po dlugich i wnikliwych poszukiwaniach udalo mi sie ustawic cubasa tak zeby mpk dzialalo
problemow bylo wiele:
MIDI delay - a w zasadzie przedwczesne wpisywanie nut - rozwiazanie znalazlem
tutaj
problemy z synchronizacja slave master - tu troche musialem poprobowac na oslep ale pomoglo [jakby kogos to interesowalo to moge napisac swoje ustawienia]
niedokonca pasujacy plik xml ktory ktrzeba zaimportowac do cubasa przy ustawianiu remote control - trzeba bylo samodzielnie skonfigurowac przyciski play stop rec i przewijanie.
jesli ktos ma juz ta klawiature to prosilbym o odpowiedzi na 2 pytania:
1#
czy po ustawieniu mpke w global setings na "midi clock external" arpegiator i note repeat dziala tylko jak macie wlaczony play w cubase? czy da sie jakos zrobic zeby podczas zatrzymania cubasa "stop" tez dzialaly te funkcje? przydaloby sie to podczas kreowania barw, wymyslania lini melodycznych czy ukladaniu perki na padach
2#
czy u was jak wykorzystujecie na padach note repeat a nie macie wlaczonej funkcji "full level" to pierwsza nuta jest bardzo cicha a nastepne dopiero glosne? u mnie wlasnie tak jest wciskam pad [kotry bez note repeat dziala prawidlowo], pierwsza nuta jest prawie nieslyszalna [bez wzgledu jak mocno wcisniety zostal pad], nastepne nuty wydobywane juz automatycznie przez "note repeat" sa poprawnej glosnosci. da sie cos z tym zrobic?
moja konkluzja jest taka: coraz bardziej lubie ta klawiature i wydaje mi sie ze jest to solidny sprzet ale jest on za malo intuicyjny a manuale nie poruszaja opcji podstawowych tylko skupiaja sie na zaawansowanych funkcjach.
dobra wiadomosc dla nieznajacych angielskiego - jest juz polska instrukcja.
zla wiadomosc - jest to spolszczenie tylko czesci manuali dolaczonych do plyty cd.
p.s. ale sie nagadalem. sorry ale w porownaniu z czasem poswieconym na rozgryzanie tej klawiatury, to jest to tylko drobny ulamek ;)