Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Marek63
Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: Marek63 » środa 20 lut 2008, 12:03

...WITAM WSZYSTKICH

prosilem o konkrety i niestety sie nie doczekalem
czy nikt w korgu m3 nie potrafi, czy nie umie rozdzielic lub kontrolowac sciezki drum
?
...
Wkrótce odpowiem Ci na to pytanie bo te bębny też nie dają mi spokoju. Ja akurat dla swoich potrzeb rozbijam bębny w programie na PC. Korg ma te przewagę że może grać perkusją na dowolnym kanale. ale po rozbiciu perkusji na ślady dzieją sie dziwne rzeczy i widzę ze nie tylko ty masz ten problem. To już mój drugi instrument po wymianie i ma te same objawy. Ponad pół roku walczę z tym urządzeniem i jeszcze nie rozumiem wielu spraw. Czasem tak oczywistych zadań nie wykonuje ten instrument że aż strach.
Najlepiej dzwoń.
Marek 603765034, 0226318769
Skype wieczorami: bal.marek

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » środa 20 lut 2008, 12:23

Ja natomiast nie rozumiem tego: jak przypisujemy sample do programu lub do drum kit to mamy możliwość przypisania z RomM -mono, RomS - stereo,RamM - mono, RamS - stereo i teraz tak. Jasne że w bankach mono mamy sampel -L - lewy kanał, sampel -R - prawy kanał , ale dlaczego w bankach stereo na każdy stereofoniczny sampel przypadają dwie identyczne wersje tego samego sampla czyli -L i -R ? przecież to zabiera 2 razy więcej miejsca w Ram-ie w przypadku RamS !! Czy można jakoś tak ustawić M3 żeby wav-y wgrywane do Ram-u były tylko pojedyncze w banku RamS-stereo ??

Co gorsza, w przypadku pętli wav stereo zauważyłem dziś że wersja -L różni się bardzo nieznacznie od wersji -R - np.stopa w jednej z nich jest bardziej na lewo w panoramie a w drugiej bardziej na prawo a kociołki odwrotnie a ta pętla jest zrobiona przeze mnie w stereo of course i doskonale wiem że stopa była ustawiana centralnie! O co chodzi? Dlaczego w stereo są dwie wersje sampli i jak ustawić żeby pojawiała się jedna?????
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Marek63

Post autor: Marek63 » środa 20 lut 2008, 12:33

...Z zainteresowaniem śledzę i podziwiam uwielbienie niektórych z Was do M3.Sam łamię sobie głowę od jakiegoś miesiąca nad tym klawiszem.Jednak targają mną róznorakie rozterki.Nie ujmujac nic bo M3 to zawodowy klawisz i nie ma co do tego wątpliwości jednak mam wiele ale jezeli chodzi o brzmienie fabrycznych presetow.Długie lata grałem na EMU-E 5000ultra,takze na Virusie b.Juz nie mam tych zabawek.Do EMU ładowałem sample z kolekcji EOS E4 i naprawdę to brzmiało.Virus parę lat temu to był szał.Teraz do grania używam tylko komputera.Massive czy Nexus to powalające brzmienia.Wiem,wiem bo Nexus to powtarzalne presety,Massive żre niemilosierne CPU komputera itd,itp.Ja podchodzę trochę inaczej do procesu tworzenia.Uważam ze w muzyce główną silą jest ciekawa harmonia,fajna zagrywka i pomysł a nie ukręcanie na siłe padów i leadów zeby tylko były inne niz fabryczne.Po prostu nie mam czasu nad siedzeniem pół dnia nad padem,wolę gotowy preset wstawić w odpowiednim miejscu.Łącząć w aranżu odpowiednio Massive,fm8 i Nexus tylko bardzo wprawne ucho wychwyci czy to gotowe presety czy mozolnie krecone godzinami.Przecież gitara to najbardziej powtarzalny preset a mnogością odcieni,kolorów zachwyca cały czas nasze uszy.Wiem ,wiem muzyka elektroniczna to inna bajka.Ja jednak uważam ze są tylko dwa gatunki muzyki....dobra i zła.Wracając do tematu.Po prostu nie wyobrażam sobie tworzenia muzyki na jednym instrumencie.Piszecie np-sprzedalem komputer,wszystkie programy i kupiłem M3.Mimo szacunku do tego instrumentu uwazam ze to głupota.Karma w M3 to dla mnie tajemnica.Demo na stronie Korga S.Kaya z wykorzystaniem Karmy nie zrobilo na mnie specjalnego wrazenia.W prywatnym poscie jeden z zacnych forumowiczów napisał ze Karma to bębniarz,basista i gitarzysta w jednym.Pojechałem jeszcze raz do sklepu.Dla mnie Karma to taki rozbudowany arpegiator do electro czy wariackich bitów.Nie mogłem wydusić z niej(sprzedawca także)jakiejś rasowej zagrywki basowej np z brzękiem strun o progi.Chyba znowu lata cwiczeń.Reasumujać-Panowie dajcie jakieś próbki przebiegów Karmy czy swoich poczynań ktore będą podporą dla słów zachwytu dla M3 a idę do sklepu i zamawiam w ciemno bo potrzebny mi dobry klawisz a Yamahy nie chcę i naturalnych brzmień takze specjalnie nie szukam bo te sobie wgram do Haliona albo innego samplera.Pozdrawiam wszystkich...
Witaj! I to się nazywa być profesjonalistą Panowie. Też tak uważam. KARMA to GROVE MAKER. owszem przydatny i inspirujący być czasem może. To dodatek do M3, który zowie sie Workstation. Podobają mi się twoje opinie i klasyfikacja muzyki na dobra i złą. Ja kupiłem m3 ze względu na najlepsze rozwiązania jakie stosuje KORG od lat. Mam tu na myśli dobry i jasny sekwenser, którego może pozazdrościć każda konkurencyjna firma. Cała ta KARMa i te sample..... Panowie o czym WY piszecie. jak już wiecie cos na temat tego instrumentu to napiszcie mi jak się wpisuje kontrolery MSB i LSB aby można było użyć brzmień np. na jednym traku int A na drugim int B a na trzecim GM. Nie pytam dlatego że nie wiem, tylko dlatego że nie rozumiem czemu to wspaniałe dziecko nie chce współpracować z PC i nie wykonuje czasem bardzo prostych poleceń. Mażyłem o zakupie KORGA EXTREME,ale już go nie ma, stąd M3. Miało być super a tak do końca nie jest.
Czekam napiszcie. Ci wszyscy, którzy pracujecie w trybie seq., ktorzy używacie M3 do sterowania innymi modułami. jak pierwszy koncert? Czy było bezkolizyjnie czy maszyna się wysypała. Ja też zaniedbuję swoją żonę ,ze wzgledu na stresogenne urządzenie jakim jest mój nowy instrument. A wolałbym czerpać radość z jego niezawodności.
Pozdrawiam.
Marek

