Sprzęt do masteringu

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Master
Re: Sprzęt do masteringu

Post autor: Master » wtorek 19 lut 2008, 00:14

Art Pro VLA , to nie jest typowy kompresor , to jest LEVELER..
Zadaniem VLA. jest utrzymac pewniem poziom , nie da rady tym ""PALOWAC "" nagrania . jak mocno i głeboko bys nie ustawił parametrów to bedzie zawsze " levelował "" sygnał . mozna go uzyc na sumie na Bus-ach sie sprawdza , ale nie do Masteringu

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » wtorek 19 lut 2008, 00:25

" jedni nadużywają tego pojęcia, a inni z kolei robią z niego jakieś tajemnicze zaklęcie które tylko nieliczni mogą rzucać..."

wreszcie ktoś trafnie ujął cały temat, któryna tym forum pojawia się za każdym razem, kiedyś ktoś wspomni o czynności, której nazwa zaczna się na m.
:)

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » wtorek 19 lut 2008, 00:50

z drugiej strony napisales ze jak ktos chce robic zew master to dajesz slady.
dajac slady (rozumiem ze surowka) to tak naprawde ten ktos robi na nowo miks. z regoly daje sie do masterignu juz wynikowy slad stereo.
choc niektorzy wola, np na jednym sladzie stereo gitary, na innm bas, na innym suma bebnow i na ostatnim wokale. wtedy niby im sie latwiej to "masteringuje".

Mówiąc o śladach miałem na myśli grupy - gitary, bębny, bas, wokal. Ściągam z sumy to , co tam "zmajstrowałem" i daje to. Z drugiej strony - puszczasz miks kolesiom i mówią to cicho, jakieś takie trochę ciemne, bębny wywalone. Mózwię, że miks przygotowany pod master ( wiadomo, normalizacja = gitary i inne rzeczy chodzące bardziej środkiem wyłażą ). I słyszę hasło:"No dobra. to zrób jakiś master" No i co ja mam zrobić. Biorąc pod uwagę moje odsłuchy i inne graty, a w zasadzie ich brak to za to co nazwę MASTEREM ktoś mnie tutaj powiesi. Myślę, że trafniejszym słowem byłaby FINALIZACJA. Z hardwareu mam tylko kompresor ALESISA ( pomimo psów powieszonych nie jest taki zły, jednak na sumę to bym go nie zapinał )no i trochę efektów sprzętowych. Zamiast w hardwarowy kompresor wolałem doinwestować cały system cyfrowy i mikrofony i myślę, że to dobra filozofia, na razie moje wtyczki URS i NOMAD dają radę ....
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 19 lut 2008, 03:13

W proponowanym zestawie kupiłbym KRK VXT6 (2900 PLN para ) zamiast KRK RP8 (~1800 PLN para).

ojciec86

Post autor: ojciec86 » wtorek 19 lut 2008, 09:07

...A nie lepiej kupic cos bardziej elastycznego...? np. TC finalizer 96k, lub express, albo tez dbx quantum?...
rzezcywiscie TC finalizer jest ciekawym rozwiazaniem, moze uzywa tego urzadzenia ktorys z forumowiczow i moglby wypowiedziec sie na jego temat?
Moze ktos poleca jakis kompresor wielopasmowy (analog)?

moze zle ujalem temat z tym studiem masteringowym, generalnie chodzi mi o zrobienie czegos w temacie tego studia

Cholpaczyna tworzy muze np. na mpc, dogrywa wokale, robi mix i na koncu robi master w tym studio, czyli kawalek powstaje tam od A do Z po skonczonym procesie jest juz gotowy do powielenia. Takie studio jest studiem nagraniowym tak?(pomimo wykonywania tam masteru)

aha jeszcze jedno: moze zamiast proponowanych przez Kyle'a odsluchow KRK VXT6 dolozyc na Adam Audio a7(roznica ceny jest niewielka), z recenzji, ktore czytalem o A7 wynika, ze to calkiem przyzwoita para monitorow. Ma rowniez przyzwoity zakres czestotliwosci jesli chodzi o woofer 6,5" - 46Hz

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » wtorek 19 lut 2008, 09:42

moze zamiast proponowanych przez Kyle'a odsluchow KRK VXT6 dolozyc na Adam Audio a7(roznica ceny jest niewielka), **********************
Na pewno będziesz zadowolony z ADAM-ów A7. Jeśli masz kasę to się nie zastanawiaj nawet minuty, ale zanim podejmiesz decyzję, posłuchaj ich wcześniej. Mam również i te monitory, które są podłączone do hi-end'owego przetwornika. Skalpel. Stereofonia jest taka, że niejednemu audiofilowi kapcie spadają. W ogóle powinieneś oprzeć się na słuchaniu urządzeń, czasem opinii, a najlepiej dośwaidczonych kolegów w ich studiach, choć to akurat może być najtrudniejsze. Ja niestety pracuje prawie wyłącznie w domenie cyfrowej, bo niestety nie nagrywam, i do moich hobbystycznych udźwiękowień, pasują mi idealnie. Zresztą znam realizatora, który robi tak miksy, że niektórzy zakładają się że to taśma dwucalowa, choć to analog z dużą domieszką cyfry. Kwestia bardziej doświadczenia, a nie sprzętu.Jednakże do zrobienia dobrego miksu najważniejsze są monitory i przetwornik DAC, jeśli miksujesz z kompa. Jak usłyszysz, tak zmiksujesz.
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 19 lut 2008, 10:08

