Jaki syntezator - virtual analog czy analog?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
davidu
Re: Jaki syntezator - virtual analog czy analog?

Post autor: davidu » piątek 29 lut 2008, 12:34

......
Adamie 6 LFO a nie 4:),no i potęga brzmienia a to prawda:)...
witam...:)
czyżbyś też był posiadaczem takiego cacka?
czy programowanie brzmień na czymś takim jest w miare intuicyjne, czy wygląda to inaczej niz w syntezatorach?

pozdrawiam...
tak jestem szczęsliwym posiadaczem gdyż sam go robiłem za wielka pomoca kolegi do którego adam dał ci kontak:),moja wersja jest podstawowa 1 sid + 1 core ale niedługo już będzie rozbódowana do 2 sidów:) co mi da stereo,programowac sobie możesz na kilka róznych sposobów min albo przez program jsynthlib lub z poziomu panela instrumentu,moja werscja to cos wiecej niz mini wyświetlacz 2x16 6 przycisków i 1 enkoder ,mi to w zupełnosci wystarcza i miesci sie narazie(póki nie rozbudowany)w jednej obudowie od cdromu:),sid posia równiez seqwencer wavetable,i co najwazniejsze wiekoszśc dem sida zamieszczonych na stronach nawet w połowie mie oddaje tego co to małe cacko potrafi nawyprawiac,jezeli experymenty elektronicze nie są tobie obce to sid jest pożądanym instrumentem w twoim przypadku:).
Sid jest analogowy sterowany cyfrowo:)...
hehe...a nie chciałbyś mi jakiejś mp3 przesłać z losowymi zmianami parametrów?
byłbym b wdzięczny...:)
ps. skad wiesz że 6 lfo, każdzy sid ma jakąś liczbę lfo ?
od czego zależy grubość brzmienia..?
im więcej sidów ty większe możliwości...?
please explane me this simple....:)

dzieki

davidu

Post autor: davidu » piątek 29 lut 2008, 12:36

tak jestem szczęsliwym posiadaczem gdyż sam go robiłem za wielka pomoca kolegi do którego adam dał ci kontak:),moja wersja jest podstawowa 1 sid + 1 core ale niedługo już będzie rozbódowana do 2 sidów:) co mi da stereo,programowac sobie możesz na kilka róznych sposobów min albo przez program jsynthlib lub z poziomu panela instrumentu,

czyli im więcej sidów tym większa polifonia...?

tues

Post autor: tues » piątek 29 lut 2008, 12:46

tak jestem szczęsliwym posiadaczem gdyż sam go robiłem za wielka pomoca kolegi do którego adam dał ci kontak:),moja wersja jest podstawowa 1 sid + 1 core ale niedługo już będzie rozbódowana do 2 sidów:) co mi da stereo,programowac sobie możesz na kilka róznych sposobów min albo przez program jsynthlib lub z poziomu panela instrumentu,moja werscja to cos wiecej niz mini wyświetlacz 2x16 6 przycisków i 1 enkoder ,mi to w zupełnosci wystarcza i miesci sie narazie(póki nie rozbudowany)w jednej obudowie od cdromu:),sid posia równiez seqwencer wavetable,i co najwazniejsze wiekoszśc dem sida zamieszczonych na stronach nawet w połowie mie oddaje tego co to małe cacko potrafi nawyprawiac,jezeli experymenty elektronicze nie są tobie obce to sid jest pożądanym instrumentem w twoim przypadku:).
Sid jest analogowy sterowany cyfrowo:)...

Witam.

Oscylatory nie są cyfrowe?
Ogólnie MIDIbox SID V2 prezentuje się całkiem nieźle, ale nie wiem skąd te SIDy wziąć. Macie jakieś pomysły, czy tylko stare C64 na allegro/ebay?
Csdis, mógłbyś zdradzić jaki jest mniej-więcej koszt budowy modułu SID i Core? Na stronie MIDIbox podane są jedynie zagraniczne ceny.

Przy okazji: MIDIbox FM Synth (OPL3) też jest dość interesujący - skoro MIDIbox jest modularny to można chyba wykorzystać moduł Core od MIDIbox SID?

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » piątek 29 lut 2008, 13:17

Witam.

Oscylatory nie są cyfrowe?
Ogólnie MIDIbox SID V2 prezentuje się całkiem nieźle, ale nie wiem skąd te SIDy wziąć. Macie jakieś pomysły, czy tylko stare C64 na allegro/ebay?
Csdis, mógłbyś zdradzić jaki jest mniej-więcej koszt budowy modułu SID i Core? Na stronie MIDIbox podane są jedynie zagraniczne ceny.

Przy okazji: MIDIbox FM Synth (OPL3) też jest dość interesujący - skoro MIDIbox jest modularny to można chyba wykorzystać moduł Core od MIDIbox SID?...
Moja wersja ok 200pln z tym że kupowałem nazwijmy to kity do montazu w lutowanie przycisków montaz prowizorycznej obudowy bawiłem się juz sam ,mozesz miec sida złożonego tylko modułów core i sid ale sterwoanie wtedy tylko z poziomu komputera jest mozliwe(bardzo przyjemnie zresztą i przejżyście),z tego co mi wiadomo to core jest podstawą do budowy chyba wszystkich urządzęń z rodziny midibox,aha niestety sidy tylko w coomodrkach i wystrzegaj sie tych o numerze 65...bo podobno bardzo szumią szukaj tych z sidem 8580.
Skrobnij do mnie na maila ze swoim numerem gg to wyjasnię więcej szczegułów.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 29 lut 2008, 13:27

To jak to jest: 1000-1200 z panelem profesjonalnym czy bez?
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » piątek 29 lut 2008, 13:36

czyli im więcej sidów tym większa polifonia...?...
1 modół sid oznacza że możesz grać jednym brzmieniem na jednym kanale midi,polifonia jest chyba 4 albo 8 głosowa(dokładnie nie wiem bo nie sprawdzałem nigdy pod tym kątem do końca)i i 1 sid =mono.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 29 lut 2008, 13:52

Jeden sid ma 3 oscylatory. Na jednym sidzie można grać albo 1 barwą składającą się z 3 oscylatorów, albo podzielić klawiaturę na strefy i grać mniejszą ilością oscylatorów dla każdej strefy.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 29 lut 2008, 13:54

Chcą c mieć większą polifonię, przy zachowaniu 3 oscylatorów na głos - należy dołożyć więcej sidów. Mówię o MBSID v2.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 29 lut 2008, 14:02

Na www.ucapps.de znajduje sie opis klonowania TR-808. Nie taki diabeł straszny.... choć kwestia dobrze wyglądającego panelu jest dla mnie ciężka (głównie finansowo). To zawsze parę stuwek dodatkowo.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » piątek 29 lut 2008, 18:26

...To jak to jest: 1000-1200 z panelem profesjonalnym czy bez?...
Witam

Z panelem ... kompletne urządzonko , choć jeszcze nie wiem jak będzie wyglądało w 100% . Zdaje się , ze boki będą drewniane.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