Equalizer niszczy miks?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Miguel_El_Hmon
Re: Equalizer niszczy miks?

Post autor: Miguel_El_Hmon » piątek 01 lut 2008, 11:03

No dotychczas to rzeczywiście były graty. Bo starałem się wszystko robić na SB Live! odsłuchy to też żadna rewelacja, bo Manta 5.1, mikrofon b. dobry ale dynamiczny Sennheiser e945

ale... :)

Kupiłem w ubiegłym tygodniu Toneport'a UX 2 i Mikrofon AKG Perception 200. Z Auditiona przesiadłem się na Cubase. Zaczynam zabawę jakby od nowa ale już zauważam że ze starymi problemami.

Odnosząc się do odsłuchów, to rzeczywiście żadna rewelacja ale powiedzmy że znam ich brzmienie i słyszę jak brzmią profesjonalne produkcje a jak brzmią moje na tym sprzęcie.

Może wspomnę jeszcze że mój problem działa w dwie strony. Jak już zrobię tego miksa z 'odwrotnością eq winampa' to w winampie brzmi powiedzmy OK ( a większość użytkowników winampa czy wszelakich wież stereo używa eq typu Rock.) Ale jak już takiego miksa wrzucam gdzieś na jakąs stronę www jako streaming to wiadomo co się dzieje, nie ma góry a środka jest za dużo. Tak źle i tak nie dobrze....

Właśnie wsłuchuję się co się zmienia w moim miksie przy wł/wył eq w winampie
- Perkusja zaczyna syczeć blachami
- Gitara traci całe mięso zostaje tylko górna siara
- Wokal to połączenie problemów perkusi i gitary, tracę głębie dostaję dużo syczącej góry
- Gitara basowa - efekty powiedzmy niezbyt zauważalne.

Trochę się rozpisałem ale może ten temat pomoże i innym zbłąkanym niedoświadczonym realizatorom.
muzyka to pół mojego serca, drugie pół to moja baba :)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 01 lut 2008, 11:10

IMHO bez przynajmniej przyzwoitych odsłuchów wiele nie osiągniesz.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 01 lut 2008, 12:52

...IMHO bez przynajmniej przyzwoitych odsłuchów wiele nie osiągniesz....
A już napewno 5.1 Ci nie pomoże...Kup może coś w stylu Fostex seria PM, jeśli budżet niski. Od razu spojrzysz na sprawy inaczej. Głośniki multimedialne (czy je się zna czy nie) kłamią w każdym wydaniu. W dodatku robią to nieraz dobrze

Awatar użytkownika
DJMONSIGNEUR

Post autor: DJMONSIGNEUR » piątek 01 lut 2008, 13:31

IMHO- o wiele istotniejsze od odsłuchu jest pomieszczenie- domyślam się że nie masz w pokoju pułapek basowych i strefy wolnej od odbić? Jeśli nie- to możesz sobie kręcić EQ do woli i kupić najlepsze odsłuchy na rynku...
Sorry- prawa fizyki są nieubłagane.

Radziłbym zainwestować w ustroje- nawet samoróbki - zanim zaczniesz kupować ?lepsze preampy i mikrofony?

Peace i powodzenia

M

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 01 lut 2008, 13:41

...IMHO- o wiele istotniejsze od odsłuchu jest pomieszczenie- domyślam się że nie masz w pokoju pułapek basowych i strefy wolnej od odbić? Jeśli nie- to możesz sobie kręcić EQ do woli i kupić najlepsze odsłuchy na rynku...
Sorry- prawa fizyki są nieubłagane.

Radziłbym zainwestować w ustroje- nawet samoróbki - zanim zaczniesz kupować ?lepsze preampy i mikrofony?

Peace i powodzenia

M...
Fakt, akustyka też ważna. Aczkolwiek pamiętam swój stary pokój...przez rok wryłem słuchowo akustyke owego pokoju i odziwo wiedziałem gdzie i jak kręcić. A i mixom też nic szczególnego po tym nie dolegało. Jak się chce to się ma Aczkolwiek w nowym pomieszczeniu jakieś ustroje akustyczne są już niezbędne...Wkurza mnie często co słyszę.

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 01 lut 2008, 13:50

...Fakt, akustyka też ważna. Aczkolwiek pamiętam swój stary pokój...przez rok wryłem słuchowo akustyke owego pokoju i odziwo wiedziałem gdzie i jak kręcić. A i mixom też nic szczególnego po tym nie dolegało. Jak się chce to się ma Aczkolwiek w nowym pomieszczeniu jakieś ustroje akustyczne są już niezbędne...

Akurat w bieżącym (lutowym) numerze EiS znajdziecie naprawdę bardzo obszerny materiał na ten temat . Korzystając z okazji dodam, iż niezbędny do niego (czyt. mocno pomocny i na wskroś uniwersalny!) plik audio zamieściliśmy tam.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 01 lut 2008, 14:03

Ale bez dobrych odsłuchów to nawet jak się ma superpomieszczenie - nic z tego nie będzie.

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 01 lut 2008, 14:07

...Ale bez dobrych odsłuchów to nawet jak się ma superpomieszczenie - nic z tego nie będzie....

Absolutnie nie zaprzeczę.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Miguel_El_Hmon

Post autor: Miguel_El_Hmon » piątek 01 lut 2008, 14:38

Cieszę się że dyskusja się rozkręciła, z drugiej strony martwi mnie to że póki co niewiele osiągnę. Pomieszczenia mam jakie mam, na dobre monitory funduszy również brak.

Ale trzeba walczyć więc na pewno broni nie złożę :)

Korzystając z dużego zainteresowania zapytam jeszcze raz o jeszcze jedną nurtującą mnie kwestię, póki co odpowiedzi nie otrzymałem/nie doszukałem się żadnej. Chodzi o bity i kiloherce.

Mam Toneporta Line6. Jakie parametry mam ustawić w Gearboxie, Cubasie żeby mieć jak najwyższą jakość nagrań?

No i gdyby ktoś mógł mi po krótce wyjaśnić jakie są zależności między jednym a drugim i dlaczego właśnie takie i co one dają itp. W necie jakoś strasznie ciężko mi dokopać się do tego tematu.
muzyka to pół mojego serca, drugie pół to moja baba :)

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » piątek 01 lut 2008, 15:26

...Cieszę się że dyskusja się rozkręciła, z drugiej strony martwi mnie to że póki co niewiele osiągnę. Pomieszczenia mam jakie mam, na dobre monitory funduszy również brak.

W takim wypadku chyba jedynym półśrodkiem będzie analizator widma. (choćby darmowy
Voxengo SPAN). Zapnij go na insercie sumy, najlepiej w ostatnim. Jeżeli uda Ci się osiągnąć w miarę płaską charkterystykę i przy okazji będzie całość dobrze brzmiała, to jesteś w domu. Niestety nie jest to takie proste.
Kręć, kręć i jeszcze raz kręć. Odkładaj na odsłuchy, będzie dużo prościej

ODPOWIEDZ