Sumowanie analogowe a cyfrowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MB
Re: Sumowanie analogowe a cyfrowe

Post autor: MB » czwartek 21 lut 2008, 13:41

Więc mam rozumieć że redaktorzy EiS w swoich artykułach kłamią, a na forum piszą prawdę czy o co chodzi?...
1. Redaktorzy na forum wypowiadają się sporadycznie, to forum dla czytelników. W tym wątku nie zauważyłem żadnego posta od Redakcji.

2. Autor testu opisał swoje wrażenia. Na jakiej podstawie zarzucasz mu kłamstwo?

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 21 lut 2008, 13:49

Pytanie,czy nie mozna tego samego uzyskac puszczajac miks po jakimkolwiek analogowym wysokiej klasy urzadzeniu,czy to preampie Thermionic Culture,czy jakims Manleyu,czy tez IGS TubeCore?
...

Stivi, ja mysle, ze JAKAS zmiane to mozna uzyskac wpinajac cokolwiek, gdziekolwiek w lancuchu.
roznica pomiedzy sprzetami, ktore podales, a sumatorami, jest taka, ze przeciez do sumatora mozna wlasnie wpinac takie culture czy Varimu na poszczegolne grupy, i na koniec sumator to zsumuje.
przynajmniej wg mnie to dopiero wtedy warto sobie sumatorem glowe zawracac - bo przez samo przepuszczenie roznica jest dosyc tendencyjna, i mozna ja rzeczywiscie innymi (czyt. tanszymi) srodkami osiagnac (przy zalozeniu, ze sie posiada w ogole jakis hardware). poza tym co mix, to inne wymagania - do niektorych rodzajow w ogole nie widze zastosowania ani dla jednego, ani dla drugiego.
no i nie zapominajac, ze tego, co na poczatku (czyli zrodla) nie polepszy juz nic. a niektorzy byle jak nagrane slady chca potem jakos "ozywiac" ;)

ocene dzialania sumatorow na podstawie testu z linku pozostawiam kazdemu indywidulanie ;)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 21 lut 2008, 13:51

o prosze - znowu kosciotrup wypadl z szafy :)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 21 lut 2008, 13:55

:D
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » czwartek 21 lut 2008, 14:12

......jeszcze jeden link w temacie

http://vintageking.com/site/files/sumshoot.htm
...
Slychac roznice,ale pytanie czy o to chodzi i czy jest to lepsze,na pewno inne.Pytanie,czy nie mozna tego samego uzyskac puszczajac miks po jakimkolwiek analogowym wysokiej klasy urzadzeniu,czy to preampie Thermionic Culture,czy jakims Manleyu,czy tez IGS TubeCore?
...

No słychać różnicę, tymbardziej, że w jednym ktoś zamienił kanały...

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » czwartek 21 lut 2008, 14:49

...o prosze - znowu kosciotrup wypadl z szafy :)...
haha. Polecam też wywiad z Marcinem Gajko.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 21 lut 2008, 14:56

Stivi, ja mysle, ze JAKAS zmiane to mozna uzyskac wpinajac cokolwiek, gdziekolwiek w lancuchu.
roznica pomiedzy sprzetami, ktore podales, a sumatorami, jest taka, ze przeciez do sumatora mozna wlasnie wpinac takie culture czy Varimu na poszczegolne grupy, i na koniec sumator to zsumuje.
Zeby podpiac jakis zewnetrzny kompresor na busa w Logicu nie potrzebuje sumatora,wystarczy mi plugin I/O z Logica,ma dobry interfejs RME FF800,wiec przetwornik nie zniszczy mi soundu,wiec dalej poddaje w watpliwosc roznice w soundzie na niekorzysc DAW,majac mozliwosc miksu sesji po klockach analogowych w Logicu a na koncu mozliwosc zapiecia tez jakiegos kultowego sprzetu.Oduck,mi chodzi o to czy sumator bez zewnetrznego hardware brzmi na koncu lepiej niz zapiety na sumie hi-endowy preamp lub kompresor.

[addsig]

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 21 lut 2008, 15:08

Oduck,mi chodzi o to czy sumator bez zewnetrznego hardware brzmi na koncu lepiej niz zapiety na sumie hi-endowy preamp lub kompresor.

no wlasnie o odpowiedz na to pytanie walka na forum od dwoch lat chyba ;) ja nie jestem w stanie caly czas na nie odpowiedziec, bo nie mialem warunkow/sprzetu, zeby to sprawdzic na wlasnych miksach. bo chyba tak tylko jest mozliwe sie przekonac (albo ze redakcja w koncu da sie uprosic o taki solidny test:) )
ale jednego jestem pewien - ze to, czy cos jest potrzebne, czy tez nie wplywa znaczaco na brzmienie, zalezy tylko i wylacznie od materialu dzwiekowego, oczekiwan wobec niego i sposobu pracy (jaskrawy przyklad - byle jakie sample plus automat perkusyjny - przepuszczone nawet przez neve VR nie zagraja kosmicznie "lepiej", bez wzgledu, co sie przez to rozumie).
taki banal, ale jednak chyba prawdziwy ;)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 21 lut 2008, 15:28

aha, oczywiscie mam nadzieje ze rozmawiamy o sumatorach z jakims tam torem w srodku, a nie same druty typu folcrom :)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 21 lut 2008, 20:55

...Oduck,mi chodzi o to czy sumator bez zewnetrznego hardware brzmi na koncu lepiej niz zapiety na sumie hi-endowy preamp lub kompresor.
wplyw kompresora i eq na sumie jest znacznie wiekszy niz szyny sumujacej
robilem testy przepuszczania 16 sladow przez SPL Mixdream, lub dwa rozne modele SSL (w tym przypadku 24 i wiecej) - nigdy nie uslyszalem roznicy pomiedzy dzwiekiem zsumowanym w komputerze a dzwiekiem zsumowanym na ww. mikserach.
[addsig]

ODPOWIEDZ