Nalepka ZAiKS na foliach płyt CD
Witam. jak wiemy, od zarania dziejów ZAIKS życzy sobie naklejanie certyfikatów (hologamów) na opakowaniach nośników CD/DVD. Nie wiecz czemu ale UNIVERSAL MUSIC POLSKA Sp. z o.o. własnie nakleja je na......folii pakowej każdego nośnika i.... po rozpakowaniu folii celem skorzystania z nośnika (chyba mamy do tego prawo) razem z ów folią usuwamy też hologram. W rozmowie telefopnicznej dowiedziałem sie iz jest to "klasyczna" praktyka UNIVERSAL MUSIC POLSKA Sp. z o.o. i tak teraz są naklejane ów certyfikaty. Na pytanie co potem gdy już ją zerwię dostałem odpowiedź iż mam sobie z nia zrobić co zechcę.... Ciekawe.... Czyli cała ta otoczka o legalnym nabywaniu nośników i pięknych hologramach na pudełkach płyt pryska jak bańka mydlana. A co jeśli wyleci przypadkiem takowy certyfikat i ... wpadnie do odkurzacza? jestem PIRATEM!! i skazany prawomocnym wyrokiem np. nie dostanę jakiegos tam kredytu,..... bo UNIVERSAL MUSIC POLSKA Sp. z o.o. teraz sobie takie nalepki nakleja na folii....
Elektronik - technik, komputery zawodowo, kompozytor amator
Re: Nalepka ZAiKS na foliach płyt CD
No tak, a teraz podaj mi podstawę prawną zmuszającą do posiadania hologramów na pudełkach
[addsig]
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
dokladnie :) hologramy to paskudztwo nie majace ZADNEGO znaczenia dla sluchacza/konsumenta
najbardziej wpieniajace jest, jak niektore firmy przyklejaja je w dziwnych miejscach szpecac projekt okladki plyty, albo co gorsza - zakrywajac istotne informacje
plus dla Universalu (chociaz przy takiej chmarze minusow ma on znikome znaczenie ;) )
najbardziej wpieniajace jest, jak niektore firmy przyklejaja je w dziwnych miejscach szpecac projekt okladki plyty, albo co gorsza - zakrywajac istotne informacje
plus dla Universalu (chociaz przy takiej chmarze minusow ma on znikome znaczenie ;) )
fan dobrego brzmienia ;)
...No tak, a teraz podaj mi podstawę prawną zmuszającą do posiadania hologramów na pudełkach
...
Zgadza się, hologram nie ma żadnego znaczenia i w ogóle nie jest wymagany prawnie.
Nie istnieje żadne prawne uwarunkowanie posiadania hologramu na produkcie.
Hologram wcale nie świadczy o legalności produktu!
...
Zgadza się, hologram nie ma żadnego znaczenia i w ogóle nie jest wymagany prawnie.
Nie istnieje żadne prawne uwarunkowanie posiadania hologramu na produkcie.
Hologram wcale nie świadczy o legalności produktu!
hologram jest chyba po to, żeby potwierdzić legalną sprzedaż płyty (przez sklep - tobie)?
...hologram jest chyba po to, żeby potwierdzić legalną sprzedaż płyty (przez sklep - tobie)?...
Hologram jest po nic.
Hologram nie potwierdza niczego.
Płyta bez hologramu również może być sprzedawana w sklepie - bo niby czemu nie.
Czy płyty sprowadzane z np. Wielkiej Brytanii przez obrotnego szefa sklepu płytowego są nielegalne? Absurd.
Hologram jest po nic.
Hologram nie potwierdza niczego.
Płyta bez hologramu również może być sprzedawana w sklepie - bo niby czemu nie.
Czy płyty sprowadzane z np. Wielkiej Brytanii przez obrotnego szefa sklepu płytowego są nielegalne? Absurd.
hologram to wytwor pazernych biznesmenow dajacy korzysci tylko dwom stronom - wytworni (ilosc zakupionych w ZPAVie hologramow = ilosc oficjalnie sprzedanych egzemplarzy, bez roznicy czy zostaly faktycznie kupione przez ludzi, czy tez leza na polkach w tesco) oraz samemu ZPAVowi - po prostu kasa do ich kieszeni
fan dobrego brzmienia ;)