Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
MB
Mikrofon pojemnościowy to bardzo czułe urządzenie, zazwyczaj rejestruje wszelkie odgłosy otoczenia i szumy generowane przez sprzęt, nawet z większej odległości. Często jest tak, że nie zdajemy sobie sprawy z obecności szumu, który mikrofon pojemnościowy wyłapie bez problemu.
W tym przypadku jestem niemal pewien, że ten szum to szum komputera, a nie problem z jakością karty czy połączenia. Preamp raczej nic tu nie da. Odsuń się z mikrofonem na odległość minimum 4-5 metrów od komputera i na pewno będzie lepiej.
-
bazanowski
autor: bazanowski » piątek 08 lut 2008, 02:53
Przyznam, że próbowałem nagrywać z innego pokoju... (7 metrów dalej) nagrywałem, ale praktycznie szum był taki sam.... gdzie w tym pokoju jedynym hałasem jaki potrafię wyłapać to szum z za okien... (ale tylko gdy podszedłem bliżej okna).
Amator radiowiec z zamiłowania. Grafik projektant.
-
grembo
autor: grembo » piątek 08 lut 2008, 10:53
Z doswiadczenia wiem - ze preamp moze mocno dodawac szumu. Szczegolnie taki ktory mam male wzmocnienie.... lub zrodlo jest bardzo ciche (rozne Foley albo flet)... Ale tak jak latencja - czasem jest nadwrazliwosc i autosugestia. Zamiesc gdzies na jakims serwerze nagrania - tzn. zwykle swoje nagranie - np. woaklu - gdzie ten szum ma niby byc i to bardzo silny.
-
bazanowski
autor: bazanowski » piątek 08 lut 2008, 12:25
W pierwszym poście podałem linki do nagrań.
Amator radiowiec z zamiłowania. Grafik projektant.