Niechciane szumy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
chantizstudio
Re: Niechciane szumy

Post autor: chantizstudio » sobota 12 sty 2008, 16:16

...Witam , tez mam esji julke i virusa i tez mam nie tyle co szum ale jakies dziwne buczenie :(, tyle ze u mnie ten szum jest zawsze, nawet jak odlacze virusa , takze to nie jego wina
Daje probke jak to szumi u mnie , szum nagralem w cubase i znormalizowalem do -0.02, wyjscie na julce mam duzy jack i podlaczone jest z mikserem tez na wejscie duzy jack , patrzylem czy nie jest to wina miksera ktory odlaczylem od kompa wlorzylem sluchawki i na maksa dalem i juz szumow juz nie bylo.

tak to buczy
http://s001.wyslijto.pl/file_uploaded.php?file_id=68499127653895327561&gk=pozyczka...
A czy wie ktos moze co u mnie moze byc przyczyna tego buczenia ?
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

TraDeus

Post autor: TraDeus » sobota 12 sty 2008, 18:01

Chyba nie mam wyboru i musze spróbować usunąć problem przy pomocy urządzenia Di Box.
Założyłem temacik, w którym prosze abyście mi pomogli zastanowić sie nad wyborem najlepszego produktu.
Chyba, ze macie ejszcze jakieś pomysły związanie z tytułowymi niechcianymi szumami?
bo ja już sam nie wiem

TraDeus

Post autor: TraDeus » sobota 09 lut 2008, 15:57

Witam wszystkich !
Wpadłem i odswieżam temacik, aby napisać Wam że urządzenie di-box pomogło :)
teraz ładnie sie wszystko nagrywa - po prostu miodzio :)
pozdrawiam!

pedzel

Post autor: pedzel » sobota 09 lut 2008, 16:09

...Witam wszystkich !
Wpadłem i odswieżam temacik, aby napisać Wam że urządzenie di-box pomogło :)
teraz ładnie sie wszystko nagrywa - po prostu miodzio :)
pozdrawiam!...
Wiam!
Ciesze sie ze rada moja nie poszła na marne
pozdrawiam wszystkich forum......

TraDeus

Post autor: TraDeus » czwartek 09 paź 2008, 21:18

Witam bardzo serdecznie!
Odświeżam temacik, ponieważ powoli dochodzę do tego, skąd biorą sie szumy - niechciane szumy w moim domowym studyjku.
Dla tych, którym się nie chce wracać do początku po krótce opiszę jaki miałem problem - mianowicie mój Virus TI w połączeniu z mikserem i komputerem wytwarzał bardzo niemiłe szumy, które niestety nagrywały się również z materiałem i przy normalizacji nagranego materiału szumy te były dosyc wyraźnie słychać - sytuacja niedopuszczalna. Kupiłem DI Box - faktycznie pomógł, ale w momencie kiedy zmieniłem mikser na Yamaha i problem bez DI Box'a ciągle sie pojawiał postanowiłem, że muszę dojsć co wytwarza te szumy...
No i powiem szczerze, że osobiscie jestem zaskoczony tym, do czego doszedłem, chociaż może dla większosci z Was ten problem moze okazać się dosyć oczywisty. Przejdę do rzeczy - opiszę jak byłem połączony. Mikser z kartą dźwiękową - in i out - to wiadomo. Virus TI - połączony Jackami mono z mikserem, następnie kablem USB z komputerem i kablami MIDI z klawiaturą M-Audio - klawiatura natomiast połączona z komputerem kablem USB. Mam najdzieję, że jasno napisałem jak wyglada to połaczenie.
Teraz wyobrazcie sobie drodzy koledzy, że te szumy - zakłócenie powodowały te kable midi i USB - jakby następowała tam po drodze jakaś kolizja
A więc odłączyłem kabel USB od Virusa do kompa, odłaczyłem również kabel MIDI OUT Virusa i zostawiłem tylko Midi IN aby było połaczenie z klawiatura M-Audio no i problem znikł!!
Wychodzi na to, że albo Virus'a łączymy TYLKO kablem USB z komputerem, albo TYLKO kablem Audio i Midi.
To jaki błąd popełniłem łącząc te urządzenia jest moze dla niektórych z Was oczywisty, ale dla mnie okazał sie być neistety bardzo wielki i na pewno mnie wiele nauczył i nakazał zdobyć troszke neizbędnego doswiadczenia, które bede na pewno wykorzystywał w przyszłości.
Może ktoś chce dodać cos od siebie? moze jeszcze jakies cenne informacje na które warto zwrócic uwagę?
Pozdrawiam Was serdecznie!

ODPOWIEDZ