RME Fireface 400 czy TC Electronic Konnekt 24 D
- stevelukather
Słuchaj własnie w tym problem ,że przesiadam sie na macbooka ( nie PRO) i nie mam w nim żadnego PCIMCIA i żadnego ęxpress card. Tylko fire wire.
Co do multiface to naprawde przy stacjonarnym kompie RME chyba zrobiło najbardziej stabilny produkt. Musze sie zastanowić dobrze w którą stronę iść , a co do TC electronic to panowie mnie wystraszyli z ta aktualizacją oprogramowania.
Chyba bede musiał sprzedać mojego multiface i dozbierać na FF400.
Szkoda,bo Multiface to wzor stabilnosci rowniez na laptopie,PCMCIA to nic innego jak laptopowy PCI,dlatego to chodzi,kurcze mam nadzieje,ze poprawili w FF400 te jaja.Poza tym to dobrze brzmiacy interfejs.
[addsig]
Re: RME Fireface 400 czy TC Electronic Konnekt 24 D
Nie potrzebuje dużej ilości wejść wyglada to następująco
LINE IN STEREO - sampler ( zgrywanie perkusji)
LINE IN STEREO - syntezator
+ wysyłka analogowym wyjsciem z karty na EQ i kompresor powrót do karty przez ADAT 12 i nagrywanie dzwięków z samplera czy syntezatora juz po kompresji.
I właściwie wykorzystujesz wszystkie I/O 24D (zakładam, że masz odsłuch...). To wg mnie jest wada TC 24D że powinno być o jedna parę wejść / wyjść więcej.
Pytanie czy Ci sie przyda sie wewnętrzy channel strip i reverb. Jeżeli nie to na Twoim miejscu bym się w 24D nie pakował.
LINE IN STEREO - sampler ( zgrywanie perkusji)
LINE IN STEREO - syntezator
+ wysyłka analogowym wyjsciem z karty na EQ i kompresor powrót do karty przez ADAT 12 i nagrywanie dzwięków z samplera czy syntezatora juz po kompresji.
I właściwie wykorzystujesz wszystkie I/O 24D (zakładam, że masz odsłuch...). To wg mnie jest wada TC 24D że powinno być o jedna parę wejść / wyjść więcej.
Pytanie czy Ci sie przyda sie wewnętrzy channel strip i reverb. Jeżeli nie to na Twoim miejscu bym się w 24D nie pakował.
Moj Saffire - tak raz na pare dni sie rozlacza (tzn. na chwile wlacza i wylacza) - mysalem ze to taka specyfika.
Poza tym czasem sie nie inicjalizuje do konca (zawiesza sie na ktoryms etpaie i trzeba resteowac), czasem nie odpala zasilanie phantom.
Jako ze jestem beta-testerme , to udzielalaja mi bardziej szczegolowych informacji.
Po pierwsze to sie dzieje tylko gdy saffire 26 jest zasilany z port Firewire, gdy idzie na wlasnym zasilaczu wszystkie problemy znikaja Czyli wina takich sytuacji, moze byc :
- zarzadzanie zasilaniem firewire
- jakies dziwne ACPI w XP
- zle dobrany chipset (cokolwiek to znaczy)
- jakis durny blad w firmware.
Z tym ze dzialanie w standalone daje dodatkowe 8db headroom - i latem "nieco" grzeja sie przetworniki - a mam stracha, bo nie sadze by Saffire byl tak madry zeby sam sie wylaczyl, gdy dojdzie do temp kryt.
Poza tym czasem sie nie inicjalizuje do konca (zawiesza sie na ktoryms etpaie i trzeba resteowac), czasem nie odpala zasilanie phantom.
Jako ze jestem beta-testerme , to udzielalaja mi bardziej szczegolowych informacji.
Po pierwsze to sie dzieje tylko gdy saffire 26 jest zasilany z port Firewire, gdy idzie na wlasnym zasilaczu wszystkie problemy znikaja Czyli wina takich sytuacji, moze byc :
- zarzadzanie zasilaniem firewire
- jakies dziwne ACPI w XP
- zle dobrany chipset (cokolwiek to znaczy)
- jakis durny blad w firmware.
Z tym ze dzialanie w standalone daje dodatkowe 8db headroom - i latem "nieco" grzeja sie przetworniki - a mam stracha, bo nie sadze by Saffire byl tak madry zeby sam sie wylaczyl, gdy dojdzie do temp kryt.
nie wiem czy w TC mozna tak jak w RME sygnał z LINE IN przekierować odrazu na line OUT i nagrać w czasie rzeczywistym już po kompresji.
Mozna
Mozna
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
- panduberman
Podłączam sie pod pytanie bo stoję przed tym samym problemem,u mnie w gre wchodzi jeszcze Tc Electronic Konnekt 8....
to weź pod uwagę jakiego masz laptopa.ja kupiłem sobie takiego konnekta8 i na toshiba satellite p-200 14H nie idzie, tnie się, strzela , przerywa.podobno to wada tych laptopów (jakiś związek pom. wiatraczkiem a prądem w firewire).nie wiem jak z innymi laptopami.czekam w tej chwili na karte FW na złączu express card 34 - zobaczę czy to coś zmienia.
SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)
abproject jak rozwiązałeś problem ze sterami do TC ?
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.
Po kilku probach ide w google... i jak na dloni pojawily sie posty z anglojezycznych serwisow z ta sama przypadloscia co u mnie... firmware wywala sie na 70 % postepu, crash itd...
Z ciekawosci - czy jestes w stanie okreslic, jaki pakiet wykorzystano do stoworzenia instalatora? Czy mogl byc to InstallShield?
Z ciekawosci - czy jestes w stanie okreslic, jaki pakiet wykorzystano do stoworzenia instalatora? Czy mogl byc to InstallShield?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:58 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
... abproject jak rozwiązałeś problem ze sterami do TC ?
...
"Dokopalem" sie do linka z poprawionymi sterami, znajdziesz go na oficjalnym forum TC - co dziwne ... na glownej dalej jest wadliwy driver.
...
"Dokopalem" sie do linka z poprawionymi sterami, znajdziesz go na oficjalnym forum TC - co dziwne ... na glownej dalej jest wadliwy driver.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
...
Podłączam sie pod pytanie bo stoję przed tym samym problemem,u mnie w gre wchodzi jeszcze Tc Electronic Konnekt 8....
to weź pod uwagę jakiego masz laptopa.ja kupiłem sobie takiego konnekta8 i na toshiba satellite p-200 14H nie idzie, tnie się, strzela , przerywa.podobno to wada tych laptopów (jakiś związek pom. wiatraczkiem a prądem w firewire).nie wiem jak z innymi laptopami.czekam w tej chwili na karte FW na złączu express card 34 - zobaczę czy to coś zmienia.
...
W tym tygodniu będę miał miał Dell'a i z nim wybieram sie do sklepu i jak podłączymy i będzie działać to kupie.
...
W tym tygodniu będę miał miał Dell'a i z nim wybieram sie do sklepu i jak podłączymy i będzie działać to kupie.