Proteus XLE

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
cristo
Proteus XLE

Post autor: cristo » poniedziałek 03 kwie 2006, 01:55

witam

Na wstępie zastrzegam, iż nie znalazłem w poprzednich wątkach odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Więc...

Posiadam emu1212m. Staram się pracować na dodawanym, darmowym cubase LE. I tak jak udało mi się zapiąć jako wtyczki kilka prostych instrumentów (i grają), tak proteusa nie mogę uruchomić w żaden sposób. Konkretyzując; mam możliwość przyporządkowania Proteusa jako instrument VST, mogę go wpiąć w wirtualnego racka, wejść w edycję i pocieszyć się jego ładnym widokiem. Więcej... mogę myszką "grać" na jego klawiaturze ekranowej i zmieniać patche... A klawiatura sterująca milczy jak zaklęta. Zmieniając ścieżkę (podłączony inny instrument) klawiatura działa. Aha. Gdy mam włączoną ścieżkę z Proteusem na panelu sterowania cubase (ten z play, stop, itp) widać sygnał naciśnięcia klawisza na klawiaturze, ale dzwięku nie ma .....

Wiem, że na tym forum operuje kilku fachowców od Emu i już niejednokrotnie udzielili mi trafnego i niezastąpionego wsparcia; liczę znów na pomoc i z góry dziękuję.

pozdrawiam

k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Awatar użytkownika
Julietta

Re: Proteus XLE

Post autor: Julietta » sobota 23 lut 2008, 12:16

Przepraszam, ze zawracam glowe, ale udalo Ci sie moze juz rozwiazac ten problem. Tak sie sklada, ze mam identyczny i nie umiem sobie poradzic
pzdr

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » sobota 23 lut 2008, 12:56

1) Devices > Device setup > VST Multitrack - ASIO driver ma być ustawiony na EMU ASIO
2) Dodaj ścieżkę midi. Po LEWEJ stronie powinieneś miec "kare" z ustawieniami danej ścieżki. Wybierz odpowiedni kanał midi na którym nadaje Twoja klawiatura - chn:
- pole IN: Wybierz sterownik karty bądź intrerfacu, przez który wchodzisz sygnałem midi do kompa.
- pole OUT - Tu wybierzesz Proteus XLE jeżeli wcześniej go "zapniesz". F11 - zapinaj Proteus XLE i dopiero w polu OUT ustawisz proteusa.
Jeżeli nie jesteś pewien na którym kanale nadaje Twoja klawiatura wyberz ANY.

Pozdrawiam.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Julietta

Post autor: Julietta » sobota 23 lut 2008, 13:17

DZieki wielkie, nareszcie gra:))))))))

Pozdrawiam serdecznie i samych pieknych dzwiekow zycze
julia

ODPOWIEDZ