Presonus FireStudio Project i Mackie ONYX Sattellite - konflikt

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
somebody-someone
Presonus FireStudio Project i Mackie ONYX Sattellite - konflikt

Post autor: somebody-someone » piątek 11 sty 2008, 20:06

Problem jest następujący. W domowej pracowni ustawiłem niedawno dwa interfejsy (Presonus FireStudio Project i Mackie ONYX Sattellite - konflikt). Obie jednostki mają zainstalowane swoje driver'y ASIO na komputerze i oddzielnie pracują bez zastrzeżeń. Hostem dla nich jest Cubase, którego od niedawna rozgryzam po przesiadce z Sonar'a. Problem pojawia się gdy chcę odpalić oba na raz. Gdy w Cubasie wybieram sterowniki poszczególnych driverów, widoczne są oczywiście tylko we./wy. przypisane do odpowiednich interfejsów. Jest też opcja (w 'Device setup' -> 'VST Audio System') 'ASIO DirectX Full Duplex Driver'. W takiej jednak sytuacji zamiast 10 wejść i 18 wyjść Presonusa, oraz 2 wejść i 6 wyjść Mackie, widoczne są tylko po dwa wejścia i dwa wyjścia na każdy interfejs (co jest raczej normalną reakcją). Jest jakiś sposób na rozwiązanie tego - aby Cubase widział wszystkie we./wy. obu jednostek?
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
grembo

Re: Presonus FireStudio Project i Mackie ONYX Sattellite - konflikt

Post autor: grembo » piątek 11 sty 2008, 21:22

nie sadze aby host obsluzyl dwa rozne ASIO :( to nie konfilkt

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » sobota 12 sty 2008, 09:48

Tego się właśnie obawiałem. Zastanawiałem się, czy nie istnieją po prostu jakieś sterowniki ASIO, które by sobie z tym poradziły (jeden sterownik dla wszystkich urządzeń w systemie).
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 12 sty 2008, 11:11

niem znam takowych - ale f-ma Centrance robi rozne cuda ze sterownikami - moze oni...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 12 sty 2008, 11:13

a ADAT nie wystarczy? Wtedy Asio jednego (mysle ze lepiej presonusa) zarzadzi dwoma interfacami. nie znam tych urzadzen, wiec nie wiem czy o pomocne :(

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » sobota 12 sty 2008, 13:12

...a ADAT nie wystarczy? Wtedy Asio jednego (mysle ze lepiej presonusa) zarzadzi dwoma interfacami. nie znam tych urzadzen, wiec nie wiem czy o pomocne :(...
Sęk w tym, że żadne z urządzeń nie posiada ADAT'a. FireStudio Project jest nieco odchudzoną wersją FireStudio, w której zrezygnowano z łączy optycznych.

Dziękuję za podsunięcie pomysłu zajrzenia do oferty firmy Centrance. Wypuścili coś o nazwie 'Ideal Driver', który ma obsługiwać do 32 portów we./wy. i wszystko wskazuje na to, że moje interfejsy są z nim kompatybilne. Licencja na jeden komputer kosztuje 40$, więc nie jest źle. Szkoda tylko, że nikt w Polsce tego nie sprzedaje.

Nasuwają mi się kwestia następująca. Skoro w tak fundamentalnej kwestii jaką są sterowniki do interfejsów pojawia się spory problem dla użytkowników systemu operacyjnego spod bandery czterokolorowej flagi, to jak można mówić o profesjonalnym przeznaczeniu PCta?! Mam nadzieję, że nie wywoła to burzy, bo nie taki był mój zamiar. Po kilku miesiącach spokoju, znowu zaczynam kombinować nad kupnem Mac'a...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 12 sty 2008, 13:24

a to nie wina Windows - jesli juz autora ASIO - czyli Steinberg. Taka jest architektura tego protokolu. i idea - kazdy pisze wg. secyfikacji (tak sadze) wlasny sterownik do wlasnego urzadzenia. Sa rozne Asio4all i inne, ale jedyny znany mi dobry "nadrzedny" stero0wnik to wlasnie Centrance.

Co do MAc - to nie wiem jak to tam dziala :)

ODPOWIEDZ