RAM z Amigi 1200 do E-mu 5000 Ultra?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
cuba22
RAM z Amigi 1200 do E-mu 5000 Ultra?

Post autor: cuba22 » poniedziałek 14 sty 2008, 00:43

mam do kupienia 128 mb takiego ramu w jednej kosci i nie wiem właśnie czy sie nada ten ram. Kosc jest 72 pin ale nie wiem czy jest edo ... wie ktos moze cos na ten temat ?

kami

Re: RAM z Amigi 1200 do E-mu 5000 Ultra?

Post autor: kami » poniedziałek 14 sty 2008, 07:29

...mam do kupienia 128 mb takiego ramu w jednej kosci i nie wiem właśnie czy sie nada ten ram. Kosc jest 72 pin ale nie wiem czy jest edo ... wie ktos moze cos na ten temat ? ...
amiga ma pamięć Chip i Fast RAM.
jestem entuzjastą realizacji komputerowej

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » poniedziałek 14 sty 2008, 09:48

...mam do kupienia 128 mb takiego ramu w jednej kosci i nie wiem właśnie czy sie nada ten ram. Kosc jest 72 pin ale nie wiem czy jest edo ... wie ktos moze cos na ten temat ? ...
Amiga :) oj łezka w oku się kręci :D

Mało konkretów napisałeś. Do Amigi 1200 było wiele kart rozszerzeń. Najpopularniejsze były chyba dosyć drogie karty turbo serii Blizzard III i IV. O ile mnie pamięć nie zawodzi było w nich gniazdo na pamięć SIMM PS/2. Co do EDO to raczej nie zalecano stosować tego typu pamięci aczkolwiek zdarzało się, że całość chodziła i to dosyć zgrabnie.
Musisz poszukać po necie jaki rodzaj pamięci można było montować w Twoim rozszerzeniu do A1200. A potem jaki do E-mu. Jak to ten sam - to będzie pasowało. Nic tu więcej nie poradzę poza google.

Kami napisał że Amiga ma pamięć Chip i Fast. To jest już wewnętrzna sprawa tego komputera i nie należy mieszać pojęć typo chip,fast a simm.
Po prostu Amiga miała swój wewnętrzny podział pamięci, coś tak jak na PC pamięć na płycie głównej i na karcie graficznej. SIMM to rodzaj pamięci w sensie taktowania,konstrukcji, rodzajów wyprowadzeń. Jak ją zastosuje producent komputera czy też samplera to już jego sprawa.
W większości kart turbo do Amigi 1200 SIMM włożony do slotu był widziany jako FAST (czyli ta szybsza pamięć amigowska).

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 sty 2008, 15:41

128mb? mozesz miec problem bo nawet wiekszosc komputerow tego nie obslugiwala - tylko te najnowsze wtedy

edo dziala szybciej ale dziala tylko w parach(cos jak dualchannel)

kami

Post autor: kami » poniedziałek 14 sty 2008, 18:32

......mam do kupienia 128 mb takiego ramu w jednej kosci i nie wiem właśnie czy sie nada ten ram. Kosc jest 72 pin ale nie wiem czy jest edo ... wie ktos moze cos na ten temat ? ...
Amiga :) oj łezka w oku się kręci :D

Mało konkretów napisałeś. Do Amigi 1200 było wiele kart rozszerzeń. Najpopularniejsze były chyba dosyć drogie karty turbo serii Blizzard III i IV. O ile mnie pamięć nie zawodzi było w nich gniazdo na pamięć SIMM PS/2. Co do EDO to raczej nie zalecano stosować tego typu pamięci aczkolwiek zdarzało się, że całość chodziła i to dosyć zgrabnie.
Musisz poszukać po necie jaki rodzaj pamięci można było montować w Twoim rozszerzeniu do A1200. A potem jaki do E-mu. Jak to ten sam - to będzie pasowało. Nic tu więcej nie poradzę poza google.

Kami napisał że Amiga ma pamięć Chip i Fast. To jest już wewnętrzna sprawa tego komputera i nie należy mieszać pojęć typo chip,fast a simm.
Po prostu Amiga miała swój wewnętrzny podział pamięci, coś tak jak na PC pamięć na płycie głównej i na karcie graficznej. SIMM to rodzaj pamięci w sensie taktowania,konstrukcji, rodzajów wyprowadzeń. Jak ją zastosuje producent komputera czy też samplera to już jego sprawa.
W większości kart turbo do Amigi 1200 SIMM włożony do slotu był widziany jako FAST (czyli ta szybsza pamięć amigowska)....
zgadza się..
jestem entuzjastą realizacji komputerowej

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 14 sty 2008, 19:27

Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

ODPOWIEDZ