Yamaha Motif XS7 vs Korg M3 - 73
-
- Kontakt:
Witam przymierzam sie do zakupu work-station. Oczywiscie wybór paad na Yamaha Motif XS7 albo Korg M3 - 73. Przeznaczenie instrumentu to twozenie muzyki typowo coverowej Pop, dance, momentami folk. Głownie zalezy mi na brzmieniu instrumentów akustycznych, jakosci samych próbek, dynamice brzmienia.
Za dużo nowosci i człowiek nie może sie zdecydowac .... Co wybrac. Prosze o obiektywne opinie
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Za dużo nowosci i człowiek nie może sie zdecydowac .... Co wybrac. Prosze o obiektywne opinie
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Re: Yamaha Motif XS7 vs Korg M3 - 73
...Witam przymierzam sie do zakupu work-station. Oczywiscie wybór paad na Yamaha Motif XS7 albo Korg M3 - 73. Przeznaczenie instrumentu to twozenie muzyki typowo coverowej Pop, dance, momentami folk. Głownie zalezy mi na brzmieniu instrumentów akustycznych, jakosci samych próbek, dynamice brzmienia.
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam ...
Odpowiem krótko jako posiadacz M3: do takich zastosowań, o jakich piszesz, wybrałbym XS.
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam ...
Odpowiem krótko jako posiadacz M3: do takich zastosowań, o jakich piszesz, wybrałbym XS.

...Odpowiem krótko jako posiadacz M3: do takich zastosowań, o jakich piszesz, wybrałbym XS.
...
A ja dodam: wybierając takie rozwiązanie będziesz szczęśliwy dopóki dziwnym trafem nie zasiądziesz za M3 i całkiem niedługo nad nim popracujesz.
Z tym, że aby tak było musisz mieć już całkiem poważne wcześniejsze doświadczenia z bardziej zaawansownymi stacjami i syntezą, albo dać sobie sporo czasu aby się z tymi tematami zapoznać. W tym drugim wypadku KOLOSALNIE się to opłaci!
Jeśli zaś nie (bo np. nie masz jednak czasu na powyższe akcje), to posłuchaj się kolegi Pan_Jabu, b.dobrze prawi!
[addsig]

A ja dodam: wybierając takie rozwiązanie będziesz szczęśliwy dopóki dziwnym trafem nie zasiądziesz za M3 i całkiem niedługo nad nim popracujesz.
Z tym, że aby tak było musisz mieć już całkiem poważne wcześniejsze doświadczenia z bardziej zaawansownymi stacjami i syntezą, albo dać sobie sporo czasu aby się z tymi tematami zapoznać. W tym drugim wypadku KOLOSALNIE się to opłaci!
Jeśli zaś nie (bo np. nie masz jednak czasu na powyższe akcje), to posłuchaj się kolegi Pan_Jabu, b.dobrze prawi!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
To ja dodam od siebie kilka zdań:
Akustycznie 'sensu stricto'
Motif XS w wielu przypadkach jest trochę lepszy. Syntetycznie, Korg biję Yamahę - i to dość mocno.
Jeśli weźmiesz pod uwagę cały instrument, jako WORKSTATION, to jestem przekonany, że M3 odda więcej inspiracji
Pomyśl też o klawiaturze, która w M3 jest znakomita. Zwróć uwagę na wyświetlacz i jego funkcje.
Rozważ to, że w przyszłości będziesz mógł odłączyć moduł M3 od klawiatury.
A przede wszystkim spotkaj się na osobistych testach z M3 i XS!
_REMI_
[addsig]
Akustycznie 'sensu stricto'

Jeśli weźmiesz pod uwagę cały instrument, jako WORKSTATION, to jestem przekonany, że M3 odda więcej inspiracji

Pomyśl też o klawiaturze, która w M3 jest znakomita. Zwróć uwagę na wyświetlacz i jego funkcje.
Rozważ to, że w przyszłości będziesz mógł odłączyć moduł M3 od klawiatury.
A przede wszystkim spotkaj się na osobistych testach z M3 i XS!
_REMI_
[addsig]
_ REMI_
Korg KRONOS, Korg OASYS, Korg M3, Yamaha Motif XS, Access Virus TI
...To ja dodam od siebie kilka zdań:
...Akustycznie 'sensu stricto'
Motif XS w wielu przypadkach jest trochę lepszy. Syntetycznie, Korg biję Yamahę - i to dość mocno...
Otóż też mi się tak wydawało, jednak to nie jest do końca prawdą. M3 doskonale poradzi sobie w temacie akustyków. Jedyne czego się trzeba w nim (i sobie) koniecznie wyuczyć, to poruszania się w tych klimatach, czyli właściwej, ukierunkowanej na akustyki syntezy. Gdy się ten próg już przeskoczy, a przy tym nie wyjdzie z samym aranżem za mocno z soundem poza samą stację, to już tylko klękajcie narody!
...Jeśli weźmiesz pod uwagę cały instrument, jako WORKSTATION, to jestem przekonany, że M3 odda więcej inspiracji
...
Święta prawda.
...Pomyśl też o klawiaturze, która w M3 jest znakomita. Zwróć uwagę na wyświetlacz i jego funkcje...
Wyświetlacz tak, co do klawiatury byłbym umiarkowany w osądach, ot wyższa półka w tego typu instrumentach.
...Rozważ to, że w przyszłości będziesz mógł odłączyć moduł M3 od klawiatury...
To akurat można zrobić praktycznie z każdym tego typu instrumentem od ponad nastu lat
.
...A przede wszystkim spotkaj się na osobistych testach z M3 i XS!...
Amen
[addsig]

