East West Gold Edition - problem
mam problem z ta aplikacja poniewaz gdy gram szybkie akordy , nuty zanikaja i nie wiem co jest tego przyczyna , moze mi ktos powiedziec??
-
Re: East West Gold Edition - problem
...mam problem z ta aplikacja poniewaz gdy gram szybkie akordy , nuty zanikaja i nie wiem co jest tego przyczyna , moze mi ktos powiedziec??...
po pierwsze sprawdz zakres polifonii dostepnej w programie. po drugie - rozpiętość skali instrumentu który akurat wykorzystujesz. powyżej i poniżej tej rozpiętości pokazanej wyciemnionymi polami na klawiaturze ekranowej instrument po prostu nie wydaje dźwięku.
po pierwsze sprawdz zakres polifonii dostepnej w programie. po drugie - rozpiętość skali instrumentu który akurat wykorzystujesz. powyżej i poniżej tej rozpiętości pokazanej wyciemnionymi polami na klawiaturze ekranowej instrument po prostu nie wydaje dźwięku.
o zakres klawiszy to bym sie raczej domuslil , ale wlasnie cos jest z polifonia , tnz jak laduje preste to jest polifonia ustawiona na 32 , a ja podwyzszylem ja na 100 wiec nie powinno , chyba ze posporu najwiecej moze czytac 32 wtedy moze to byc przyczyna, a jest jeszcze jeden haczyk, tzn jak gram to mam release ustawiony na full , a jezeli zmniejsze troche ponizej 3/4 to wtedy juz graja wszystkie nuty, moze dlatego ze tamte jeszcze graja i chce zlapac nastepny akord i wtedy nie wytrzymuje polifonia??
nie mam tego soft
ale pewnie jest mozliwosc regulacji bufora i metody ladowania probek (czy do RAM czy Direct From Disc) - z tym poeksperymentuj - mnie na Grand2 gdzie mialem takie same objawy pomoglo bardzo.
ale pewnie jest mozliwosc regulacji bufora i metody ladowania probek (czy do RAM czy Direct From Disc) - z tym poeksperymentuj - mnie na Grand2 gdzie mialem takie same objawy pomoglo bardzo.
a mozesz powiedziec doklandniej jak to sie robi , bo szczrezz mowiac nie mam pojecia jak przestawic na ladowanie do ram itd..
Tak, przede wszystkim sprawdź ustawienia DFD (jeśli zainstalowałeś, a powinieneś). Na stronie www.soundsonline.com masz do ściągnięcia.
W Kompakcie jak wejdziesz w menu options -> DFD (Direct From Disk), masz do ustawienia wielkości buforów:
Preload buffer - jaka część sampli będzie ładować się przy otwarciu instrumentu
Voice buffer size - rozmiar bloku, jaki będzie doczytywać z dysku po przekroczeniu bariery preload (z buforami baw się jeśli ucinają Ci się długie nuty)
Reserverd voices - ilość głosów na jeden Kompakt (czyli na 8 instrumentów łącznie) - w Twoim przypadku powinieneś zwiększyć te wartości, samo ustawienie polifonii przy instrumencie nie wystarcza (ale może być też konieczne)
To, jakie wartości tam wstawić zależy od możliwości sprzętu (dyski, ram) i tego jakie masz wymagania. Uniwersalna recepta (raczej przepis) masz powyżej.
- Piotr
W Kompakcie jak wejdziesz w menu options -> DFD (Direct From Disk), masz do ustawienia wielkości buforów:
Preload buffer - jaka część sampli będzie ładować się przy otwarciu instrumentu
Voice buffer size - rozmiar bloku, jaki będzie doczytywać z dysku po przekroczeniu bariery preload (z buforami baw się jeśli ucinają Ci się długie nuty)
Reserverd voices - ilość głosów na jeden Kompakt (czyli na 8 instrumentów łącznie) - w Twoim przypadku powinieneś zwiększyć te wartości, samo ustawienie polifonii przy instrumencie nie wystarcza (ale może być też konieczne)
To, jakie wartości tam wstawić zależy od możliwości sprzętu (dyski, ram) i tego jakie masz wymagania. Uniwersalna recepta (raczej przepis) masz powyżej.
- Piotr
czasem producent biblioteki doradza wielkosc tych buforów (np. Best Service Piano) - sa i presety. Oczywiscie nie da sie tego ustawic z zalozeniem - jak moze z dysku to niech do RAM nie laduje nic :) ... to dosyc dlugo sie ustawia.
wiecie co , nic nie zmienialem , poprostu wylaczylem DFD i teraz wszystko gites:) a to ze nuty zanikaly to problem sprzetowy , czy ustawienia czy jakos tak??? bo nie wiem czy u wszystkich sie tak dzieje , albo nikt nie urzywa piecionutowych akordow na paru instrumentach , czy moze to ze za duzo instrumentow??? a co to wogole jest to dfd , jak bedzie wylaczone to nic sie nie bedzie dzialao , co wlasniewie daje??? jeszcze raz dzieki za pomoc :)
dluzej pograsz i z...ra Ci sie caly RAM - z wylaczonym DFD
...wiecie co , nic nie zmienialem , poprostu wylaczylem DFD i teraz wszystko gites:) a to ze nuty zanikaly to problem sprzetowy , czy ustawienia czy jakos tak??? bo nie wiem czy u wszystkich sie tak dzieje , albo nikt nie urzywa piecionutowych akordow na paru instrumentach , czy moze to ze za duzo instrumentow??? a co to wogole jest to dfd , jak bedzie wylaczone to nic sie nie bedzie dzialao , co wlasniewie daje??? jeszcze raz dzieki za pomoc :)...
Widzę, że nie czytasz co Ci ludzie piszą. Odsyłam Cię do mojego postu powyżej.
DFD umożliwia streaming sampli z dysku, zamiast ładować wszystkiego do RAMu. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie, jeśli korzystasz z więcej niż jednego instrumentu. Ustawienia zależą od możliwości Twojego komputera.
- Piotr
Widzę, że nie czytasz co Ci ludzie piszą. Odsyłam Cię do mojego postu powyżej.
DFD umożliwia streaming sampli z dysku, zamiast ładować wszystkiego do RAMu. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie, jeśli korzystasz z więcej niż jednego instrumentu. Ustawienia zależą od możliwości Twojego komputera.
- Piotr