Yamaha MO-6 vs Roland Juno-G

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
midishiner
Re: Yamaha MO-6 vs Roland Juno-G

Post autor: midishiner » czwartek 14 lut 2008, 13:48

Patrz wyżej. Brzmienia może są i dobre, ale reszta (przetworniki!) sprawia, że brzmi to po prostu słabo.

A wie ktoś czy można jakoś hmm upgrade'ować ten przetwornik? Bo ja generalnie lubię swoją MO6 ale jeśli to byłoby możliwe to czemu nie

pozdr
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » czwartek 14 lut 2008, 16:06

...Patrz wyżej. Brzmienia może są i dobre, ale reszta (przetworniki!) sprawia, że brzmi to po prostu słabo.

A wie ktoś czy można jakoś hmm upgrade'ować ten przetwornik? Bo ja generalnie lubię swoją MO6 ale jeśli to byłoby możliwe to czemu nie

pozdr...
Upgrade'u chyba nie ma nigdzie do MO6 ale spróbuj kable kierunkowe Labogi...

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » czwartek 14 lut 2008, 16:20

Pan_Jabu napisał:
[I]Jeżeli chcesz na podstawie odsłuchiwania MP3 analizować niuanse brzmienia i poddawać w wątpliwość jednoznaczne z tego co widzę opinie w tym wątku, to ja też sam nie wiem... [?I]

No przecież różnicę słychać nie tylko w niuansach. Niuanse to na deser sobie zostawię. Np fortepian z MO6 i brzmienia Rhodes grają jakoś tak bardziej przekonywująco niż np fortepian w Juno-G. Wydaje mi się również, że Yamaha jest bardziej uniwersalna, ma dobre akustyki i synthy.
Za to AWM2 to staroć, pozatym prosty silnik brzmieniowy. Ten w Juno ma większe możliwości.

Natomiast cenna jest uwaga o przetwornikach. W końcu co jak co, ale sygnał wejściowy musi być dobrej jakości (pasmo,szumy,dynamika).

Mam pytanie do Midishiner - skoro jesteś użytkownikiem MO6 to może napiszesz coś o nim, jakieś wady i zalety, a może jakiś link do Twoich mp3 ?

Pogranie na klawiszu na żywo to jest jedna sprawa, natomiast analiza brzmienia w domu na swoich odsłuchach - druga.

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » czwartek 14 lut 2008, 21:07

Mam Fantoma S ,z którego jestem b.zadowolony,na paczkach brzmi,jest mocny pełny sound,super jak dla mnie el.piana typu Wurli ,rhodes,do solówek leady...co bym w nim zmienił,przyciski zbyt twarde (switche),no i polifonie 64 za mało,a ma świetny seq...Yamaha to moze i fajnie brzmi solo ale np. w bandzie to to brzmienie ginie,jakieś takie płytkie,dla mnie to "to sycy"...Roland zgniata "łeb"...przepraszam za moje dziwne określenia ...ale tak to czuje...ale co do yamahy to kiedyś kupie ale EX5...
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 14 lut 2008, 21:26

...Pogranie na klawiszu na żywo to jest jedna sprawa, natomiast analiza brzmienia w domu na swoich odsłuchach - druga....

Oczywiście masz rację. Z tym, że trzecią sprawą (o ile nie najważniejszą) jest jeszcze temat p.t. jak taka MO współwybrzmi z innymi synthami. A tu, niestety, ze względu na swe zubożone (czyt. wytanione) do granic przyzwoitości przetworniki D/A po prostu zagra jak zza ściany.
A szkoda
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » czwartek 14 lut 2008, 21:31

No z tego widać, że chcąc mieć sound Yamahy MOTIF w cenie powiedzmy do 5000 trzeba albo polować za mało chodzonym ES-em albo kupić nowy ES Rack. Tyle że do tego drugiego nijak mój Evolution pasuje, taka klawiatura do takiego modułu ...

Szkoda że Juno-G nie ma normalnych klawiszy.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 14 lut 2008, 22:07

...No z tego widać, że chcąc mieć sound Yamahy MOTIF w cenie powiedzmy do 5000 trzeba albo polować za mało chodzonym ES-em albo kupić nowy ES Rack.

No tak niestety jest.

Szkoda że Juno-G nie ma normalnych klawiszy....

Tego bym chyba jednak nie przeceniał. Ja mam duże dłonie, a mimo to szybko się oswoiłem. Nie mierzyłem tego, ale sądzę że ta różnica jest mała.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 14 lut 2008, 22:44

...Tego bym chyba jednak nie przeceniał. Ja mam duże dłonie, a mimo to szybko się oswoiłem....

Oczywiście, że tak. Taki Akai MPK49 też ma krótsze klawisze. I znajdzcie mi kogoś o zdrowych zmysłach, któremu by to niby przeszkadzało.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » piątek 15 lut 2008, 23:10

Hmmm chyba zrobię drugie podejście do Juno. Tylko jeszcze muszę wyczaić gdzie można dostać kartę SRX-98.

Dzięki za wypowiedzi, może ktoś jeszcze coś napisze?

Awatar użytkownika
alchem

Post autor: alchem » sobota 16 lut 2008, 23:38

...Hmmm chyba zrobię drugie podejście do Juno. Tylko jeszcze muszę wyczaić gdzie można dostać kartę SRX-98.

Dzięki za wypowiedzi, może ktoś jeszcze coś napisze?
...
nie znam Juno znam MO, i tak naprawdę dla mnie jest okej, brzmienia obrabiać możesz sobie w DAWie, dodatkowe darmowe i płatne można ściągnąć ze strony motifatora gdzie cały czas ktoś z yamahy daje odpowiedzi na forum nawet na banalne pytania,
służy mi też jako klawiatura sterująca i zestaw perkusyjny, solidne przyciski, slajdery,
tyle, konkurenta nie znam wiem że jest młodszy, raz szłyszałem jego piano na necie i mnie nie zachwyciło, no ale widzę, że jednak dużo osób go preferuje

ODPOWIEDZ