Witam,
Pytanie może nie dokońca "studyjne" ale nigdy nic nie wiadomo :)
Chciałbym pociągnąć sygnał z karty Delta Audiophile 24/96 przewodem SPDIF około 15 metrowym. W zamierzeniu ma to być połączenie trwałe z amplitunerem, biegnące przez dwa pokoje. Mam pytania:
- czy kabel o takiej długości prześle sygnał bez problemu ?
- czy kabel SPDIF z allegro będzie ok, czy lepiej użyć dobrze
ekranowanego koncentryka antenowego 75 z miedzianą żyłą środkową (np Conotecha DG 113) , do tego wtyczek Neutrika albo Nakamichi?
- czy znacie jakiś lepszy pomysł żeby wykonać połączenie o takiej długości?
Pozdrawiam!
Kabel S/PDiF - 15 metrów?
Re: Kabel S/PDiF - 15 metrów?
...Witam,
Chciałbym pociągnąć sygnał z karty Delta Audiophile 24/96 przewodem SPDIF około 15 metrowym...
...
Norma S/PDIF przewiduje maksymalną długość kabla 10m. Dla połączeń dłuższych są interface'y typu AES3 ( symetryczne) i AES3id (koncentryczne).
Myślę że na kablu satelitarnym 75ohm może się udać pod warunkiem że amplituner (odbiornik S/PDIF) ma w miarę porządne wejście z terminalem 75 omowym. Przykładowo mój sony ma na wejściu rezystor 75om. Sprawdź to omomierzem.
Pozdrawiam,
napisz czy się udało
Chciałbym pociągnąć sygnał z karty Delta Audiophile 24/96 przewodem SPDIF około 15 metrowym...
...
Norma S/PDIF przewiduje maksymalną długość kabla 10m. Dla połączeń dłuższych są interface'y typu AES3 ( symetryczne) i AES3id (koncentryczne).
Myślę że na kablu satelitarnym 75ohm może się udać pod warunkiem że amplituner (odbiornik S/PDIF) ma w miarę porządne wejście z terminalem 75 omowym. Przykładowo mój sony ma na wejściu rezystor 75om. Sprawdź to omomierzem.
Pozdrawiam,
napisz czy się udało

Pozdrawiam,
napisz czy się udało

Kiedy ostatnio oglądałem specyfikację standardu wyczytałem:
"Coaxial S/PDIF connections work typically at least to 10-15 meter distances with good 75 ohm coaxial cable."
źródło:
http://www.epanorama.net/documents/audio/spdif.html
Jednak należy pamiętać że wspomniana długość tyczy się 48 khz i 24 bit (o takich max parametrach jest mowa w reszcie tekstu) więc przy większych częstotliwościach pewnie będą problemy na takiej długości.
nie powinno byc problemu tylko niech to bedzie koncentryk dobrej jakosci
wtyczka nie ma zadnego znaczenia
wtyczka nie ma zadnego znaczenia