Stare samplery

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Damien
Stare samplery

Post autor: Damien » niedziela 13 sty 2008, 23:27

Potrzebuje jakiegoś sprzętu który byłby w stanie odtworzyć podczas koncertu wcześniej nagrane tracki synthu, orkiestry, drugiej gitary i ewentualnie jakichś chórków. Nie interesuje mnie odtwarzanie tego z CD - chciałbym mieć możliwość wyłączenia/włączenia każdej ze ścieżek już na koncercie i ewentualnie prostej edycji (jakaś delikatna korekcja oraz operowanie głośnością). Sprzęt musi także wysyłać jakiegoś clika do perkusisty. Czy można coś takiego osiągnąć w cenie około 1500zł (sprzęt może być używany)? Zupełnie nie znam jednak tematu samplerów itp. itd. Natomiast nie chciałbym aby było to rozwiązanie typu lap + cubase. Jeśli sampler wystarczy proszę o wskazówkę co do modelu.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Stare samplery

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 14 sty 2008, 07:28

Potrzebny ci jest rejestrator twardodyskowy np yamaha aw , albo tascam bądź Roland.

KYMY

Post autor: KYMY » poniedziałek 14 sty 2008, 10:22

... proszę o wskazówkę co do modelu....

Były (i są) takie urządzenia firmy MIDITEMP www.miditemp.com

Ale wydaje mi się, że jednak przyszłościowo byłoby jednak skorzystać z jakiegoś sekwencera programowego na komputer pc.
Ewentualnie sekwencera sprzętowego i samplera.

iceman

Post autor: iceman » poniedziałek 14 sty 2008, 13:03

...... proszę o wskazówkę co do modelu....

Były (i są) takie urządzenia firmy MIDITEMP http://www.miditemp.com

Ale wydaje mi się, że jednak przyszłościowo byłoby jednak skorzystać z jakiegoś sekwencera programowego na komputer pc.
Ewentualnie sekwencera sprzętowego i samplera.
...
Jak dla mnie to tylko rejestrator twardodyskowy albo Yamaha MD4 lub MD8 - tak gra większość zaspołów które używają loopów i grają do klika.
Komputer mimo wszystko może zawieść na scenie a wtedy klapa.

Damien

Post autor: Damien » poniedziałek 14 sty 2008, 15:09

...Potrzebny ci jest rejestrator twardodyskowy np yamaha aw , albo tascam bądź Roland.
...

O dzięki :) Juz badam temat. Chodzi mi głównie o to aby można było na tym umieścić kilkanaście kawałków (każdy kawałek to od 2 do 8 tracków które powinny mieć możliwośc edycji - jak już wcześniej wspomniałem). Ważny jest dośc pojemny twardziel i łatwośc obsługi. Pytanko jeszcze czy taki rejestrator posiada wbudowanego cllicka który skierowany będzie na wyjście słuchawkowe (lub przynajmniej, a może nawet lepiej posiada możliwość skierowania jednego z tracków tylko do uszu drummera)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 14 sty 2008, 15:12

Jak dla mnie to tylko rejestrator twardodyskowy albo Yamaha MD4 lub MD8 - tak gra większość zaspołów które używają loopów i grają do klika.
Komputer mimo wszystko może zawieść na scenie a wtedy klapa....
Używałem Md4 dopóki nie padła na koncercie. Odpalam a tu errory, teraz komputer od czerwca i w różnych warunkach i nic sie nie dzieje.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 sty 2008, 15:16

dobry laptop wystarczy i jakis ableton

nie wierz w bajki o zawieszeniach bo pasc na scenie moze wszystko lacznie z mikrofonem......

Damien

Post autor: Damien » poniedziałek 14 sty 2008, 16:03

...dobry laptop wystarczy i jakis ableton

nie wierz w bajki o zawieszeniach bo pasc na scenie moze wszystko lacznie z mikrofonem.........

Dzięks ale..."Czy można coś takiego osiągnąć w cenie około 1500zł?"...

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 14 sty 2008, 16:13

Dzięks ale..."Czy można coś takiego osiągnąć w cenie około 1500zł?"......
Jasne - w marketach kupisz przyzwoite laptopy za 1599 zł, w zależności od ilości śladów jakiej chcesz używać - moc obliczeniowa powinna być wystarczająca.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, to darmowy Reaper, czy Samplitude SE dołączone do EIS powinny w zupełności wystarczyć...
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » poniedziałek 14 sty 2008, 16:13

Fostex VF 16
czarna muza dobry sound Quincy Jones

ODPOWIEDZ