kupiłem klawiaturę midi, moją pierwszą, miditech midicontrol2, czyli taką z przyciskami, pokrętłami itp. po podłączeniu działa, ale bardzo dziwnie - czasem jak wcisne jeden klawisz kilkukrotnie to odzywa się tylko za pierwszym razem a kolejne to już cisza, dopiero wciśnięcie innego klawisza odblokowuje ten pierwszy. czasem działa normalnie. i praktycznie cały czas mam maksymalny sustain, wcisne klawisz na krótko a on zachowuje się jakbym go trzymał wciśniętego. zmiana ustawień "sustain pedal" nic nie dała. w programie "bome mouse keyboard" widzę, że raz wciśnięty klawisz pozostaje w pozycji wciśniętej mimo że go puszczam. czasem udaje się ten sustain "zerwać" jakimś innym klawiszem, ale na razie nie wyczaiłem na czym to polega i wydaje mi się to przypadkowe
w ogóle to mam wrażenie że dostałem egzemplarz poserwisowy. sklep zaproponował mi taki właśnie, nie przyjąłem oferty, po czym zaproponowali że ściągną mi w 1 dzień z audiostacji nowy, i mi prześlą - na to się zgodziłem. z tym że wtedy totalnie żaden sklep nie mógł ściągnąć tego modelu szybciej niż w tydzień, stąd podejrzewam że dostałem trefną klawiaturę. albo może się nie znam i po prostu muszę coś przestawić? proszę o wyrozumiałość, jestem początkujący w temacie midi. instrukcję czytałem oczywiście, niestety jest "pobieżna" i napisana w języku deutschglish.
Miditech Midicontrol 2 - problem z sustainem
-
Re: Miditech Midicontrol 2 - problem z sustainem
...kupiłem klawiaturę midi, ...
Czy korzystasz z USB, czy z wyjścia midi?
Czy korzystasz z USB, czy z wyjścia midi?
-
Czy korzystasz z USB, czy z wyjścia midi?...
korzystam z usb. w międzyczasie podpiąłem klawiaturę do inego komputera i działała już prawidłowo. więc chyba karta powodowała problem, choć prawdę mówiąc nie rozumiem jak karta może mylić komunikaty midi
korzystam z usb. w międzyczasie podpiąłem klawiaturę do inego komputera i działała już prawidłowo. więc chyba karta powodowała problem, choć prawdę mówiąc nie rozumiem jak karta może mylić komunikaty midi
...Czy korzystasz z USB, czy z wyjścia midi?...
...
Ema.
Miałem podobny problem z CS1X ale wina leżała po stronie mojego własnoręcznie zrobionego interface'u MIDI podłączanego pod gameport. Jakiś czas później zakupiłem tablet graficzny pod USB i zachowywał się co najmniej DZIWNIE. Inne peryferia USB działały OK. Okazało się ,że moja płyta główna miała uszkodzone porty USB ale "niezupełnie". Pomogła zmiana płyty głównej. Spróbuj jeszcze postarać się o łatki systemowe na porty USB. Możliwe ,że Twoja płyta takich potrzebuje a powinny być dostępne w sieci na stronach producenta.
Pozdrawiam.
...
Ema.
Miałem podobny problem z CS1X ale wina leżała po stronie mojego własnoręcznie zrobionego interface'u MIDI podłączanego pod gameport. Jakiś czas później zakupiłem tablet graficzny pod USB i zachowywał się co najmniej DZIWNIE. Inne peryferia USB działały OK. Okazało się ,że moja płyta główna miała uszkodzone porty USB ale "niezupełnie". Pomogła zmiana płyty głównej. Spróbuj jeszcze postarać się o łatki systemowe na porty USB. Możliwe ,że Twoja płyta takich potrzebuje a powinny być dostępne w sieci na stronach producenta.
Pozdrawiam.