Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
-
KAFEL
Re: Pancerny M-Audio Axiom, klawiatury, futerały
autor: KAFEL » czwartek 24 sty 2008, 14:57
...nabyłem w naszym sklepie AVT futerał na broń, nie był może tani (ok. 300 zł), za to w miarę solidny (sztywny) i bardzo lekki.
Super !!!
Ciągniemy wątek militarny
Też go kiedyś chciałem kupić ale nie byłem pewien czy z głębogością da radę.
Cóż z tego, skoro przecieka na deszczu
No tak o tym zapomniałem
-
KAFEL
autor: KAFEL » czwartek 24 sty 2008, 15:25
i jeszcze jedno pytanie. Jak ze środkiem ciężkości w tym futerale ? Rączka jest umieszczona centralnie więc ma to swoje znaczenie. Czy obecność kabelków i zasilacza doważa cały futerał z Axiomem w środku ?
-
Redakcja - Posty:1410
autor: Redakcja » czwartek 24 sty 2008, 21:58
...Jak ze środkiem ciężkości w tym futerale ? Rączka jest umieszczona centralnie więc ma to swoje znaczenie. Czy obecność kabelków i zasilacza doważa cały futerał z Axiomem w środku ?...
Z czystej i żywej ciekawości właśnie sprawdziłem wszystko na wskroś organoleptycznie.
Otóż trzymając futerał za rączkę z bagażem p.t.: "uniwersalny" zasilacz (dokupiony za 15 zł na warszawsko/praskim bazarze) + krótkie, niemniej zawodowe kable liniowe + footswitsh + kabel USB i MIDI + sam kontroler, wszystkie równoważą się się co do joty, bez żadnej skuchy i absolutnie żadnej ściemy w temacie.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
KAFEL
Tak, operację zastąpienia smaru olejem mam już od kilku dni za soba. Klawisze kleją się tak jak ze smarem (pierwszy dotyk po długim czasie "przestoju") ale praca samej klawiatury MARZENIE. Zrobiła się jakby "szybsza", same klawisze pracują gładziutko i cichutko. Jeśli ktoś chce zrobic to samo ze swoim Axiomem to informują że użyłem oleju
FOMBLIN. Po odkręceniu wszystkich śrubek od spodu obudowy bardzo łatwo zdejmujemy całą płytę czołową. Spężynki klawiatury wyciąga się łatwo przy pomocy szpiczastych kombinerek łapiąc za krawędź sprężynki, podciągając ją do góry i do tyłu aż wyskoczy z "gniazdka" klawisza. Aby odblokować klawisz trzeba jeszcze wsunąć w prostokątną szczelinę mały płaski wkrętak i odblokować zatrzask przesuwając jednocześnie klawisz do siebie. Po zdjęciu wszystkich klawiszy pozostaje już "tylko" zdjęcie usmarowanych czarnych gumek (wszystkich-górnych i dolnych) z trzpieni, usunięcie z nich, oraz z samych trzpieni smaru i założenie ich spowrotem. Smar musimy też usunąć z wnętrz klawiszy. Potem pędzelkiem nanosimy tylko na gumki olej i składamy wszystko do kupy. Polecam .
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » wtorek 29 sty 2008, 09:29
...no tak.. teraz juz stosuje cos w rodzaju gabki ze sztywna nakladka na te elementy wiec teraz juz nie ma prawa sie nic wylamac raczej. szkoda tylko ze tego nie przewidzialem wczesniej.. moj blad:-(
a tak przy okazji... orientujecie sie moze ile moze kosztowac wymiana takiego fadera? z tego co wiem to trzeba wymienic calosc, raczej nie da sie tego kleic bo i tak bylaby to prowizorka. w serwisie nie potrafili podac mi ceny bo pani odpowiedzialna za zamowienia jest na urlopie... ech... jedynie dowiedzialem sie ze bedzie to przedzial od 50 do 250 zl (!!) w zaleznosci od tego czy z magazynu czy sprowadzane specjalnie i czy beda to oryginaly m-audio czy zamienniki..., moze ktos wie cos na ten temat..?

...
nie baw sie w serwis - to sie nigdy nie oplaca gdy trzeba placic....
rozkrec zobacz jakie potencjometry siedza i kup na wzor(ba nawet mozesz lepsze kupic)
-
KAFEL
.... smaru i założenie ich spowrotem....
spowrotem 
ja nie mogę, nieźle się zapędziłem. Sorki ...
-
Redakcja - Posty:1410
autor: Redakcja » środa 06 lut 2008, 09:27
...Ciągniemy wątek militarny...
Ciągniemy, bo mocno warto

.
W ofercie naszego sklepu AVT znajdują się doskonałe, lekkie i bardzo wytrzymałe
walizki serwisowe. Świetną rzeczą w nich jest to, że w środku znajdziemy gąbki wypełniające całą przestrzeń. Gąbki owe mają to do siebie, iż są fabrycznie ponacinane w drobną kostkę, a przez co w zasadzie bez użycia nawet noża można dowolnie je modelować, po prostu wyrywając zbędne kostki.
Przez fakt, iż nasza gąbka jest wstępnie fabrycznie ponacinana bez trudu wykonamy taki otwór tylko samymi palcami.
Jeśli już uzgodnimy sobie ogólną koncepcję, w tym rozlokowanie poszczególnych urządzeń, to wykonanie takiego szkieletu z gąbki zajmie nam raptem jakieś 15 min. pracy.

Tak wygląda całość po wklejeniu szkieletu do nesesera.

A tak po ułożeniu wszystkich zabawek
[addsig]Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
KAFEL
Pięknie, pięknie ...