Witam,
Dzis zakupiłem mikrofon pojemnościowy SELENE CM 500 (w celu nagłośnienia/nagrania gitary akustycznej), chciałem podłączyć go bezpośrednio do kpmputera i niestety okazało się ze wykonywanie wyzej wymienionych czynnosci jest niemożliwe... Mikrofon daje ekstremalnie slaby sygnał (max wzmocnienie w mikserze karty muzycznej)... Mikrofon ten ma zasilanie z paluszka 1,5V jak również (chyba) Phantom 48V
NA OPAKOWANIU OD NIEGO PISZE:
PHANTOM 9V ~ 48V / BATTERY 1,5V
- i tutaj moje pytanie: CZY TO MOZLIWE ABY MIAL ZASILANIE JEDNOCZESNIE Z PALUSZKA + PHANTOM? I czy moj problem rozwiaże zakup Przedwzmacniaca mikrofonowego np Behringer MIC100 ?
Dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam - Maciek....
(Nie jestem doswiadczony w tym temacie wiec moze moje pytanie jest banalne ale boje sie zeby nie uszkodzic go ewentualnym podlaczeniem do Phantoma i stad moja wątpliwosc :) ...)
Mikrofon pojemnościowy SELENE CM 500 - problem z zasilaniem
- macandroll
Re: Mikrofon pojemnościowy SELENE CM 500 - problem z zasilaniem
......
Nie musisz sie obawiać. Albo bateria albo fantom. Na fantomie powinien mieć większą czułość.
Na obudowie podobno jest włącznik zasilania :) Sprawdź.
Ważne abyś podłączał mikrofon do wejścia mikrofonowego, a nie liniowego.
Wejście mikrofonowe zawiera w sobie preamp (przedwzmacniacz mikrofonowy) i wstępnie wzmacnia sygnał. Mikrofon sam w sobie daje mały sygnał więc potrzebuje wzmocnienia o wiele większego niżoferuje wejście liniowe.
Wejście liniowe służy do nagrywania sprzętów o poziomie liniowym :) - np. keyboardy, sprzęt audio itd.
1) Sprawdź baterię, albo wymień baterię na inną.
2) Sprawdź ten mikrofon na innym sprzęcie z wejściem mikrofonowym.
3) Upewnij się czy kabel jest dobry
4) Jeśli chodzi o mikrofon pojemnościowy (dobrze zasilony) podłączony prawidłowo do wejścia mikrofonowego, to spokojnie wysteruje sygnał tak aby nagrywał się głośno. Jeśli w Twoim przypadku jest inaczej, to być może jest uszkodzony. Jeśli masz gwarancję, to sprawa prosta.
Jeśli chcesz kupić przedwzmacniacz do mikrofonu, to najlepiej kup mały mikserek np. Behringer ub802. Używany kupisz za 150zł, jest fantom i korekcja. Wbrew pozorom to całkiem udana seria. Nie kupuj 502 bo nie ma fantomu.
Nie musisz sie obawiać. Albo bateria albo fantom. Na fantomie powinien mieć większą czułość.
Na obudowie podobno jest włącznik zasilania :) Sprawdź.
Ważne abyś podłączał mikrofon do wejścia mikrofonowego, a nie liniowego.
Wejście mikrofonowe zawiera w sobie preamp (przedwzmacniacz mikrofonowy) i wstępnie wzmacnia sygnał. Mikrofon sam w sobie daje mały sygnał więc potrzebuje wzmocnienia o wiele większego niżoferuje wejście liniowe.
Wejście liniowe służy do nagrywania sprzętów o poziomie liniowym :) - np. keyboardy, sprzęt audio itd.
1) Sprawdź baterię, albo wymień baterię na inną.
2) Sprawdź ten mikrofon na innym sprzęcie z wejściem mikrofonowym.
3) Upewnij się czy kabel jest dobry
4) Jeśli chodzi o mikrofon pojemnościowy (dobrze zasilony) podłączony prawidłowo do wejścia mikrofonowego, to spokojnie wysteruje sygnał tak aby nagrywał się głośno. Jeśli w Twoim przypadku jest inaczej, to być może jest uszkodzony. Jeśli masz gwarancję, to sprawa prosta.
Jeśli chcesz kupić przedwzmacniacz do mikrofonu, to najlepiej kup mały mikserek np. Behringer ub802. Używany kupisz za 150zł, jest fantom i korekcja. Wbrew pozorom to całkiem udana seria. Nie kupuj 502 bo nie ma fantomu.
Muzyk, gitarzysta