Akai MPK49

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
marceli-szpak
Re: Akai MPK49

Post autor: marceli-szpak » środa 06 lut 2008, 11:40

...Ponawiam prośbę o odpowiedź na wcześniej zadane pytania odnośnie samej klawiatury. Zlitujcie się na de mną, a ja w zamian się odczepię ...

tak jak pisalem nie mialem wiele doczynienia z klawiaturami. mialem kidys bardzo starego fatara. no bo mikrokorga ani kontroler korg ms-20 nie da sie porownywac z czymkolwiek ze wzgledu na wiwlkosc klawiszy.

klawisze na moj gust w MPK49 sa spoko.

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 06 lut 2008, 12:05

......Ponawiam prośbę o odpowiedź na wcześniej zadane pytania odnośnie samej klawiatury. Zlitujcie się na de mną, a ja w zamian się odczepię ...

M-Audio Axiom a Akai MPK49 to dwa różne światy jeśli chodzi o klawiatury. Akai ma ją doważaną (wstawki pod klawiszami), w akcji bardzo mocno zbliżoną do Remote SL. Jednak w porównaniu do standardowych klawiatur syntezatorowych jej klawisze są o ok. 1 cm krótsze.

M-Audio Axiom i Akai MPK49 - w jednym stały domku

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 06 lut 2008, 13:18

Dzięki serdeczne. Teraz już mam jakieś wyobrażenie tego "kawałka sprzętu"

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 06 lut 2008, 15:58

I jeszcze jedna informacja. Axiom również ma doważaną klawiaturę ! Nie widać tego z zewnątrz (z uwagi na zamkniętą, fortepianową konstrukcję klawiszy), ale wewnątrz każdego klawisza są metalowe elementy wklejone w plastik, w kształcie stojącego walca. Zarówno w białych jak i czarnych klawiszach.

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 06 lut 2008, 17:45

...Axiom również ma doważaną klawiaturę! Nie widać tego z zewnątrz (z uwagi na zamkniętą, fortepianową konstrukcję klawiszy), ale wewnątrz każdego klawisza są metalowe elementy wklejone w plastik, w kształcie stojącego walca. Zarówno w białych jak i czarnych klawiszach....

Owszem, wszystko się zgadza.
I tu jeszcze raz powiem jedno: panie i panowie, nie da rady cokolwiek zaproponować tu on-line!
Każdy musi swoją wybraną klawiaturę koniecznie obmacać(!), jakkolwiek by to nie zabrzmiało
[addsig]

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » czwartek 07 lut 2008, 01:15

po dlugich i wnikliwych poszukiwaniach udalo mi sie ustawic cubasa tak zeby mpk dzialalo

problemow bylo wiele:

MIDI delay - a w zasadzie przedwczesne wpisywanie nut - rozwiazanie znalazlem tutaj

problemy z synchronizacja slave master - tu troche musialem poprobowac na oslep ale pomoglo [jakby kogos to interesowalo to moge napisac swoje ustawienia]

niedokonca pasujacy plik xml ktory ktrzeba zaimportowac do cubasa przy ustawianiu remote control - trzeba bylo samodzielnie skonfigurowac przyciski play stop rec i przewijanie.

jesli ktos ma juz ta klawiature to prosilbym o odpowiedzi na 2 pytania:

1#
czy po ustawieniu mpke w global setings na "midi clock external" arpegiator i note repeat dziala tylko jak macie wlaczony play w cubase? czy da sie jakos zrobic zeby podczas zatrzymania cubasa "stop" tez dzialaly te funkcje? przydaloby sie to podczas kreowania barw, wymyslania lini melodycznych czy ukladaniu perki na padach

2#
czy u was jak wykorzystujecie na padach note repeat a nie macie wlaczonej funkcji "full level" to pierwsza nuta jest bardzo cicha a nastepne dopiero glosne? u mnie wlasnie tak jest wciskam pad [kotry bez note repeat dziala prawidlowo], pierwsza nuta jest prawie nieslyszalna [bez wzgledu jak mocno wcisniety zostal pad], nastepne nuty wydobywane juz automatycznie przez "note repeat" sa poprawnej glosnosci. da sie cos z tym zrobic?

moja konkluzja jest taka: coraz bardziej lubie ta klawiature i wydaje mi sie ze jest to solidny sprzet ale jest on za malo intuicyjny a manuale nie poruszaja opcji podstawowych tylko skupiaja sie na zaawansowanych funkcjach.

dobra wiadomosc dla nieznajacych angielskiego - jest juz polska instrukcja.
zla wiadomosc - jest to spolszczenie tylko czesci manuali dolaczonych do plyty cd.

p.s. ale sie nagadalem. sorry ale w porownaniu z czasem poswieconym na rozgryzanie tej klawiatury, to jest to tylko drobny ulamek ;)

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » piątek 08 lut 2008, 17:42

1#
czy po ustawieniu mpke w global setings na "midi clock external" arpegiator i note repeat dziala tylko jak macie wlaczony play w cubase? czy da sie jakos zrobic zeby podczas zatrzymania cubasa "stop" tez dzialaly te funkcje? przydaloby sie to podczas kreowania barw, wymyslania lini melodycznych czy ukladaniu perki na padach

2#
czy u was jak wykorzystujecie na padach note repeat a nie macie wlaczonej funkcji "full level" to pierwsza nuta jest bardzo cicha a nastepne dopiero glosne? u mnie wlasnie tak jest wciskam pad [kotry bez note repeat dziala prawidlowo], pierwsza nuta jest prawie nieslyszalna [bez wzgledu jak mocno wcisniety zostal pad], nastepne nuty wydobywane juz automatycznie przez "note repeat" sa poprawnej glosnosci. da sie cos z tym zrobic?

