RME Fireface 400 czy TC Electronic Konnekt 24 D
Panowie miałem do czynienia z różnymi kartami dzwiękowymi na tą chwile używam stacjonarnego komputera + RME Multiface 1 + PCI.
Jest to system stabilny z jakiego jestem zadowolony.
Teraz chyba jednak wolałbym przejść na rejestracje na laptopa i musze zmienic na interface Firewire.
Aby zaoszczędzić lepiej było by kupic Tc Electronic Konnekt 24 D.
ale czy jakość przetworników dorówna RME?
Cena jednak RME FF400 jest prawie 2 razy wieksza jak to ma sie do jakości.
Teraz chyba jednak wolałbym przejść na rejestracje na laptopa i musze zmienic na interface Firewire.
Cena jednak RME FF400 jest prawie 2 razy wieksza jak to ma sie do jakości.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.
Re: RME Fireface 400 czy TC Electronic Konnekt 24 D
...Panowie miałem do czynienia z różnymi kartami dzwiękowymi na tą chwile używam stacjonarnego komputera + RME Multiface 1 + PCI.
Cena jednak RME FF400 jest prawie 2 razy wieksza jak to ma sie do jakości....
Podłączam sie pod pytanie bo stoję przed tym samym problemem,u mnie w gre wchodzi jeszcze Tc Electronic Konnekt 8.
Cena jednak RME FF400 jest prawie 2 razy wieksza jak to ma sie do jakości....
Podłączam sie pod pytanie bo stoję przed tym samym problemem,u mnie w gre wchodzi jeszcze Tc Electronic Konnekt 8.
Z ciekawosci kliknalem na Twoj profil w Myspace, posluchalem fragmentow utworow i mam w zwiazku z tym pytanie: jezeli nawet przetworniki w TC beda gorsze od tych w RME, jak bedziesz mogl stwierdzic, ktory jest lepszy (nie inny a lepszy), skoro tworzysz na sztucznych brzmieniach?
P.S. Prywatnie mam FF800, niejednokrotnie pracowalem na FF400, robilem test Konnekt24D m.in. we wspolpracy z Neumann U87 i nie zauwazylem probelmow w brzmieniu Konnekta w porownaniu do serii Fireface
Z ciekawosci kliknalem na Twoj profil w Myspace, posluchalem fragmentow utworow i mam w zwiazku z tym pytanie: jezeli nawet przetworniki w TC beda gorsze od tych w RME, jak bedziesz mogl stwierdzic, ktory jest lepszy (nie inny a lepszy), skoro tworzysz na sztucznych brzmieniach?
P.S. Prywatnie mam FF800, niejednokrotnie pracowalem na FF400, robilem test Konnekt24D m.in. we wspolpracy z Neumann U87 i nie zauwazylem probelmow w brzmieniu Konnekta w porownaniu do serii Fireface
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
RME a 24D to nie są równoważne rozwiązania. RME ma o wiele więcej wejść i wyjść niż 24D, z drugiej strony 24D to wbudowane DSP działające również jako VST.
Tak więc po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie ile potrzebujesz I/O.
Co do jakości przetworników to wg mojego subiektywnego odczucia po przeczytaniu sporej ilości wątków na Gearslutz oraz Harmony Central Konnekt zbiera lepsze opinie.
Co do jakości przetworników to wg mojego subiektywnego odczucia po przeczytaniu sporej ilości wątków na Gearslutz oraz Harmony Central Konnekt zbiera lepsze opinie.
...RME a 24D to nie są równoważne rozwiązania. RME ma o wiele więcej wejść i wyjść niż 24D, z drugiej strony 24D to wbudowane DSP działające również jako VST.
Co do jakości przetworników to wg mojego subiektywnego odczucia po przeczytaniu sporej ilości wątków na Gearslutz oraz Harmony Central Konnekt zbiera lepsze opinie....
Nie potrzebuje dużej ilości wejść wyglada to następująco
LINE IN STEREO - sampler ( zgrywanie perkusji)
LINE IN STEREO - syntezator
+ wysyłka analogowym wyjsciem z karty na EQ i kompresor powrót do karty przez ADAT 12 i nagrywanie dzwięków z samplera czy syntezatora juz po kompresji.
nie wiem czy w TC mozna tak jak w RME sygnał z LINE IN przekierować odrazu na line OUT i nagrać w czasie rzeczywistym już po kompresji.
Dzięki wszystkim z góry za pomoc.
Co do jakości przetworników to wg mojego subiektywnego odczucia po przeczytaniu sporej ilości wątków na Gearslutz oraz Harmony Central Konnekt zbiera lepsze opinie....
Nie potrzebuje dużej ilości wejść wyglada to następująco
LINE IN STEREO - sampler ( zgrywanie perkusji)
LINE IN STEREO - syntezator
+ wysyłka analogowym wyjsciem z karty na EQ i kompresor powrót do karty przez ADAT 12 i nagrywanie dzwięków z samplera czy syntezatora juz po kompresji.
nie wiem czy w TC mozna tak jak w RME sygnał z LINE IN przekierować odrazu na line OUT i nagrać w czasie rzeczywistym już po kompresji.
