Monitory Aeon - ustawienie horyzontalne?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
FranekZonzel
Monitory Aeon - ustawienie horyzontalne?

Post autor: FranekZonzel » niedziela 13 sty 2008, 20:48

Czy ktoś z was ma Aeony ustawione poziomo (leżą na boku, tweeter i woofer sa na 1 wysokości). Chciałem zapytać o wady i zalety takiego ustawienia głośników. Szczegolnie interesuje mnie jak zachowują sie w takim ustawieniu Aeony i HS80M.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Monitory Aeon - ustawienie horyzontalne?

Post autor: JoachimK » poniedziałek 14 sty 2008, 11:13

...Czy ktoś z was ma Aeony ustawione poziomo (leżą na boku, tweeter i woofer sa na 1 wysokości). Chciałem zapytać o wady i zalety takiego ustawienia głośników.

Poza tym, ze beda inne odbicia, nic sie wielkiego nie stanie. W kilku miejscach tak ulozono ADAMy i jest OK.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 14 sty 2008, 11:21

ADAM s3a mozna klasc jak sie chce - zgodnie ze slowem producenta. ALe juz z A7 nie do konca (jakos "dudni")

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » poniedziałek 14 sty 2008, 11:35

...ADAM s3a mozna klasc jak sie chce - zgodnie ze slowem producenta. ALe juz z A7 nie do konca (jakos "dudni")...
Problem jest w tym że mam wąską i ogólnie małą reżyserke i najlepszym rozwiązaniem jak dla mnie jest polożenie jednych monitorów na drugich w pozycji horyzontalnej. Oczywiście wiem o tym że najlepiej jest sprawdzic samemu ale wpierw chciałem zaczerpnąc troszke wiedzy teoretycznej .

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » poniedziałek 14 sty 2008, 11:42

Poza tym, ze beda inne odbicia, nic sie wielkiego nie stanie. W kilku miejscach tak ulozono ADAMy i jest OK....
Czytałem Pana test HS80M i właśnie on w duzym stopniu spowodował że jestem na kupnie tych głosniczków. Na EQ głosnika ustawie sobie a'la NS10 i zobaczymy jak bedzie:D ,a i tak potrzebuje jakiegoś bliskiego pola i dodatkowego odsluchu wiec HS80M powinny być eleganckie jak dla mnie. T tym tescie wyczytalem że po ustawienu horyzontalnym charakterystyka staje sie poszarpana hmmm jeśli można to prosłbym o wyjaśnienie tego prostymi słowami bo niby kumam ale moze zakumam bardziej??

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 14 sty 2008, 12:51

...Poza tym, ze beda inne odbicia, nic sie wielkiego nie stanie. W kilku miejscach tak ulozono ADAMy i jest OK....
Czytałem Pana test HS80M i właśnie on w duzym stopniu spowodował że jestem na kupnie tych głosniczków.

Oj, chyba pomylka, ja nie robilem testow HS80 :)

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » poniedziałek 14 sty 2008, 13:43

......Poza tym, ze beda inne odbicia, nic sie wielkiego nie stanie. W kilku miejscach tak ulozono ADAMy i jest OK....
Czytałem Pana test HS80M i właśnie on w duzym stopniu spowodował że jestem na kupnie tych głosniczków.

Oj, chyba pomylka, ja nie robilem testow HS80 :)...
To przepraszam, ale dał bym sobie ręke uciąć, że czytałem ostatnio jakis Pana test:D ...może mi sie śniło? :D

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 14 sty 2008, 13:49

Oj, chyba pomylka, ja nie robilem testow HS80 :)...
To przepraszam, ale dał bym sobie ręke uciąć, że czytałem ostatnio jakis Pana test:D ...może mi sie śniło? :D
...

Mozliwe, ale ostatni test mojego autorstwa, jaki sie ukazal, to chyba test systemu RME MADI, a z glosnikami Yamaha mam niewiele wspolnego (poza ciagla praca m.in. na NS10).

P.S. Bez 'pan' bedzie lepiej

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » poniedziałek 14 sty 2008, 13:53

...Oj, chyba pomylka, ja nie robilem testow HS80 :)...
...

Mozliwe, ale ostatni test mojego autorstwa, jaki sie ukazal, to chyba test systemu RME MADI, a z glosnikami Yamaha mam niewiele wspolnego (poza ciagla praca m.in. na NS10).

P.S. Bez 'pan' bedzie lepiej ...
Dokładnie MADI :D mam ten test i pomyliło mi sie bo ostatnio tyle tego czytam że szok. Przepraszam raz jeszcze

ODPOWIEDZ