Trzaski głośników - latencja?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
glon
Trzaski głośników - latencja?

Post autor: glon » piątek 08 lut 2008, 11:30

Witam. Wczoraj zamiescilem post ale chyba nie w tymmiejscu i admin go usunal :) Pracuje na Cubase Sx + rewire Reason + jakies tam VSTi. No i Jest problemik bo jak sobie skrobie cos na takiej konfiguracji to mam dziwne trzaski w glosnikach...takie przypominajace jakby latencja byla za niska i komp nie wyrabia...dziwne jest to bo dzieje sie tak nawet jak nie gra nic z petli...tylko sobie wystukuje na KorguPadkontrol jakies sample...to tez sa trzaski...trzaski te pojawiaja sie czasem..nieregularnie. Dzieje sie to tylko na niektorych projektach-nie na wszystkich. jaka moze byc tego przyczyna? latencja? procek jest obciazony max 30%... mam X2 4400, 2gb ram, dysk seagate 16mb cache...xp sp2...Czasami te trzaski prszypominaja przeskoki napiecia - cos a'la jak ktos z domownikow wlaczy swiatlo..lub je wylaczy. ;) hm mieliscie cos podobnego kiedys? ja stawialem na latencje, wczoraj zwiekszylem z 5ms na 10ms...i czasem cos tam strzelilo. Dziwne ze przy takiej konf. gdzie cubase przy 5 ms podaje 30% zuzycia procka cos skacze przez latencje...hm a przeciez 10ms to troche duzo...prosze o jakas rade...etc :) pozdrawiam

scalar

Re: Trzaski głośników - latencja?

Post autor: scalar » piątek 08 lut 2008, 12:02

xp audio tuning tips w googlach + wyłącz internet i antywirusy na kompie do muzy. Ja mam teraz na linuksie 5ms i to jest kiepsko (jeszcze nie zainstalowałem low latency kernel), a mam 2,4 procka i 512 ramu. Na xp-ku (kiedyś) miałem zawsze bufor ustawiony na 64 sample (około 1,5 ms latencji) i dało się na luzie robić projekty do obciążeń typu 85%.
Oczywiście operacje na dysku - jeśli jest dużo na raz różnych wtyczek/programów, które się do niego odnoszą - zawsze będą powodowały dropy w audio.

EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!

glon

Post autor: glon » piątek 08 lut 2008, 12:10

...xp audio tuning tips w googlach + wyłącz internet i antywirusy na kompie do muzy. Ja mam teraz na linuksie 5ms i to jest kiepsko (jeszcze nie zainstalowałem low latency kernel), a mam 2,4 procka i 512 ramu. Na xp-ku (kiedyś) miałem zawsze bufor ustawiony na 64 sample (około 1,5 ms latencji) i dało się na luzie robić projekty do obciążeń typu 85%.
Oczywiście operacje na dysku - jeśli jest dużo na raz różnych wtyczek/programów, które się do niego odnoszą - zawsze będą powodowały dropy w audio.

...
wow...1,5ms latencja :))) niezle, wczoraj dla zwaly ustawilem 2ms...i hm...brzmialo to strasznie...heh...jedynie cykacze dobrze graly...reszta to grala strasznie, nie wiem moze cos z moim EMU0404 jest nie teges. dzieki za odp. sprawdze jak bede w domu.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 08 lut 2008, 12:11

Tyle słów napisałeś, a pominąłeś najważniejsze - jaka karta dźwiękowa?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 08 lut 2008, 12:12

wow...1,5ms latencja :))) niezle, wczoraj dla zwaly ustawilem 2ms...i hm...brzmialo to strasznie...heh...jedynie cykacze dobrze graly...reszta to grala strasznie, nie wiem moze cos z moim EMU0404 jest nie teges. dzieki za odp. sprawdze jak bede w domu....

Pisaliśmy jednocześnie... Czy to jest EMU0404 PCI czy USB?

glon

Post autor: glon » poniedziałek 11 lut 2008, 14:42

...
wow...1,5ms latencja :))) niezle, wczoraj dla zwaly ustawilem 2ms...i hm...brzmialo to strasznie...heh...jedynie cykacze dobrze graly...reszta to grala strasznie, nie wiem moze cos z moim EMU0404 jest nie teges. dzieki za odp. sprawdze jak bede w domu....

Pisaliśmy jednocześnie... Czy to jest EMU0404 PCI czy USB?...
EMU 0404 PCI :) wiec, wywalilem antywiry itp...no i nie skacze...heh dziwnie zachowuje sie cubase, bo hm mialem odpalone pare VSTi czesc nie byla uzyta w projekcie, no i myslalem ze moze one cos miszaja ze sa dropy, no to je wywalilem i bylo tak samo, dopiero po restarcie kompa cubase "zczail" ze ich nie ma i jest ok. Ale nadal nie wiem jak kolega mogl miec 1,5ms latencje. u mnie przy 2ms strasznie to brzmi...nie to ze sie chaczy...dzwiek stopy brzmi np jakby byl z blachy;P heh dzisiaj sprawdze na profilu sprzetowym nr.2 ktory specjalnie dla muzy zrobilem....ale nie wydaje mi sie zebym mogl dzialac a 2ms..heh i po co te DwaRdzenie...2gb ramu i dysk z 16mb cache...heh

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 11 lut 2008, 14:47

heh i po co te DwaRdzenie...2gb ramu i dysk z 16mb cache...heh...
Jak to po co? Dasz dobrą karte graficzną i masz mnóstwo gier!

A tak na poważnie, moim zdaniem 2 ms już nie mają sensu. Mam też 2 rdzenie, 2gb ramu a na 7.8 ms-ach (gdzie mi się wszystko robi wygodnie) ciągne spore projekty (głównie VST instrumenty z sporą ilością wtyczek od PSP z włączoną często opcją FAT).

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » poniedziałek 11 lut 2008, 15:00

właściwie to podsunęło mi to pewien pomysł. Szanowna redakcja mogłaby zorganizować na forum ankietę/głosowanie, w jakiej latencji pracują użytkownicy forum. Każdy pewnie idzie na jakiś własny kompromis, ale ciekawe na jaki godzi się większość.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 11 lut 2008, 15:03

...właściwie to podsunęło mi to pewien pomysł. Szanowna redakcja mogłaby zorganizować na forum ankietę/głosowanie, w jakiej latencji pracują użytkownicy forum. Każdy pewnie idzie na jakiś własny kompromis, ale ciekawe na jaki godzi się większość....
Dobry pomysł. Była już ankieta jakiego DAW używamy, jakiej marki monitorów i kart, ile mamy zwykle śladów audio...Chyba przyszła pora na latencje

glon

Post autor: glon » poniedziałek 11 lut 2008, 18:50

...heh i po co te DwaRdzenie...2gb ramu i dysk z 16mb cache...heh...
Jak to po co? Dasz dobrą karte graficzną i masz mnóstwo gier!

A tak na poważnie, moim zdaniem 2 ms już nie mają sensu. Mam też 2 rdzenie, 2gb ramu a na 7.8 ms-ach (gdzie mi się wszystko robi wygodnie) ciągne spore projekty (głównie VST instrumenty z sporą ilością wtyczek od PSP z włączoną często opcją FAT)....
no ja tez walcze teraz na 7 msach i jest jak napisales powyzej :) zaskoczylo mnie to ze kolega wyzej ma 1,5emeski
:) a tak btw jak zapinasz PSP na VSTi? ;)

ODPOWIEDZ