Jaki sekwencer dla Reasona?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Avenzis
Jaki sekwencer dla Reasona?

Post autor: Avenzis » niedziela 26 sty 2003, 17:56

Wiatm!

Od zawsze byłem fanem produktow firmy Propellerhead, Rebirth, Recycle, Reason.. i wlasnie tu pojawia się problem.. Uzywam z Reasona od wersji 1.0 (obecnie kozystam z oryginalnej (sic! – jak na polskie warunki ) wersji 2.01). Najwieksza i chyba jednyna wada tego programu jest brak obslugi vst bez ktorej ciezko niekiedy osiagnac odpowiedni rezultat. Dlatego tez zdecydowalem się na zakup bardziej profesionalnego programu.. mam na mysli tutaj Kubusia SX, CakeWalka, Logic’a, Nuendo itp.

I wlasnie nie wiem na co mam się zdecydowac. Na poczatku myslalem ze będzie to Logic 5.5 ale jak się okazalo ze nie będzie rozwijany na platformie PC to spasowałem. Teraz mysle nad Kubusiem SX, jego ogromna zaleta jest modul Rewire dzeki któremu może polaczyc Reasona z SX’em. Jednak przed podjeciem dezycji chciałbym uslyszec opinie znawcow tematu.. dodam ze obracam się w klimatach muzyki elektronicznej a konkretnie d’n’b i trance.. Niechcialbym wyrzucic w bloto swoich ciezko zarobionych pieniedzy dlatego tez proszę was o pomoc

Z gory THX

Krizz
Kontakt:

Re: Jaki sekwencer dla Reasona?

Post autor: Krizz » niedziela 26 sty 2003, 21:53

Używam Sonara, więc mogę ci powiedzieć jak wygląda sytuacja z tym sekwencerem we współpracy z Reasonem: łączy się pięknie, pluginy VST albo DX także działąją jak złoto na ścieżkach Reasona. Ale... Sonar słabo obsługuje automatykę VST, w tym powinien być lepszy Cubase. Dodatkowo Reason ma tylko jedno wyjście stereofoniczne... Pozostałych 62 ścieżek jest mono (chybą że czegoś nie wiem o łączeniu Reasona przez Rewire). Wydaje mi się że w każdym innym sekwenserze będzie tak samo.

Ryba

Post autor: Ryba » wtorek 28 sty 2003, 01:29

...Wiatm!

Od zawsze byłem fanem produktow firmy Propellerhead, Rebirth, Recycle, Reason.. i wlasnie tu pojawia się problem.. Uzywam z Reasona od wersji 1.0 (obecnie kozystam z oryginalnej (sic! – jak na polskie warunki ) wersji 2.01). Najwieksza i chyba jednyna wada tego programu jest brak obslugi vst bez ktorej ciezko niekiedy osiagnac odpowiedni rezultat. Dlatego tez zdecydowalem się na zakup bardziej profesionalnego programu.. mam na mysli tutaj Kubusia SX, CakeWalka, Logic’a, Nuendo itp.

I wlasnie nie wiem na co mam się zdecydowac. Na poczatku myslalem ze będzie to Logic 5.5 ale jak się okazalo ze nie będzie rozwijany na platformie PC to spasowałem. Teraz mysle nad Kubusiem SX, jego ogromna zaleta jest modul Rewire dzeki któremu może polaczyc Reasona z SX’em. Jednak przed podjeciem dezycji chciałbym uslyszec opinie znawcow tematu.. dodam ze obracam się w klimatach muzyki elektronicznej a konkretnie d’n’b i trance.. Niechcialbym wyrzucic w bloto swoich ciezko zarobionych pieniedzy dlatego tez proszę was o pomoc

Z gory THX ...

od wersji reasona 1.01 do 2.01 używam go z kubusiem . zarówno

wersja vst 5 .04 jak i ostatni kubuś sx pracuje z reasonem nienagannie.

generalnie,cały pomysł wykonuje w sx ,który poprzez rewire komunikuje się z reasonem. to bardzo wygodne, bo sekwencer z reazona moim zdaniem jest nieco upierdliwy. ponadto z pokładu sx możliwa jest zmiana

tempa jak i metrum w cześci projektu co z poziomu samego resona jest niewykonalne narazie

charly

Post autor: charly » czwartek 08 lip 2004, 19:11

A da sie sprawic tak, aby Reason byl hostem przy rewire'owaniu go z cubase'em? Chodzi o to, aby VSTi mozna bylo obslugiwac w seq reason'owym. Na odwrot to nie problem ale podpiac cubase'a pod reason'a jakos nie moge... any hints?

charly

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » piątek 09 lip 2004, 00:33

...A da sie sprawic tak, aby Reason byl hostem przy rewire'owaniu go z cubase'em? Chodzi o to, aby VSTi mozna bylo obslugiwac w seq reason'owym. Na odwrot to nie problem ale podpiac cubase'a pod reason'a jakos nie moge... any hints?

niestety Reason jest tylko klientem w rewire ... sekwencer go sterujacy zawsze bedzie nadrzedny

inaczej mowiec - nie da sie
Warszawa - 'home' studio

charly

Post autor: charly » piątek 09 lip 2004, 09:51

niestety Reason jest tylko klientem w rewire ... sekwencer go sterujacy zawsze bedzie nadrzedny

inaczej mowiec - nie da sie...

a szkoda wielka, bo praktycznie jedynym mankamentem w reason'ie jest dla mnie brak obslugi VSTi... dzieki za odp i pozdrawiam.

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » piątek 09 lip 2004, 10:16

Moim zdaniem, mając sekwenser niebo potężniejszy od reasonowskiego, jak Sonar czy Cubase, powinienieś jak najszybciej przestawić się właśnie na niego i zapomnieć (odzwyczaić się) od Reasona.

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » sobota 10 lip 2004, 01:03

...Moim zdaniem, mając sekwenser niebo potężniejszy od reasonowskiego, jak Sonar czy Cubase, powinienieś jak najszybciej przestawić się właśnie na niego i zapomnieć (odzwyczaić się) od Reasona....

Ale nie na długo, ponieważ Reason daje możliwości ktorych nie daje Cubase. Jeżeli chcesz eksplorować zamiast powielać.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

clavish

Post autor: clavish » wtorek 22 sty 2008, 06:38

Wlasnie - jak to jest z tym laczeniem obu programow?? Kompletnie sie na tym nie znam!! Czy mozliwe jest odtwarzanie sciezki MIDI w nuendo, sygnal z tej sciezki przekierowany do Reasona i stamtad spowrotem audio do nuendo - tak bym mogl go nagrac. Z tym powrotem wlasciwie problemu nie mam - uzywam katy Esi Juli@, dzieki funkcji DirectWire nie ma z tym problemu - ale jak zrobic by reason czytal sciezke MIDI z nuendo?? Da sie cos takiego w ogole zrobic???

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 22 sty 2008, 07:59

nie wiem po co ci sekwencer skoro takowy jest w reasonie od pierwszej wersji

vsti tez bym sie za bardzo nie martwil skoro jest dostepna olbrzymia biblioteka refilli.......
i do tego kilka wewnetrznych calkiem zdatnych instrumentow reasona

ODPOWIEDZ