...czy kręcąc wolno gałką np. parametru cutoff przy dużej wartości rezonansu słychać że wartości są interpolowane czy daje się zauważyć "skoki" częstotliwości, zważywszy na to że gałka ma pewnie rozdzielczość 128 "punktów" na oś?...
Dobre pytanie. Oczywiście (niestety)
tak, wszak MIDI to MIDI, liczymy raptem do 128 a dalej najczęściej już nie łaska

. Dlatego same enkodery, choć mechanicznie pracują bardzo płynnie, wysyłają dane skokowo (od 0 do 127, z zaskokiem co "1"). Nie będę się przy tym wymądrzał, że znajdzie się coś co działa inaczej, bo nie jestem w stanie w kilkadziesiąt minut na tyle ogarnąć tego potwora

.
Sam Waldorf jak dotąd niestety nie podał szczegółowej implementacji MIDI, a z tego, co na szybko zauważyłem (mam właśnie Blofelda przed sobą

) wszystkie parametry pracują (a przynajmniej większość z nich) z pojedynczą precyzją. Przez to właśnie rzeczywiście daje się zauważyć owe skoki, niekoniecznie częstotliwości. Wszystko zależy jak, do czego, z czym i z jaką intensywnością powiążemy. Pewnie da się też jakoś ustawić w jaki sposów owe schody mają być pokonywane, bo cała rzecz dzieje się całkiem płynnie, nie ma mowy o jakimkolwiek "szarpaniu".
Niemniej owe schodki są i nie ma na nie mocnych, czyli trzeba będzie zawsze o tym pamiętać pozostawiając sobie jakiś parametr do regulacji "z ręki". Nie jest to oczywiście żadna "skaza" akurat Waldorfa, tak się dzieje w większości sytuacji także i w innych instrumentach (dowolnych firm) sterowanych cyfrowo.
Qrcze, i znów się zakochałem w tym maleństwie. A był już moment gdy wydawało mi się, iż troszkę mi przeszło

[addsig]