Awatar użytkownika
kajus_Poland

Post autor: kajus_Poland » środa 20 lut 2008, 22:03

No czasami M3 potrafi pozadnie wkurzyc i ma sie go ochote sprzedac, ale czasami jak sie spokojnie siadzie przy nim i grzebie w funkcjach i gra tak poprostu dla wlasnej przyjemnosci to ten instrument poprostu przyciaga, hm. . . . ma w sobie jakas magie :D poczekamy na nowy system moze poprawia tam cos, dodadza jakies Combi i Programy

exp

Post autor: exp » środa 20 lut 2008, 22:06

......oczywiscie m3 potrafi niz ten absynth :)...emocje na biezaco :)...
...
No nie !!!!

Panowie co się tu dzieje? Ja powoli głupieje. Jeden sprzedaje m3, drugi pisze że absynyh brzmi lepiej, a trzeci że nikt mu nie chce pomóc!
ad1. EXP napisz co gra lepiej bo ja nic z tego nie zrozumiałem!
ad2. Jabu - damy koncert na M3 harytatywny i zbierzemy Ci kasę.
ad3. Rob tej funkcji klawisz nie ma bo i po co? Ja osobiście używam 2 drum tracków. I na jeden kładę efekt. Ale jak chcesz to rozbij sobie to w DAW i problem z głowy.

Każdy na tym forum pomaga drugiemu jak może. Jeżeli chodzi o mnie to nie używam zewnętrznego seqwencera bo wszystko robie na M3 (nawet automatykę). Komputera używam wyłacznie do tworzenia barw z pomocą edytora. To wszystko. A żona zadowolona bo oszczędność w prądzie.
Poznawajcie swój instrument sami. A wtedy sie nauczycie. Po co czytać i uczyć się czegoś, co w waszej pracy będzie niepotrzebne.

Cierpliwości Panowie

Pozdrawiam. ...
wczesniej juz pisalem ze dla mnie zaden software nie brzmi lepiej niz dedytkowny sprzet...nie znam sie na tym (sadze ze sie nie sugeruje) mam sb fx ktory powinien to udzwignac i kicha do kompa nie mam zamiaru kupowac karty innej moze jestem staroswiecki ale komp to jest do grania w dooma kalkulator do sumowania wydatkow a telefon do dzwonienia...pewnie ze fajnie jak ma sie all w jednym tylko ?...wtedy sie nie ma zadnej z tych mozliwosc ....im3 to instrument caly soft komp i kartadzwiekowa to substytut tak to oceniam ...i mozna sie ze mna nie zgadzac :)...

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 21 lut 2008, 09:12

......Chłopaki pomóżcie proszę !

1)Jestem w "sampling mode" mam pętlę 2 taktową zgraną z pendrive'a w .wav i chciałbym przypisać tą pętlę do siatki GRID. W instrukcji jest napisane że funkcja GRID jest na stronach Sample Edit i Loop Edit - więc wchodzę tam ale w menu na żadnej z tych stron nie ma opcji GRID
o co chodzi???? czemu nie mam tej opcji?
2) To samo dotyczy opcji Time Slice. Powinna być a nigdzie nie mogę jej znaleźć ?
Help me!!! ...
Witam!