Kolego ty lepiej najpierw napisz w jakim pomieszczeniu bedziesz robił to "studio" bo jak bedzie to mała klita, to bez sensu pakować tyle kasy w monitory. Co z tego ze bedziesz miał mocne monitory jak ich nie rozbujasz w klitce. Co do multi face II to 2200zeta to za sam in/out box, bo z kartą PCI To coś koło 3kafli. Ale Bardzo polecam, mam i nie narzekam. Jedna sprawa, jak nie miałes kontaktu z innymi interfejsami tego typu ( ESI, E-MU, itd) to bedzie ci bardzo cieżko to wszstko ogarnąć. A po kiego grzyba ci mixer, przecież ta karta to tak jak mixer cyfrowy, tylko ma wiecej możliwości, dokupujesz sobie beringhera BCF2000 i masz mixer z motor fejderami:-)
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 19 lut 2008, 11:19

......A nie lepiej kupic cos bardziej elastycznego...? np. TC finalizer 96k, lub express, albo tez dbx quantum?...
rzezcywiscie TC finalizer jest ciekawym rozwiazaniem, moze uzywa tego urzadzenia ktorys z forumowiczow i moglby wypowiedziec sie na jego temat?
Moze ktos poleca jakis kompresor wielopasmowy (analog)?

Ja mam TC Finalizer i uwazm to za jeden z lepszych zakupow,nie majac mozliwosci finannsowych na Manleya,PrismSound,TubeTech i L2 w klocku,wolalem TC,Roznica jest taka,ze przy glosnym masterze po wtyczkach ucieka atak werbla,blachy sa jakies poszarpane,problem z innym wybrzmiwaniem poglosow a po TC,jest nprawde niezle,czysto i ladnie.na pewno juz na etapie miksu trzeba zrobic tak zeby miks kopcil dosc glosno,na samym TC nie da sie tak wypompowac nagrania,ale VW2 PSP na sumie i potem Finalizer pozwala na osiagniecie zawodowych efektow pracy.Nie wiem jak brzmi DBX Quantum,ale ktos w ogloszeniach tutaj na portalu EiS chce sprzedac za 3000,to dobra cena za mozliwosci jakie daja takie klocki.Na pewno wlasciciel pozwoli potestowac chwile zanim ktos sie zdecyduje.
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 19 lut 2008, 11:33

Jeszcze jedno,ja TC Finalizer wykorzystuje tez do rejestracji sladow,wiec sluzy mi podwojnie,naprawde swietne efekty brzmieniowe osiagam dzieki temu urzadzeniu,mikrofon PelusoP12.Great RiverME-1NV,TC jako kompresor i nagranego wokalu w miksie nie trzeba ani kompresowac ani korygowac EQ.
[addsig]

Leff

Post autor: Leff » wtorek 19 lut 2008, 11:47

wiadomo, normalizacja = gitary i inne rzeczy chodzące bardziej środkiem wyłażą

No widzisz - i jak tu nie apelować o sprawdzanie znaczeń terminów... zapewniam, że przy NORMALIZACJI nic takiego się nie dzieje...

Biorąc pod uwagę moje odsłuchy i inne graty, a w zasadzie ich brak to za to co nazwę MASTEREM ktoś mnie tutaj powiesi. Myślę, że trafniejszym słowem byłaby FINALIZACJA.

Bez przesady z tym wieszaniem ;), ale finalizacja jest dużo trafniejsza.

Zamiast w hardwarowy kompresor wolałem doinwestować cały system cyfrowy i mikrofony i myślę, że to dobra filozofia, na razie moje wtyczki URS i NOMAD dają radę .......

Tu popieram w pełni.

Tak na koniec - fakt, że się ma studio nagraniowe, nie oznacza, że nie można robić w nim masteringu - można, jeśli tylko jest ono właściwie przygotowane pod względem sprzętowym i jako pomieszczenie. Absolutnie najważniejsza rzecz przy masterach to pomieszczenie z monitorami. W drugiej kolejności dobra karta. Reszta to kwestia preferencji i przyzwyczajeń, na współczesnym sofcie (np Algorythmix, PSP ) można robić bardzo przyzwoite mastery. Znam takich, co robią tylko na Samplitudzie. Sam nie zabieram się za mastery, bo póki co nie mam jeszcze odpowiednich pomieszczeń, a i odsłuchy by się lepsze przydały i doświadczenie w tym zakresie mam małe. Robię jednak na sumie pewne zabiegi, które można nazwać finalną obróbką - głównie używam kompresora lub limitera (wg potrzeb) i czasem delikatnego pogłosu. Rzadko EQ, no chyba, że jako filtr górnoprzepustowy. Ale sam bym tego masterem nie nazwał, bo jak słusznie wspomniał Oduck, to coś innego.
Ponadto - specjalistyczne studio masteringowe nie ma na wyposażeniu zazwyczaj mikrofonów, preampów i innych typowych elementów toru nagraniowego, bo im to nie potrzebne - zajmują się tylko finalną obróbką gotowych miksów w postaci stereofonicznego wave'a i ich wzajemnym dopasowaniem do ogólnego kontekstu, jeśli materiał idzie np na płytę. Polecam poczytać np o Master & Servant z Hamburga - na www.studio.use.pl jest bardzo ciekawy wywiad z szefem tego studia.
Pozdrawiam wszystkich - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