Dzięki wszystkim z góry za pomoc.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.
...
Wczoraj pobralem ze strony TC najnowsze stery 2.0 do Konnekta 24D. Na pierwszy rzut oka wszystko wygladalo ok, ale... kiedy odpalilem panel TC Near i konieczne bylo wykonanie updatu firmware to nie bylo juz tak wesolo...
Po kilku probach ide w google... i jak na dloni pojawily sie posty z anglojezycznych serwisow z ta sama przypadloscia co u mnie... firmware wywala sie na 70 % postepu, crash itd...
Przy nastepnej tego typu akcji juz bede wiedzial na przyszlosc, najpierw w google... potem ewentualna instalka tymbardziej, ze to juz nie pierwsza niespodzianka ze trony TC w tym aspekcie.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
Wczoraj pobralem ze strony TC najnowsze stery 2.0 do Konnekta 24D. Na pierwszy rzut oka wszystko wygladalo ok, ale... kiedy odpalilem panel TC Near i konieczne bylo wykonanie updatu firmware to nie bylo juz tak wesolo...
P..
TC robi sie srednio wiarygodna firmą , podoba sytuacja była z nowymi sterami to TC powercore. oczywiscie , naprawiono ten problem, po kilku dniach ... ale IMHO TC zchodzi na psy , przykładem tego są takze nowe kompresory C-300 i C-400 ... pierwszy kompletna lipa, drugi lipa bez słowa kompletna .
U nich chyba teraz ksiegowi kieruja firmą .
Nic nowego :) Moj Saffire - z kazdym update dziala coraz gorzej :D na szczescie jakosc mnie bardzo satysfakcjonuje.
Dlaczego interfacowi debiutanci nie zleca napisania sterow Centrance?
A co do wczesniejszych - TC nad RME w jakosci przetwornikow (co troche konsekwencja zegara)? Kurcze, nie wiedzialem ... srodek budzetu to zawsze bylo RMe lub Motu, a tu prosze...
Dlaczego interfacowi debiutanci nie zleca napisania sterow Centrance?
A co do wczesniejszych - TC nad RME w jakosci przetwornikow (co troche konsekwencja zegara)? Kurcze, nie wiedzialem ... srodek budzetu to zawsze bylo RMe lub Motu, a tu prosze...
- stevelukather
Majac RME Multiface,dokup sobie za 1000 PLN(albo uzywana za 500-600)CardBus lub ExpressCARD do laptopa(w zaleznosci jakie zlacze masz w lapie,nie potrzebujesz wtedy zasilacza) i nie bedziesz musial zmieniac przetwornika,a gwarantuje ci ze bedziesz mial 100% bezawaryjnosci polaczenia.Z FF400 mialem jaja bo potrafil zamilknac pare razy w ciagu sesji,PiotrK tez tak mial,z FF800 juz to sie nie dzieje,TC nie znam,wiec sie nie wypowiadam.
[addsig]
[addsig]
...Majac RME Multiface,dokup sobie za 1000 PLN(albo uzywana za 500-600)CardBus lub ExpressCARD do laptopa(w zaleznosci jakie zlacze masz w lapie,nie potrzebujesz wtedy zasilacza) i nie bedziesz musial zmieniac przetwornika,a gwarantuje ci ze bedziesz mial 100% bezawaryjnosci polaczenia.Z FF400 mialem jaja bo potrafil zamilknac pare razy w ciagu sesji,PiotrK tez tak mial,z FF800 juz to sie nie dzieje,TC nie znam,wiec sie nie wypowiadam.
...
Słuchaj własnie w tym problem ,że przesiadam sie na macbooka ( nie PRO) i nie mam w nim żadnego PCIMCIA i żadnego ęxpress card. Tylko fire wire.
Co do multiface to naprawde przy stacjonarnym kompie RME chyba zrobiło najbardziej stabilny produkt. Musze sie zastanowić dobrze w którą stronę iść , a co do TC electronic to panowie mnie wystraszyli z ta aktualizacją oprogramowania.
Chyba bede musiał sprzedać mojego multiface i dozbierać na FF400.
...
Słuchaj własnie w tym problem ,że przesiadam sie na macbooka ( nie PRO) i nie mam w nim żadnego PCIMCIA i żadnego ęxpress card. Tylko fire wire.
Co do multiface to naprawde przy stacjonarnym kompie RME chyba zrobiło najbardziej stabilny produkt. Musze sie zastanowić dobrze w którą stronę iść , a co do TC electronic to panowie mnie wystraszyli z ta aktualizacją oprogramowania.
Chyba bede musiał sprzedać mojego multiface i dozbierać na FF400.
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.