Otóż też mi się tak wydawało, jednak to nie jest do końca prawdą. M3 doskonale poradzi sobie w temacie akustyków. Jedyne czego się trzeba w nim (i sobie) koniecznie wyuczyć, to poruszania się w tych klimatach, czyli właściwej, ukierunkowanej na akustyki syntezy. Gdy się ten próg już przeskoczy, a przy tym nie wyjdzie z samym aranżem za mocno z soundem poza samą stację, to już tylko klękajcie narody!
...Jeśli weźmiesz pod uwagę cały instrument, jako WORKSTATION, to jestem przekonany, że M3 odda więcej inspiracji

Święta prawda.
...Pomyśl też o klawiaturze, która w M3 jest znakomita. Zwróć uwagę na wyświetlacz i jego funkcje...
Wyświetlacz tak, co do klawiatury byłbym umiarkowany w osądach, ot wyższa półka w tego typu instrumentach.
...Rozważ to, że w przyszłości będziesz mógł odłączyć moduł M3 od klawiatury...
To akurat można zrobić praktycznie z każdym tego typu instrumentem od ponad nastu lat

...A przede wszystkim spotkaj się na osobistych testach z M3 i XS!...
Amen

[addsig]
[quote= remimusic ]...Rozważ to, że w przyszłości będziesz mógł odłączyć moduł M3 od klawiatury... [/quote]
[quote=preceli]To akurat można zrobić praktycznie z każdym tego typu instrumentem od ponad nastu lat
. [/quote]
Remi miał zapewne na myśli fizyczną możliwość odłączenia/odpięcia modułu M3 od klawiatury a nie "odłączenie" poprzez funkcję LOCAL OFF.
Pozdrawiam
[addsig]
[quote=preceli]To akurat można zrobić praktycznie z każdym tego typu instrumentem od ponad nastu lat

Remi miał zapewne na myśli fizyczną możliwość odłączenia/odpięcia modułu M3 od klawiatury a nie "odłączenie" poprzez funkcję LOCAL OFF.
Pozdrawiam
[addsig]
Clavia Nord Stage 88|Yamaha CS6x+VL|Roland D550+PG-1000|
http://www.clavia.fora.pl/
http://www.clavia.fora.pl/
...Remi miał zapewne na myśli fizyczną możliwość odłączenia/odpięcia modułu M3 od klawiatury a nie "odłączenie" poprzez funkcję LOCAL OFF.
Pozdrawiam
...
No tak, mokra pipa ze mnie
[addsig]
Pozdrawiam
...
No tak, mokra pipa ze mnie

[addsig]
......To ja dodam od siebie kilka zdań:
Motif XS w wielu przypadkach jest trochę lepszy. Syntetycznie, Korg biję Yamahę - i to dość mocno...
Mnie do M3 nie musisz przekonywać, bo jestem 3 razy ZA
Syntezę instrumentu znam doskonale!
A z tą odłączaną klawiaturą, to dobry numer
I gotów byłem pomyśleć, że jesteś szalony, hehe
Ale w porę pojawił się Marcin - dzięki!
_REMI_
[addsig]

Mnie do M3 nie musisz przekonywać, bo jestem 3 razy ZA

Syntezę instrumentu znam doskonale!
A z tą odłączaną klawiaturą, to dobry numer

I gotów byłem pomyśleć, że jesteś szalony, hehe
Ale w porę pojawił się Marcin - dzięki!
_REMI_
[addsig]
_ REMI_
-
- Kontakt:
Dzieki za zainteresowanie tematem ... jutro jade słuchac Motifa ... niestety M3 nie wywarł na mnie wrazenia. Oczywiscie gra bombowo ale w gatunku electro ... karma tez chodzi wspaniale ale równiez w muzyce elektronicznej.
Mam obecnie Korg Pa2xpro, Korg TR ... jednak nie potrzebuje aranzera i choc korg Pa gra bombowo to pracuje z ta serią kilkanascie lat i chce spróbowac czegos nowego.
Jak oceniacie procesor efektów w M3 a Motifie ... niestety wiele brzmien potrzebuje "kopa" poprzez uzycie procesora inser/master - w korgu mamy 5 insertów które z tego co wiem skrajnie mozna obnizyc do 3 insertów (stosujac podwojne efekty). W motifie mozna w trybie seq. uzyc do 8 podwójnych insertów ...
Czy to ma duzy wpływ na twozenie aranżacji z technicznego punku widzenia ?
Mam obecnie Korg Pa2xpro, Korg TR ... jednak nie potrzebuje aranzera i choc korg Pa gra bombowo to pracuje z ta serią kilkanascie lat i chce spróbowac czegos nowego.
Jak oceniacie procesor efektów w M3 a Motifie ... niestety wiele brzmien potrzebuje "kopa" poprzez uzycie procesora inser/master - w korgu mamy 5 insertów które z tego co wiem skrajnie mozna obnizyc do 3 insertów (stosujac podwojne efekty). W motifie mozna w trybie seq. uzyc do 8 podwójnych insertów ...
Czy to ma duzy wpływ na twozenie aranżacji z technicznego punku widzenia ?
Witam.
Mam takie chyba dość nietypowe pytanie. Czy da się wpełni obsługiwać m3 bez używania ekranu dotykowego?
Mam takie chyba dość nietypowe pytanie. Czy da się wpełni obsługiwać m3 bez używania ekranu dotykowego?