłyszec newralgiczne czestotliwosci.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
-
......Witam!
Z góry dzięki

...
Może koliduje ze stopą? Sprawdź to. Jak tak to pokombinuj z wycięciem okolicy 150-250 Hz z jednego, czy drugiego. Zależy też jaki to bas. Ja mówię tu o syntetycznym, ale w innych przypadkach powyższa metoda też się sprawdza. Ewentualnie jeszcze odpowiednie ustawienie kompresji, ale tu już trzeba poeksperymentować....
jest to gitara basowa Ibanez nagrana przez linię. Dzięki za podpowiedź będę dalej próbował
-
Soundscape
-
Kontakt:
autor: Soundscape » wtorek 04 mar 2008, 15:03
jest to gitara basowa Ibanez nagrana przez linię. Dzięki za podpowiedź będę dalej próbował...
Z gitarą basową dużo do czynienia nie miałem, ale jak już miałem i dudniło, to kłopot tkwił przeważnie w okolicach 190-220 Hz. Podetnij ją też od dołu (ja np. od razu wywalam wszystko poniżej 30 Hz).
-
ascetic - Posty:89
autor: ascetic » wtorek 04 mar 2008, 15:05
Sprawdź resztę instrumentów, może nachodzą pasma.
-
Kubańczyk
autor: Kubańczyk » wtorek 04 mar 2008, 16:12
tak jak wyżej - podetnij ciekawym/ładnie brzmiącym filtrem górno-przepustowym, częstotliwość znajdź sam. Barwa się nie zmieni w miksie, a problemu nie będzie.
Bardzo fajnie mi się sprawdzał "lo" z Logica.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
-
endrio
autor: endrio » wtorek 04 mar 2008, 16:20
...tak jak wyżej - podetnij ciekawym/ładnie brzmiącym filtrem górno-przepustowym, częstotliwość znajdź sam. Barwa się nie zmieni w miksie, a problemu nie będzie.
Bardzo fajnie mi się sprawdzał "lo" z Logica....
Jakich filtrów(pluginów) do tego używacie ewent. polecacie?
-
peter
......tak jak wyżej - podetnij ciekawym/ładnie brzmiącym filtrem górno-przepustowym, częstotliwość znajdź sam. Barwa się nie zmieni w miksie, a problemu nie będzie.
Jakich filtrów(pluginów) do tego używacie ewent. polecacie?
...
Waves SSL
-
...tak jak wyżej - podetnij ciekawym/ładnie brzmiącym filtrem górno-przepustowym, częstotliwość znajdź sam. Barwa się nie zmieni w miksie, a problemu nie będzie.
piszesz o zastosowaniu filtra na ścieżce basu czy na sumie?