Dudniący bas

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
dereq
Dudniący bas

Post autor: dereq » wtorek 04 mar 2008, 14:05

Witam!
Mam pytanie czy ktoś może mi poradzić jak pozbyć się dudniącego basu a jednocześnie nie pozbawiając tej ścieżki niskich częstotliwości. Dodam, ze jako pojedyńcza ścieżka bas brzmi dobrze a w miksie już dudni.
Z góry dzięki

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Dudniący bas

Post autor: Soundscape » wtorek 04 mar 2008, 14:12

...Witam!
Mam pytanie czy ktoś może mi poradzić jak pozbyć się dudniącego basu a jednocześnie nie pozbawiając tej ścieżki niskich częstotliwości. Dodam, ze jako pojedyńcza ścieżka bas brzmi dobrze a w miksie już dudni.
Z góry dzięki ...
Może koliduje ze stopą? Sprawdź to. Jak tak to pokombinuj z wycięciem okolicy 150-250 Hz z jednego, czy drugiego. Zależy też jaki to bas. Ja mówię tu o syntetycznym, ale w innych przypadkach powyższa metoda też się sprawdza. Ewentualnie jeszcze odpowiednie ustawienie kompresji, ale tu już trzeba poeksperymentować.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » wtorek 04 mar 2008, 14:49

bierzesz korektor i wahlujesz. podbij na 18db i przesuwaj podbity punkt od dajmy na to 60hz do 500hz (przykładowo) . powinienes usłyszec newralgiczne czestotliwosci.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

dereq

Post autor: dereq » wtorek 04 mar 2008, 15:00

......Witam!
Z góry dzięki ...
Może koliduje ze stopą? Sprawdź to. Jak tak to pokombinuj z wycięciem okolicy 150-250 Hz z jednego, czy drugiego. Zależy też jaki to bas. Ja mówię tu o syntetycznym, ale w innych przypadkach powyższa metoda też się sprawdza. Ewentualnie jeszcze odpowiednie ustawienie kompresji, ale tu już trzeba poeksperymentować....
jest to gitara basowa Ibanez nagrana przez linię. Dzięki za podpowiedź będę dalej próbował

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 04 mar 2008, 15:03

jest to gitara basowa Ibanez nagrana przez linię. Dzięki za podpowiedź będę dalej próbował...
Z gitarą basową dużo do czynienia nie miałem, ale jak już miałem i dudniło, to kłopot tkwił przeważnie w okolicach 190-220 Hz. Podetnij ją też od dołu (ja np. od razu wywalam wszystko poniżej 30 Hz).

ascetic

Post autor: ascetic » wtorek 04 mar 2008, 15:05

Sprawdź resztę instrumentów, może nachodzą pasma.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » wtorek 04 mar 2008, 16:12

tak jak wyżej - podetnij ciekawym/ładnie brzmiącym filtrem górno-przepustowym, częstotliwość znajdź sam. Barwa się nie zmieni w miksie, a problemu nie będzie.
Bardzo fajnie mi się sprawdzał "lo" z Logica.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
endrio

Post autor: endrio » wtorek 04 mar 2008, 16:20

...tak jak wyżej - podetnij ciekawym/ładnie brzmiącym filtrem górno-przepustowym, częstotliwość znajdź sam. Barwa się nie zmieni w miksie, a problemu nie będzie.
Bardzo fajnie mi się sprawdzał "lo" z Logica....
Jakich filtrów(pluginów) do tego używacie ewent. polecacie?

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » wtorek 04 mar 2008, 16:35

......tak jak wyżej - podetnij ciekawym/ładnie brzmiącym filtrem górno-przepustowym, częstotliwość znajdź sam. Barwa się nie zmieni w miksie, a problemu nie będzie.
Jakich filtrów(pluginów) do tego używacie ewent. polecacie?
...
Waves SSL

dereq

Post autor: dereq » wtorek 04 mar 2008, 20:54

...tak jak wyżej - podetnij ciekawym/ładnie brzmiącym filtrem górno-przepustowym, częstotliwość znajdź sam. Barwa się nie zmieni w miksie, a problemu nie będzie.
piszesz o zastosowaniu filtra na ścieżce basu czy na sumie?

ODPOWIEDZ