Jaki syntezator - virtual analog czy analog?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
iceman
Re: Jaki syntezator - virtual analog czy analog?

Post autor: iceman » sobota 01 mar 2008, 01:06

......To jak to jest: 1000-1200 z panelem profesjonalnym czy bez?...
Witam

Z panelem ... kompletne urządzonko , choć jeszcze nie wiem jak będzie wyglądało w 100% . Zdaje się , ze boki będą drewniane.

...

ja też bym poprosił na maila namiar na tego budowniczego jeśli można.

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » niedziela 02 mar 2008, 00:37

.........To jak to jest: 1000-1200 z panelem profesjonalnym czy bez?...
Witam

Z panelem ... kompletne urządzonko , choć jeszcze nie wiem jak będzie wyglądało w 100% . Zdaje się , ze boki będą drewniane.

...

ja też bym poprosił na maila namiar na tego budowniczego jeśli można....
Ja również poproszę jeśli można. Chcę dozbroić swojego MIDIboxa v1 albo kupić bardziej wypasioną wersję. Sprzęcik ma w sobie to coś

Awatar użytkownika
Q-GEN

Post autor: Q-GEN » niedziela 02 mar 2008, 01:36

Witam!

Do dawidu jeśli jesteś ze Szczecina a chcesz porównać kilkadziesiąt "VA" z PRAWDZIWYMI analogami to zapraszam do siebie. (pisz na priva)

Do AdamZ bardzo chętnie również skontaktował bym się z człowiekiem od SIDów które tak zachwalacie, chętnie mu coś zlecę!

a w mojej prywatnej opinii: porównanie VA z PRAWDZIWKAMI jest trudne... łączy je klawiatura i nazwa, ale VA nawet jako emulacje (poprawione, z FX i dynamiczną klawiaturą) starych PRAWDZIWKÓW... to ZUPEŁNIE INNE BRZMIENIA.

Przetestowałem w domu już prawie wszystko na dobrych monitorach i to PRAWDA że PRAWDZIWKI są najpełniejsze, najcieplejsze i lekko .... NIEOBLICZALNE... więc to dla mnie ŻYWE instrumenty jak gitara czy perka.
Pozdrawiam, Lech
[addsig]
"Rozmowy o muzyce, to jak tańczenie o architekturze". "Nadmiar wiedzy zabija ducha". "SZTUKA poszukiwana! Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał?..." "Nie myl kamienia węgielnego z węglem kamiennym!"

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 02 mar 2008, 10:31

Bonżur Kobe_Tai'73 i TONG-PO :)

wysłałem wam na priv namiary . Tylko mi gościa nie zajedźcie bo moją robote odłoży ! Kolejeczka panowie ... kolejeczka

Co do Analogów vs VA ... zastanawiałem się nawet nad opchnięciem Virusa TI i kupieniu kolejnych staroci . Z drugiej strony on ma takie fajne światełka :)

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » niedziela 02 mar 2008, 14:30

...
Bonżur Kobe_Tai'73 i TONG-PO :)

wysłałem wam na priv namiary . Tylko mi gościa nie zajedźcie bo moją robote odłoży ! Kolejeczka panowie ... kolejeczka

Co do Analogów vs VA ... zastanawiałem się nawet nad opchnięciem Virusa TI i kupieniu kolejnych staroci . Z drugiej strony on ma takie fajne światełka :)

...

Spoko Wodza...dzięki za kontakt. Myślę, że największym problemem będzie zdobycie odpowiedniej liczby MOSów...

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » niedziela 02 mar 2008, 14:47

...To sid jest analogowy pomimo że siedzi w scalaku?

http://en.wikipedia.org/wiki/MOS_Technology_SID#Technical_details

greengo

Post autor: greengo » niedziela 02 mar 2008, 19:04

AdamZ - nie wiesz skąd ten specjalista co Ci buduje ten syntezator bierze układy SID? Demontaż z commodore? Chyba, że ktoś wie gdzie lub skąd można dostać?

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 02 mar 2008, 19:20

...AdamZ - nie wiesz skąd ten specjalista co Ci buduje ten syntezator bierze układy SID? Demontaż z commodore? Chyba, że ktoś wie gdzie lub skąd można dostać?...

Tak , kupuje całe commodorki.

Ponoć mozna czasem i za 10 zł dorwac :) Ja kupiłem kompletnego z magnetofonem , 2 joystickami itd. za 40 PLN. Dośc sporo tego widać na róznych aukcjach.

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

greengo

Post autor: greengo » poniedziałek 03 mar 2008, 00:42

Adamie a nie wiesz może jak będzie wyglądał stopień wyjściowy z SIDa? Na jednym schemacie widze tylko kondensator. Na innym schemacie widze, że jest wstawiony tranzystor BC547.
I drugie pytanko: jest sens stosować wejście SIDa aby korzystać z niego jako z filtra?

Awatar użytkownika
Neuro

Post autor: Neuro » poniedziałek 03 mar 2008, 01:17

Witam
Widzę, że spore zamieszanie się zrobiło wokół SID- stacji :)
Dla zainteresowanych: do końca marca uporam się z maszynką dla Adama, wówczas postaramy się wrzucić gdzieś sample i fotki tego poczwórnego (4xSID) wybryku. Kolejka już sięga za róg sklepu, więc kolejne produkty opuszczą moje progi najwcześniej w kwietniu. Co do brzmień to mogę porównać do np. serii Novation K,Xio itp. co do szumów - w studiu na głośnikach Mackie HR.... słychać że ten szatan działa, ale porównując do innych analogów to jest cichutki. Jak ukończe bestię, przetestuję jeszcze na przygotowanych specjalnie zasilaczach (ja nie robie układów zasilacza na płytkach CORE i SID), powinno ograniczyć szumy (powaga- standardowe zasilacze brumią koszmarnie). Co do tranzystora BC... i kondensatorka to fakt, nic nadzwyczajnego, w wolnej chwili posiedze nad wyjściem audio. Co do audio IN, jak skończę pobawię się tym i zdam relację.
PS:
Wirtuale nie posiadają duszy a analog - każdy
[addsig]
www.syntezatory.net - portal miłośników syntezatorów analogowych (i nie tylko)

ODPOWIEDZ