1#
od przedstawicieli europejskiej filii akai pro dowiedzialem sie ze ani arpegiator ani note repeat nie beda chodzic przy zastopowanym cubase. jedyna rada to zeby na czas cwiczen, ukladania barw czy melodii przelaczyc sie na tryb internal.

2#
chlopaki nie bardzo chyba wiedza o co chodzi z tym problemem. gosc od tutoriali na youtube ma to samo ale ponoc u niego wystarczy zaimportowac od nowa presset i jest juz ok. moze byc to jakis generalny problem jeszcze nie rozwiuazany w MPK 49. mam nadzieje ze poradza sobie.

cieszy mnie ze ta firma nie olewa maili od klientow i stara sie faktycznie im pomoc z problemami ze sprzetem.

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 10 lut 2008, 12:08

1#...czy po ustawieniu mpke w global setings na "midi clock external" arpegiator i note repeat dziala tylko jak macie wlaczony play w cubase? czy da sie jakos zrobic zeby podczas zatrzymania cubasa "stop" tez dzialaly te funkcje? ...

To zrozumiałe, że nie będą działać gdyż inaczej przeczyłoby to trochę logice i specyfice MMC. Skoro arpeggiator ma pracować z zewnętrznym zegarem to musi otrzymać komendę START. Jeśli zastopujesz projekt w Cubase to jednocześnie wyślesz komendę STOP, która owy arpeggiator zatrzyma. Aby wystartować ponownie arpeggiator musisz posłać ponownie komendę START z Cubase, czyli go uruchomić. Nie da się zjeść ciacho i mieć ciacho .

Aby było inaczej swojego MPK49 musiałbyś w jakiś sposób odczulić tylko na komendy START/STOP (MMC) z zewnątrz (straszny połamaniec). Czyli najlepiej znów przejść na synchro wewnętrzne.

Tak więc kółko się zamyka i nie widzę tu żadnej winy Akai, działa w tym przypadku jak najbardziej prawidłowo.

2# ...czy u was jak wykorzystujecie na padach note repeat a nie macie wlaczonej funkcji "full level" to pierwsza nuta jest bardzo cicha a nastepne dopiero glosne?...

W trybie NOTE REPEAT głośność (velocity) nie zależy od szybkości naciśnięcia klawisza lecz od siły nacisku na niego, analogicznie jak z aftertouch. Jest to jak najbardziej zrozumiałe, wszak to automatyczna repetycja i nie da się w inny sposób sterować głośnością nie puszczając klawisza. Rozwiązaniem jest w miarę szybkie naciśnięcie klawisza ze stosunkowo mocnym już naciskiem. Nie jest to jakiś błąd konstrukcyjny, po prostu trzeba nabrać tu troszkę wprawy.
[addsig]

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » niedziela 10 lut 2008, 14:14

moze zalacze plik midi zeby pokazac o co chodzi mi z tym note repeat. oto link: http://s004.wyslijto.pl/index.php?file_id=42299668285322658454

jak szybko i jak mocno nie wciskam pad to i tak pierwsza nutka lub dwie pierwsze sa w zasadzie nieslyszalne. nagrywaja sie normalnie ale z tak malym velocity ze nie slychac ich wcale.

kontrola glosnosci padem [aftertouch] dziala prawidlowo.

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 10 lut 2008, 14:59

...moze zalacze plik midi zeby pokazac o co chodzi mi z tym note repeat. oto link: http://s004.wyslijto.pl/index.php?file_id=42299668285322658454

jak szybko i jak mocno nie wciskam pad to i tak pierwsza nutka lub dwie pierwsze sa w zasadzie nieslyszalne. nagrywaja sie normalnie ale z tak malym velocity ze nie slychac ich wcale. kontrola glosnosci padem [aftertouch] dziala prawidlowo...

Uuu , a jaki masz system operacyjny?

U mnie (w modelu testowanym) jest v. 1.03 i przyznam, iż już po kilkunastu próbach nie mam jakiegoś większego z tym problemu.

IHMO znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby gdyby naciśnięcie pada w tym trybie pobierało wpierw wartość velocity z szybkości ataku na niego (standardowo), a wszystkie następne (przy automatycznym powtarzaniu) już z siły docisku, podobnie jak w przypadku aftertouch (tu warto też wspomnieć, iż naciskając owego pada da radę wysłać jedno i drugie). Tak więc pozostawiając aftertouch w przypadku padów jako aktywne warto mieć na uwadze czym ono docelowo steruje!

Może inżynierowie Akai (na wnioski userów) daliby się skusić na taki "patent" w nowszych wersjach OS?
[addsig]

ODPOWIEDZ