Spróbuję dziś "dorwać" mojego M3 i odnaleść zagubioną siateczkę:) Jutro dam znać. Gdybym się tu nie pojawił, proszę o kontakt na mój mail - arturs@megamusic.pl

Pozdrawiam

Artur Sekura
Mega Music...
Panie Arturze,

Problem rozwiązany - wchodząc do menu w Loop Edit nie zauważyłem że to menu ma ciąg dalszy i trzeba je przewinąć a potrzebne mi funkcje są właśnie ukryte na następnej podstronie tego menu...A wszystko przez to że miałem słabo ustawiony kontrast wyświetlacza i niewidoczne były strzałeczki pzrewijające stronę - ale jaja!!!
Jeszcze raz dzięki wielkie za zainteresowie
Natomiast temat sampli stereo -L -R opisany przeze mnie w poście powyżej intryguje mnie jak cholera bo jest to conajmniej dziwne...

Pozdrawiam

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

MegaMusic

Post autor: MegaMusic » czwartek 21 lut 2008, 09:38

.........Chłopaki pomóżcie proszę !

1)Jestem w "sampling mode" mam pętlę 2 taktową zgraną z pendrive'a w .wav i chciałbym przypisać tą pętlę do siatki GRID. W instrukcji jest napisane że funkcja GRID jest na stronach Sample Edit i Loop Edit - więc wchodzę tam ale w menu na żadnej z tych stron nie ma opcji GRID
o co chodzi???? czemu nie mam tej opcji?
2) To samo dotyczy opcji Time Slice. Powinna być a nigdzie nie mogę jej znaleźć ?
Help me!!! ...
Witam!

Spróbuję dziś "dorwać" mojego M3 i odnaleść zagubioną siateczkę:) Jutro dam znać. Gdybym się tu nie pojawił, proszę o kontakt na mój mail - arturs@megamusic.pl

Pozdrawiam

Artur Sekura
Mega Music...
Panie Arturze,

Problem rozwiązany - wchodząc do menu w Loop Edit nie zauważyłem że to menu ma ciąg dalszy i trzeba je przewinąć a potrzebne mi funkcje są właśnie ukryte na następnej podstronie tego menu...A wszystko przez to że miałem słabo ustawiony kontrast wyświetlacza i niewidoczne były strzałeczki pzrewijające stronę - ale jaja!!!
Jeszcze raz dzięki wielkie za zainteresowie
Natomiast temat sampli stereo -L -R opisany przeze mnie w poście powyżej intryguje mnie jak cholera bo jest to conajmniej dziwne...

Pozdrawiam

...
Witam!

Rzeczywiście siateczki nie trzeba szukać bo cały czas tam była. Jedno co może mylić przy zbyt małym zoomie, zamiast próbki pojawia się szare pole, które jest niczym innym, jak siatką. Należy użyć narzędzi zoom i rozsunąć poszczególne linie siatki i będzie ok. Jeśli chodzi o sprawę próbek. Najlepiej, gdybym na maila otrzymał próbki mono + wspomnianą próbkę stereo. Łatwiej będzie sprawdzić dlaczego tak się dzieje. Mam już swoje podejrzenia, ale chcę sprawdzić to na "żywym" organiźmie:)

Pozdrawiam

Artur Sekura
Mega Music

alberigo

Post autor: alberigo » sobota 23 lut 2008, 10:41

...EXP nie zazdrość tylko kupuj!

A własnie Panowie. Mój kolega stolarz robi mi Case do mojego M3. Bedzie oczywiście w kolorach Korga czyki Biel i aluminium. Specjalnie na wymiar M3+Miejsce na np. pedał i kable. Obiecal mi że jeżeli będzie wiecej zleceń bedzie naprawde tanio. To twardy Case więc zobaczymy jak mnie podliczy na koniec. Ale to profsjionalista więc jakość przedewszystkim no i na wymiar. jak będe go jux miał to przesle interesantom fotki. Obiecal że nie przekroczę 350 zł ! ! !...

Mr. Lee - czy mógłbyś dać jakiś namiar na tego kolegę stolarza??

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » sobota 23 lut 2008, 16:16

Mr. Lee - czy mógłbyś dać jakiś namiar na tego kolegę stolarza?? ...
Witam!

Posiadam już ten Case. Jak checie fotki to wam podeśle na pocztę po wekeendzie. Piszcie na Emala. Namiarów Ci nie mogę podać ale jeżeli chcesz taki sam case to poproszę go to zrobi jeszcze jeden. Kosztowało mnie to 350 zł. Za tyle mogłem liczyć jedynie na utwardzany miekki futerał.
A najgardziej mi się podoba to, że jest w kolorach Korga (Biel i Aluminium). Ja postanowiłem zrobić sobie jeszcze napis KORG M3. Ale bez Pośpiechu.

Pozdrawiam!

rmaxim

Post autor: rmaxim » niedziela 24 lut 2008, 21:41

Koledzy jak podłączyć mikrofon pod M3 bo nijak sobie nie radzę

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