Jaki syntezator - virtual analog czy analog?
- Kobe_Tai'73
......AdamZ - nie wiesz skąd ten specjalista co Ci buduje ten syntezator bierze układy SID? Demontaż z commodore? Chyba, że ktoś wie gdzie lub skąd można dostać?...
Tak , kupuje całe commodorki.
Ponoć mozna czasem i za 10 zł dorwac :) Ja kupiłem kompletnego z magnetofonem , 2 joystickami itd. za 40 PLN. Dośc sporo tego widać na róznych aukcjach.
...
Dowiedziałem się że Pan konstruktor wstawia do tych sid maszynek
MOSy 8580 czyli te, które można dostać na pęczki na różnych aukcjach. Ja mam MIDIboxa z MOSem 6581 z czarnego Commodore, który jest już ciężki do nabycia. I tu pytanie - słyszałem i nawet gdzieś czytałem, że ten układ 6581 gra ciekawiej w porównaniu do 8580. Na stronie z midiboxami w jednym miejscu jest nawet krótkie porównanie do posłuchania. Czy ktoś może powiedzieć ile w tym prawdy ?
Tak , kupuje całe commodorki.
Ponoć mozna czasem i za 10 zł dorwac :) Ja kupiłem kompletnego z magnetofonem , 2 joystickami itd. za 40 PLN. Dośc sporo tego widać na róznych aukcjach.
...
Dowiedziałem się że Pan konstruktor wstawia do tych sid maszynek
MOSy 8580 czyli te, które można dostać na pęczki na różnych aukcjach. Ja mam MIDIboxa z MOSem 6581 z czarnego Commodore, który jest już ciężki do nabycia. I tu pytanie - słyszałem i nawet gdzieś czytałem, że ten układ 6581 gra ciekawiej w porównaniu do 8580. Na stronie z midiboxami w jednym miejscu jest nawet krótkie porównanie do posłuchania. Czy ktoś może powiedzieć ile w tym prawdy ?
Re: Jaki syntezator - virtual analog czy analog?
...Witam
Widzę, że spore zamieszanie się zrobiło wokół SID- stacji :)
Dla zainteresowanych: do końca marca uporam się z maszynką dla Adama, wówczas postaramy się wrzucić gdzieś sample i fotki tego poczwórnego (4xSID) wybryku. Kolejka już sięga za róg sklepu, więc kolejne produkty opuszczą moje progi najwcześniej w kwietniu. Co do brzmień to mogę porównać do np. serii Novation K,Xio itp. co do szumów - w studiu na głośnikach Mackie HR.... słychać że ten szatan działa, ale porównując do innych analogów to jest cichutki. Jak ukończe bestię, przetestuję jeszcze na przygotowanych specjalnie zasilaczach (ja nie robie układów zasilacza na płytkach CORE i SID), powinno ograniczyć szumy (powaga- standardowe zasilacze brumią koszmarnie). Co do tranzystora BC... i kondensatorka to fakt, nic nadzwyczajnego, w wolnej chwili posiedze nad wyjściem audio. Co do audio IN, jak skończę pobawię się tym i zdam relację.
PS:
Wirtuale nie posiadają duszy a analog - każdy
...
Jest i stworzyciel :) Czy ja dobrze widzę ? " ... do końca marca uporam się z maszynką dla Adama " Powiedz , ze to żart . Zartowałeś prawda ... ? aj nid it rajt nał ! Mam też nadzieję , że " podkręcisz " sygnał na output.
[addsig]
Widzę, że spore zamieszanie się zrobiło wokół SID- stacji :)
Dla zainteresowanych: do końca marca uporam się z maszynką dla Adama, wówczas postaramy się wrzucić gdzieś sample i fotki tego poczwórnego (4xSID) wybryku. Kolejka już sięga za róg sklepu, więc kolejne produkty opuszczą moje progi najwcześniej w kwietniu. Co do brzmień to mogę porównać do np. serii Novation K,Xio itp. co do szumów - w studiu na głośnikach Mackie HR.... słychać że ten szatan działa, ale porównując do innych analogów to jest cichutki. Jak ukończe bestię, przetestuję jeszcze na przygotowanych specjalnie zasilaczach (ja nie robie układów zasilacza na płytkach CORE i SID), powinno ograniczyć szumy (powaga- standardowe zasilacze brumią koszmarnie). Co do tranzystora BC... i kondensatorka to fakt, nic nadzwyczajnego, w wolnej chwili posiedze nad wyjściem audio. Co do audio IN, jak skończę pobawię się tym i zdam relację.
PS:
Wirtuale nie posiadają duszy a analog - każdy

...
Jest i stworzyciel :) Czy ja dobrze widzę ? " ... do końca marca uporam się z maszynką dla Adama " Powiedz , ze to żart . Zartowałeś prawda ... ? aj nid it rajt nał ! Mam też nadzieję , że " podkręcisz " sygnał na output.
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
- Soundscape
- Kontakt:
Co do Analogów vs VA ... zastanawiałem się nawet nad opchnięciem Virusa TI i kupieniu kolejnych staroci . Z drugiej strony on ma takie fajne światełka :)
...
Fajne światełka ma też Polyevolver DSI. No i jakie brzmienie...Gdyby tylko fundusze były
...
Fajne światełka ma też Polyevolver DSI. No i jakie brzmienie...Gdyby tylko fundusze były

