Podstawowe biblioteki brzmień samplerów

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
KAFEL
Re: Podstawowe biblioteki brzmień samplerów

Post autor: KAFEL » piątek 01 lut 2008, 00:07

...**********************
Niestety software jest stale udoskonalany i niektórzy zostają w tyle. ...
Ale będąc "w tyle" można nagrywać coś o niebo lepszego od tych "przodujących", prawda? ...
Miałem na myśli producentów oprogramowania a nie użytkowników !!! To niektórzy producenci zostają w tyle za innymi.

repeater

Post autor: repeater » piątek 01 lut 2008, 11:27

Miałem na myśli producentów oprogramowania a nie użytkowników !!! To niektórzy producenci zostają w tyle za innymi....

Tylko że ten producencki pęd po "świętego Graala" dzieje się - niby - w interesie użytkowników - by dostarczyć lepszy, szybszy, większy soft/sprzęt itd. Tylko po co? By mieć większe możliwości i realizować rzeczy, które wcześniej były niemożliwe? Wątpię, by to tak działało. Mam wrażenie, że najciekawsze dzieła powstają właśnie tam, gdzie człowiek jest silnie ograniczony przez technologię, co niejako wymusza poszukiwanie rozwiązań oryginalnych, niekonwencjonalnych, szalonych, przełomowych.

no nic, ponarzekałem sobie

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 21 lut 2008, 11:22

http://www.soundsonline-europe.com/Quantum-Leap-Goliath-pr-EW-176.html

Nie jest to co prawda sampler, ale w tym instrumencie znajdziesz wszystko czego potrzebujesz i dużo więcej w doskonałej jakości. Sprawdź tylko, czy spełniasz wymagania sprzętowe/sekwencerowe.

Z tych co wymieniłeś, najsensowniejszy wydaje mi się Kontakt 3.

- Piotr...
Witaj, wszystkich. Bardzo chciałbym usłyszeć Waszą opinię o Goliacie. Czy uważacie, że jest on ciekawszy od Kontakt 3? Chodzi mi o bibliotekę brzmień, gdyż chcę w najbliższym czasie kupić coś naprawdę sensownego brzmieniowo, a nie kolejny syntetyczny "plastik". Nigdzie nie znalazłem informacji o tym, czy Goliath działa jako plug-in w Cubase? Może pytanie jest infantylne, ale nie jestem aż tak wielkim znawcą tematu, za co przepraszam. Czyli: Goliath czy Kontakt3? A może jeszcze coś innego? Chodzi mi o różnorodność brzmień, gdyż piszę różną muzykę - od typowych qasi-symfonicznych propozycji po rock. Z góry bardzo dziękuję za Wasze podpowiedzi. Pozdrawiam - Anfrzejsyntetyczny "plastik"
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 21 lut 2008, 11:23

Przepraszam za te pomyłki w poście
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

vandoren

Post autor: vandoren » czwartek 21 lut 2008, 12:12

podpinam się pod wątek i pytanie do użytkowników Independence:
jak się sprawuje ten sampler i dlaczego wybraliście właśnie jego?
ostatnio ściągnałem darmową wersję tegoż (Independence Free 2.0.) i muszę powiedzieć że próbki które udostępnia uwazam za dobre, pewnie nawet porównywalne z kontaktem..... a skoro nie ma różnicy to po co przepłacać

również stoje przed wyborem samplera i independence biorę obecnie jak najbardziej pod uwagę, haliona niestety nie znam

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 21 lut 2008, 13:28

Co do Goliatha:
http://www.soundsonline-europe.com/product.php?productid=EW-176

tutaj znajdziesz próbki. Goliath to 40GB biblioteka zawierająca brzmienia z różnych instrumentów East West, między innymi Symphonic Orchestra, RA (rzadkie instrumenty etniczne), QL Brass, Stormdrum, SD2, full Bosendorfer 290, Ministry of Rock, Voices of Passion, Symphonic Choirs i dodatkowo diabli wiedzą co jeszcze.

W większości (poza Bosendorferem), są to zubożone, a nie pełne wersje, ale brzmiące naprawdę porządnie, niektóre występują tylko w Goliacie. Zdecydowanie nie plastik. Wypróbowywałem kiedyś Colossusa (Goliath zawiera wszystkie brzmienia z Colossusa + 8GB nowego materiału) i zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Chętnie bym tego Goliatha łyknął, ale się jeszcze wstrzymam.

Goliath, jak i wszystkie instrumenty oparte o silnik PLAY supportują Cubase od wersji 4 (dla niektórych działa też z wersją SX3, ale nie ma supportu). Na razie jednak mają problemy z bugiem pogłosu impulsowego, który w stosunku do wersji Standalone, w Cubase strasznie zżera CPU. Ale to zatwierdzony bug, który powinien być w ciągu kilku miesięcy naprawiony.

Nie jest to jednak sampler w sensie stricte, więc nie pozwala na ładowanie sampli spoza biblioteki.

- Piotr

Loopwiz

Post autor: Loopwiz » czwartek 21 lut 2008, 22:33

Jestem posiadaczem wielu bibliotek East West,m/in Colossusa jak również Kontakta3.Jeśli szukasz uniwersalnej biblioteki to moim zdaniem powinieneś zacząć on Kontakta 3, nowa wersja ma o wiele bardziej zaawansowaną w porównaniu z poprzednią i większą bibliotekę i doskonałe możliwosci manipulacji samplami.Colossus to rompler ze świetnej jakości próbkami i bardzo ograniczonych możliwościach edycji.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 22 lut 2008, 14:45

...Jestem posiadaczem wielu bibliotek East West,m/in Colossusa jak również Kontakta3.Jeśli szukasz uniwersalnej biblioteki to moim zdaniem powinieneś zacząć on Kontakta 3, nowa wersja ma o wiele bardziej zaawansowaną w porównaniu z poprzednią i większą bibliotekę i doskonałe możliwosci manipulacji samplami.Colossus to rompler ze świetnej jakości próbkami i bardzo ograniczonych możliwościach edycji.
Pozdrawiam....
Bardzo Ci dziękuję za tę podpowiedź, która jest potwierdzeniem poprzedniej opinii. Mam prośbę - czy mógłbyś napisać do mnie maila, bo nie ma tu możliwości napisania do Ciebie? Mój adres: andy.cole@wp.pl Mam sprawę :)

ODPOWIEDZ