I drugie pytanko: jest sens stosować wejście SIDa aby korzystać z niego jako z filtra?
...
Np.dla dowolnego syntezatora bez filtrów lub innego dowolnego żródła sygnału.Dla mnie bomba tylko jest jedno ale może to wina że nie mam porobionych mas ale wejście in to juz bardzo dotkiwie szumi.
Pozdrawiam
...
Np.dla dowolnego syntezatora bez filtrów lub innego dowolnego żródła sygnału.Dla mnie bomba tylko jest jedno ale może to wina że nie mam porobionych mas ale wejście in to juz bardzo dotkiwie szumi.
Pozdrawiam
Ja cos dam tym bardziej leniwym
www.hypersynth.com - schemat i soft do hyperSIDa.
Jest to prosta konstrukcja z midi in oraz wyjsciem audio.
Całość sterowana za pomocą wtyczki vsti.
Taki "SID Ti"
Fajna konstrukcja. Szykowana jest wersja 1.1 płytki i schematu.
Support tez bardzo miły i odpowiada w przeciągu doby jeśli ma się pytanie.

www.hypersynth.com - schemat i soft do hyperSIDa.
Taki "SID Ti"

Support tez bardzo miły i odpowiada w przeciągu doby jeśli ma się pytanie.
Ech te MOS'y
..., pamiętam doskonale swe młodzieńcze marzenia ściętej głowy gdy to już miałem prawie wszystko (włącznie z obudową), a zabrakło mi na baaardzo długo "raptem" owego scalaka :-(.
Natomiast ja chciałem głębiej poruszyć temat w sumie z troszkę innej beczki, a zainspirował mnie do wypowiedzi właśnie kolega davidu swym pytaniem o m.in. sprzętowy syntezator "analogowy". I tu powiem z całą odpowiedzialnością za swe słowa - otóż obecnie nie ma na rynku nic tańszego, prostszego w obsłudze, tak mocno współcześnie zaawansowanego technologicznie, a przy tym i zawodowo grającego od Waldorf Blofeld'a (na naszym serwisie w dziale E-media znajdziecie też prezentację firmową tego "maleństwa").
To jest coś, co ze względu właśnie na owe, wspomniane wcześniej walory powinna mieć koniecznie każda uczelnia, organizator kursów, czy też i ktokolwiek, kto naucza czegokolwiek choć zbliżonego do tematu o którym tu mowa. Tu proszę mi naprawdę uwierzyć, iż nie jestem w swym przekonaniu bynajmniej odosobniony
.
[addsig]

Natomiast ja chciałem głębiej poruszyć temat w sumie z troszkę innej beczki, a zainspirował mnie do wypowiedzi właśnie kolega davidu swym pytaniem o m.in. sprzętowy syntezator "analogowy". I tu powiem z całą odpowiedzialnością za swe słowa - otóż obecnie nie ma na rynku nic tańszego, prostszego w obsłudze, tak mocno współcześnie zaawansowanego technologicznie, a przy tym i zawodowo grającego od Waldorf Blofeld'a (na naszym serwisie w dziale E-media znajdziecie też prezentację firmową tego "maleństwa").
To jest coś, co ze względu właśnie na owe, wspomniane wcześniej walory powinna mieć koniecznie każda uczelnia, organizator kursów, czy też i ktokolwiek, kto naucza czegokolwiek choć zbliżonego do tematu o którym tu mowa. Tu proszę mi naprawdę uwierzyć, iż nie jestem w swym przekonaniu bynajmniej odosobniony

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
...Ja cos dam tym bardziej leniwym
http://www.hypersynth.com - schemat i soft do hyperSIDa.
Taki "SID Ti"
Support tez bardzo miły i odpowiada w przeciągu doby jeśli ma się pytanie....
Do naszego:) midiboxa też jest wtyczka do kontorli jego własnie,jak odszukam to wrzuce link:),swoją droga hypersid to bardzo fajna konstrukcja chyba taką kiedys wybyduje:)

http://www.hypersynth.com - schemat i soft do hyperSIDa.
Taki "SID Ti"

Support tez bardzo miły i odpowiada w przeciągu doby jeśli ma się pytanie....
Do naszego:) midiboxa też jest wtyczka do kontorli jego własnie,jak odszukam to wrzuce link:),swoją droga hypersid to bardzo fajna konstrukcja chyba taką kiedys wybyduje:)
I jeszcze mam pytanko jak juz tak o SIDzie dywagujemy.
Gdzie w Łodzi można zaprogramować pic'a?
Lub kto by mi zaprogramował kto dysponuje programatorem?
Dzęki
Dzęki

Jak się nie znajdzie bliżej to mogę pomóc, a mieszkam w W-wie.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
...I jeszcze mam pytanko jak juz tak o SIDzie dywagujemy.
Dzęki
...
Mam Willema, jak coś to wysyłaj i zaprogramuje co chcesz.
[addsig]
Dzęki

Mam Willema, jak coś to wysyłaj i zaprogramuje co chcesz.

[addsig]
www.syntezatory.net - portal miłośników syntezatorów analogowych (i nie tylko)